En kat er et helt genialt kæledyr. Den er selvstændig, fuld af personlighed og vidunderligt selskab, og det er ikke underligt, at den er danskernes andet mest foretrukne kæledyr På vores hjemmeside finder du et kæmpe udvalg af katte og killinger der søger et nyt, kærligt hjem, og her er både plads til racekatte og huskatte, indekatte og udekatte. Så hvis du søger en kat, så er Dyreportal.dk det bedste sted at være. Herunder kan du se alle aktuelle salgsannoncer for racen Bengal.
Læs mere i vores leksikon om racen Bengal.
Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.
En bengal, eller bengalkat om man vil, er en mellemstor katterace, som opstod via en krydsning mellem den asiatiske leopardkat og en huskat. En bengal er en relativt ny race, som opstod i 1980’erne i USA.
Bengalkatten er særligt kendt for sin meget smukke pels, som kan være enten gylden, brun, orange eller sandfarvet. Pelsen kan desuden have både mønstre eller pletter. Generelt minder bengalkatten udseendemæssigt meget om en vildkat. Det er en forholdsvis stor kat med tydelige muskler, men med en relativ beskeden knoglebygning. På trods af dens relativt store krop, har bengalkatten forholdsvis korte ben.
Katten har et stort, markeret kileformet hoved, med en tyk hals. Poterne er store og tykke og det samme er halen. Øjnene er mandelformede og som regel enten grønne eller blå. Ørene er brede og med afrundende ender. På trods af bengalens relativt massive bygning, er der tale om en meget smidig og atletisk kat. Dette skyldes formentlig racens afstamning fra vildkatten. Bengalkatten kan veje op til 7 kg og blive helt op til 70 cm høj.
Det ”vilde” temperament fra vildkatten har man efterhånden fået avlet ”væk” i bengalkatten. Der er dog stadig visse vilde karaktertræk tilbage. Det er fx en meget aktiv og legesyg race. Bengalkatten er desuden en yderst intelligent katterace – måske sågar dén mest intelligente. Nogen ejere beskriver endda katten som værende ”hundeagtig” på den måde, den giver dem opmærksomhed. Bengalkatten egner sig fint til familien med børn – faktisk kan børn ligefrem være et plus, da de kan være med til at give katten den aktivering, den har brug for.
Kattens store energiniveau og behov for aktivering gør den dog uegnet for folk, som blot ønsker en stille og rolig kat som ”pynt”. Det er ikke det man får med en bengalkat. Her får man en kat, som kræver opmærksomhed og samspil fra sin ejer hver dag. Som ejer bør du derfor være forberedt på, at det er en katterace som kræver en del opdragelse – særligt i begyndelsen.
Bengalkatten opstod ved at man parrede den asiatiske leopardkat, som er en vildkat, med en almindelig tamkat. Formålet var, at få leopardkattens flotte farve og udseende i kombination med tamkattens temperament. På den måde ville det være muligt for folk at have en flot eksotisk vildkat, som kæledyr. Det gik dog ikke helt som planlagt i starten, hvor man oplevede en del problemer og forhindringer.
Til sidst, i 1980, lykkedes det dog at lave en succesfuld krydsning, som danner grundlag for den bengalkat, vi kender i dag.
Bengalkatten er generelt en sund og rask kat. Det, der for de fleste volder problemer, er kattens vilde natur og temperament, som godt kan være en udfordring for den uerfarne katteejer. Dog er der eksempler på bengalkatte som har problemer med frugtbarheden og i visse tilfælde er direkte infertile. Endelig er der selvfølgelig den almindelige og gængse hygiejne, som involverer tandbørstning og tandrensning, fjernelse af skidt og snavs fra ørene og klipning af neglene. Sørg også gerne for at give katten et årligt helbredseftersyn hos dyrlægen.
Gennemsnitslevealderen for en bengalkat er 12 til 16 år.
Bengalkatten er ikke en race, som kræver nævneværdig pleje. Kattens pels er kort og kan endda føles lidt ru. Den er derfor nem at pleje og har ikke tendens til at filtre.
Da bengalkatten er en forholdsvis ny race, som ikke er særlig udbredt i Danmark, kan det være vanskeligt at finde en opdrætter. Der er kun ca. 400 registrerede bengalkatte i Danmark. Sørg derfor for at undersøge stamtavlen på katten før du køber.
Det er dog en kat, som oplever en stigende popularitet, hvorfor der formentlig vil komme flere danske opdrættere til i fremtiden.