FB
Filtrer din søgning

Filtrer din søgning

Pris

Lokation

  • Hovedstaden
  • Sjælland
  • Syddanmark
  • Midtjylland
  • Nordjylland

Sarplaninac til salg

En Sarplaninac er en stærk og langpelset hyrdehund, der med sit store vogterinstinkt udgør en perfekt vagthund. Drømmer du om en Sarplaninac-hund, må det desværre blive ved drømmen. I 2010 blev racen omfattet af hundelovens forbudsordning og dermed gjort ulovlig i Danmark. Racen samt krydsninger af den må derfor ikke anskaffes, importeres eller avles her i landet. Selvom raceforbuddet gør, at du ikke må besidde hunden, står det dig selvfølgelig frit for at læse så meget om den, som du har lyst til. Derfor kan du her på siden blive meget klogere på Sarplaninac-hundens personlighed, fysik og egenskaber.

Køb sarplaninac

Vi har fundet resultater til dig

Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.

Hvor stammer Sarplaninac-racen fra?

Sarplaninac er en robust hyrdehund, der oprinder fra Albanien og omegn. Den hører under gruppen molosser, hvilket betegner en række store og solidt byggede hunderacer, der stammer fra den samme forfader. Karakteristisk for molosser er deres kraftige knogler, forholdsvis korte og muskuløse hals, korte snude og hængeører. Sarplaninac stammer fra Sar Planina-bjergene, som ligger på grænsen mellem Nordmakedonien og Kosovo. Det er herfra hundens navn kommer, og i 1930 blev den anerkendt som race.

Som hyrdehund er dens hovedopgave at beskytte husdyr mod bjørne, ulve og losser. Derudover har racen også været anvendt som vogterhund for landsbyers børn og kvinder. I dag er racen en af de mest populære på Balkan, hvor den stadig hyppigt fungerer som hyrdehund. Af den grund har den fået øgenavnet Balkan Schæfer. I USA og Canada er den ligeledes en meget yndet hyrdehund.


Hvad kendetegner en Sarplaninac?

Sarplaninac er en stor race. Begge køn kan blive mellem 56-61 cm høje og nå en vægt mellem 25-39 kg. Den forventede levetid er mellem 11-13 år. Hunden har en lang og grov dækpels, der måler 7-12 cm og kan være alt fra hvid over gyldenbrun til grå og sort. Under dækpelsen har den en kort og tæt underuld. Denne kombination giver hunden en utrolig god beskyttelse mod al slags vejr. Da det er en race, der fælder meget, skal den jævnligt redes igennem med børste og kam.


Hvilket temperament har en Sarplaninac?

Med en Sarplaninac har man en meget selvstændig hund med et beskedent jagtinstinkt, men til gengæld en veludviklet forsvarslyst. Det er en brugshund, der har behov for at arbejde. Med sin funktion som hyrdehund foretrækker den at opholde sig ude i det fri på store områder.

Den foretrækker flokken, som den beskytter. I almindelighed er racen forholdsvis rolig, men hvis situationen retfærdiggør det, vil den gå langt for at beskytte sin flok. Hundens ejer skal derfor have erfaring med og stor viden om racen samt en god portion tålmodighed, hvis der skal skabes et tillidsforhold ejer og hund imellem.

Altså kræver huden meget tid, arbejde og den rette behandling. Nogle mennesker ønsker at holde hunden som selskabshund i stedet for hyrdehund, som den er skabt til at være. Skal det lykkes, skal ejeren være 100 procent konsekvent, bestemt og selvsikker som leder af flokken. Hunden skal socialiseres og trænes fra hvalp og helst med øvelser, der bygger på kontakt og tillid. Ellers kan den blive svær at styre.

Sarplaninac er en meget klog hund, der vælger sine venner med stor omhu. Den foretrækker at følge sine dybtliggende instinkter i stedet for sin ejers instrukser.

Overfor fremmede er den reserveret og vil beskytte alle levende væsener på dens territorium. Føler den sig truet af en modstander større end den selv, holder den sig ikke tilbage fra at give sig i kast med den. Dog er den både pålidelig, trofast og tolerant overfor sine familiemedlemmer, både børn og voksne, hvis den er vokset op i familien og derfor har respekt for den og kender den godt.