Skal vi hjælpe dig med at finde dit nye familiemedlem? Hos dyreportal.dk har vi stort udvalg af hunde som sælges i Danmark, du kan med garanti finde det du søger her.
På portalen har vi både private sælgere men også professionelle opdrætter som sælger sine kuld gennem os. Hvis du kigger længere nede, finder du alle vores hundehvalpe som er til salg indenfor denne Xoloitzcuintle con pelo.
Læs mere i vores leksikon om racen Xoloitzcuintle Con Pelo.
Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.
En Xoloitzcuintle con pelo, eller en mexicansk hårløs hund som den typisk kaldes på dansk, er en sjælden hunderace som oprindeligt stammer fra Mexico.
Der har eksisteret hårløse hunde i tusindvis af år. Den mexicanske hårløse hund, eller Xoloitzcuintle som er det officielle navn, anses derfor for at være en af verdens ældste hunderacer. Hvordan racen helt nøjagtigt opstod, er dog fortsat uvist. Nogle mener, at hunden helt oprindeligt faktisk stammer fra Kina.
Man har fundet ældgamle skulpturer og beretninger fra Azteker-riget, som var et mesoamerikansk folk fra det centrale Mexico som levede i 1400 og 1500-tallet, hvor hunden er afbilledet og beskrevet, så man ved, at der er tale om en race, som har eksisteret meget længe. Aztekerne troede angiveligt, at hunden ville føre sin ejer sikkert gennem dødsriget og at det var guden Xolotl, som var Herre af aftensstjernen, som skabte hunden fra en splint af livets ben, hvorfra alle mennesker er skabt.
Racen har da også fået sit navn efter guden, men med " itzcuintle" til sidst, som betyder hund.
Efter aztekerrigets fald tog forskellige indianerstammer i Syd- og Mellemamerika hunden til sig.
Hunden har gennem tiden været anvendt til flere forskellige formål, bl.a. til jagt og beskyttelse, men også bare som almindelig selskabshund. Endelig blev hunden faktisk også slagtet og spist, og blev således anset som et slagtedyr på lige fod med grise, køer og får. I dag bruges hunden næsten udelukkende som familie- og selskabshund.
Selvom en Xoloitzcuintle kaldes for en hårløs mexicansk hund, er den faktisk ikke helt hårløs, men kun delvist hårløs. Den har nemlig enkelte hår ved panden, nakken, poterne og på halespidsen.
Racen findes i to varianter; en standard og en miniature. Standardvarianten er ca. 35 til 38 cm høj og vejer omkring 14 kg, mens miniaturevarianten max må være 35 cm høj og vejer en anelse mindre. Nogle mener også, at der findes en tredje variant, som størrelsesmæssigt er en mellemting mellem standardvarianten og miniaturevarianten. Pelsfarven, eller rettere hudfarven, skal være ensfarvet og mørk.
Den mexicanske hårløse hund er blevet en populær hund som familiehund grundet sit rolige sind og muntre personlighed. Det er en hund, som er kærlig og hengiven over for sin familie og som generelt er meget nem at have med at gøre. Den kan dog godt være en anelse mistroisk overfor fremmede, hvorfor den også fungerer rigtig fint som vagthund. Til gengæld er racen nærmest ligeglad med andre hunde.
Derudover er det en livlig og energisk hund, som er glad for lange gåture og faktisk godt kan klare både blæst og regn, selvom den ikke har nogen pels til at beskytte kroppen. Det er dog en hund, som er lavet til nogle lidt andre temperaturer, end vi har her i Danmark, så når det bliver rigtig koldt om vinteren, opholder den sig helst indendørs.
Grundet hundens manglende pels, er det en race, som kræver en hel del pleje. Derfor er det ikke en hund, som egner sig til den helt uerfarne hundeejer. Det er vigtigt at holde hundens hud fugtig, da den aldrig må tørre ud, da det kan give sår eller rifter. Om sommeren skal man være opmærksom på, at hunden let bliver solskoldet, og den skal derfor smøres grundigt ind i solcreme.
De fleste helbredproblemer, en mexicansk hårløs hund risikerer at blive ramt af, er for det meste relateret til hundens manglende pels, og skyldes, at huden ikke er blevet tilstrækkeligt efterset og plejet.
Racen er dog også kendt for at have ret dårlige tænder. Det anbefales derfor at give den et tandeftersyn hos dyrlægen mindst en gang om året.