FB
Filtrer din søgning

Filtrer din søgning

Pris

Lokation

  • Hovedstaden
  • Sjælland
  • Syddanmark
  • Midtjylland
  • Nordjylland

Køb din västgötaspids her

Er du på udkig efter en ny hund? Så er du havnet det hele rigtige sted. På Dyreportalen.dk kan du finde mange forskellige typer af hunde til salg. Vi har både salgsannoncer fra private sælgere og professionelle opdrættere, og her er både plads til de små hvalpe og de ældre hunde der savner et nyt hjem. Du kan helt sikkert finde dit nye familiemedlem her. Se alle salgsannoncer for Västgötaspids herunder.

Læs mere i vores leksikon om racen Västgötaspids.

Køb västgötaspids

Vi har fundet resultater til dig

Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.



Västgötaspids

En Västgötaspids, eller den svenske vallhund som den også er kendt som, er en gammel hunderace som oprindeligt stammer fra Sverige. Racen menes at være opstået under vikingetiden for mere end 1000 år siden, og går derfor også under navnet ”vikingehunden”.



Oprindelse og historie

En Västgötaspids er en meget gammel hunderace, som menes at være opstået under vikingetiden, dvs. mellem slutningen af 700-tallet e.Kr. og år 1050. Her tjente hunden flere forskellige formål. Den blev bl.a. brugt som kvæghund i særligt den Sydsvenske provins, Västergötland, hvorfra den har fået sit navn. Den blev dog også anvendt som kvæghund i det øvrige Sverige og Skandinavien og har derfor også fået tilnavnet ”vikingernes lille kvæghund”. Som kvæghund var hundens opgave at bide dyrene i haserne og derved dirigere dem den vej, som de skulle. Her var racens korte ben ideelle til netop dette formål, da hunden dermed kunne undgå at blive ramt af spark, når dyrene sparkede ud efter den, når den bed dem i haserne.

 

Hunden blev også brugt til at fange skadedyr som fx rotter og mus og endelig brugte vikingerne den også som vagthund til at vogte hjemmet. Man mener, at vikingerne fra Sverige bragte racen til England og at det er sådan den blev udbredt til resten af Europa. Under 2. verdenskrig var racen dog tæt på at uddø. Det var angiveligt den svenske flypilot, Carl Gustaf von Rosen, og en anden svensk mand ved navn Karl-Gustaf Zetterstein, som reddede racen ved at finde hunde, som kunne medvirke til at holde den i live. Det lykkedes derfor at redde racen og i 1948 blev den optaget i Den Svenske Kennelklub. Racen er dog stadig forholdsvis sjælden den dag i dag.



Udseende og kendetegn

En Västgötaspids er en forholdsvis lille hund. Den er mellem 30 og 34 cm høj og vejer mellem 9 og 14 kg alt efter om det er en han eller en hun. Hannerne er en smule større end hunnerne. Den er meget kompakt, muskuløs og kraftfuldt bygget og stærk trods sin størrelse. Nogle vil mene at en Västgötaspids ser lidt buttet ud, men det er sjældent tilfældet – racen er blot massivt bygget og skal se sådan ud. Racens pels er mellemlang og en anelse grov i strukturen. Pelsen består af to lag, en yderpels som er tæt, og en underpels som er blød og tyk. Pelsen er kortest på hundens hoved og bliver længere ned ad halsen, brystet og benene.



Mentalitet og adfærd

Grundet sin fortid som bl.a. kvæghund, er en Västgötaspids en yderst energisk, årvågen, hårdfør og ikke mindst frygtløs hund. Derfor egner hunden sig også fantastisk til forskellige former for hundesport, som fx agility. Hunden kan også stadig anvendes til at vogte dyr den dag i dag, idet instinkterne stadig sidder i den.

 

Som familiehund er en Västgötaspids en venlig og kærlig hund, som dog godt kan være en anelse gøende samt snappe. At hunden snapper skyldes, at det ligger til dens natur at bide dyrene i haserne, og derfor kan den nogle gange godt komme til at snappe mennesker også. Der er dog ikke tale om noget voldsomt bid, men man bør alligevel være opmærksom på at hunden har den tendens, hvis man fx har små børn.

 

Racen er desuden også meget legesyg og elsker den opmærksomhed den kan få fra mennesker, hvis den opfører sig tosset. Racen har ry for at være lidt nogle klovne nogle gange. Da racen har været anvendt som vagthund, ligger det naturligt til den at passe på sin familie. Den vil derfor altid være vagtsom og en smule reserveret overfor fremmede. Det er derfor vigtigt, at man socialiserer hunden fra den er hvalp.