Mange mennesker kan godt lide at holde krybdyr. Hvis du skal til at have et andet krybdyr end dem, du allerede ejer, eller hvis du kigger på at anskaffe dig dit første, får du her en generel vejledning til, hvordan du skal bære dig ad. De mere erfarne krybdyrsejere ved selvfølgelig mere om, hvordan dyrene skal passes, men når du skal have et krybdyr, du ikke har megen kendskab til, så er lidt ekstra hjælp aldrig en ulempe.
Læs mere i vores leksikon om racen Andet Krybdyr.
Vi har fundet resultater til dig
Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.
Hvis du allerede har krybdyr, og gerne vil tilføje ét til familien, er det værd at se på dem, du allerede har. Hvis du har en masse terrarier med forskellige arter, der alle trives, kan du nok godt kaste dig ud i et andet krybdyr, der er helt nyt for dig. Men holder du kun ét eller få dyr af gangen, og er dit krybdyr netop gået bort, kan du begynde at udforske i de små. Det er i så fald en god idé at finde et andet krybdyr, der har de samme behov som dit forrige, så du ikke skal udskifte al maden og for meget i terrariet. Husk på, at når du skal have et nyt krybdyr efter dit gamle, skal du rydde terrariet helt ud og gøre det rent fra bunden. Dit gamle krybdyr kan have haft sygdomme, der var harmløse for det, men som kan skade den nye beboer.
Krybdyr har som gruppe mange ting til fælles, men alle arterne har også små, men markante, forskelle. Du skal lære dem og ikke gå ud fra, at et firben kræver præcis samme pleje som en skildpadde. Læs op på den enkelte art for at blive klogere, så du kan lære mere om et andet krybdyr end dit eget. Giv dit kæledyr et godt liv ved at lære om dens behov og pasning. Når du får dig et andet krybdyr, kan der desuden være behov for et helt nyt terrarie eller nyt interiør til det, ligesom du kan få brug for en ny varmelampe eller vandmuligheder.
Krybdyr er en enorm gruppe, som dækker over reptiler, typisk med skællet hud, som ofte lægger læderagtige æg. Hvis du vil have en han og en hun, skal du også være opmærksom på, hvordan de vil behandle hinanden og ungerne, så du kan undgå en massakre.
Der findes rigtig mange muligheder for at anskaffe sig krybdyr som kæledyr i Danmark. Lige fra firben til skildpadder er der mange forskellige, du kan vælge imellem, og det handler om at finde den art, der vil passe bedst til din livsstil.
Nogle krybdyr har for eksempel store krav til deres miljø og foder, mens et andet krybdyr kan klare sig med levende føde og rent vand. Du må aldrig efterlade dit kæledyr, uanset om det er et pattedyr eller krybdyr, alene i længere tid ad gangen, og hvis du skal rejse ud i et stykke tid, skal du sørge for nogen, der kan komme forbi og se til dit krybdyr - gerne flere gange om dagen. Hvis du ikke er villig til at tilpasse dit liv til dit krybdyr, skal du finde et krybdyr, der allerede passer ind i din livsstil.
Inden du får dig et krybdyr, bør du læse op på generel pleje af gruppen. Reptiler har nogle grundkrav, du skal være indforstået med - bl.a. behov til terrariet og deres følsomhed. Hvis du forstår grundplejen, og du stadig gerne vil have et krybdyr, kan du gå videre til at undersøge de mulige arter.
Hvis du gerne vil have et andet krybdyr end dem, du før har haft, og du har meget erfaring med reptiler, kan du overveje de mere sjældne, men naturligvis stadig lovlige, muligheder. Er du derimod stadig relativ uerfaren, hvis du fx kun har haft skildpadder, bør du ikke kaste dig ud i store udfordringer.
Hvad krybdyr generelt har brug for er varme, fugtighed, vand og et terrarie med ordentlig plads. Du skal også læse op på, hvor social den enkelte art er, inden du sætter flere individer sammen. Konsulter gerne en ekspert om hunner og hanner, hvis det er svært at se forskel.
Du kan finde krybdyr til salg på dyreportal.dk.