Edderkopper er, som mange antager det for at være, ikke et insekt. Det er hvad man kalder en spindler og i samme familie som blandt andet skorpioner og mider. Edderkopper er karakteriseret ved at have en todelt krop og 8 ben. Dertil kommer der spindevorter og giftkirtler. Der findes et utal af forskellige arter, der har hver deres udseende og kendetegn, og som er specialiseret på hvert deres område, mest af alt tilpasset til den natur de omgiver sig af. Der findes omkring 500 forskellige arter i Danmark, men det er som oftest ikke nogen af disse, der findes i de terrarier, der ses i hjemmet, men derimod nogle lidt mere eksotiske af slagsen.
Læs mere i vores leksikon om racen Edderkop.
Vi har fundet resultater til dig
Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.
Edderkopper, lige på nær en enkelt planteæder, er rovdyr. De slår som oftest deres bytte ihjel ved hjælp af de giftkirtler, de har siddende på kroppen. Her har de dog mange forskellige metoder til at fange og komme nært deres bytte. Nogle edderkopper er jagtedderkopper, der løber deres bytte op med stor hurtighed. Andre edderkopper er mere passive og laver i stedet det karakteristiske fangstnet med deres spind.
Når byttet er fanget i nettet, kan det næppe komme fri, før edderkoppen straks er på stedet og spinder det yderligere ind i nyt spind fra bagenden. Her er der også forskel på, hvordan spindet til fangst er udformet, hvilket er med til at artsbestemme de enkelte individer.
Edderkoppens spindelvæv er helt unikt og findes ikke på samme vis hos andre dyr i denne verden. De særlige tråde kan spindes til forskellige formål og bliver produceret ved hjælp af spindevorter, der sidder bagerst på edderkoppens krop. Spindelsvæv består af særlige proteiner, og et stof der kaldes pyrolidin og har en sammensætning, der kan holdes op imod ægte silke. Der findes forskellige typer af spindelsvæv, som kan produceres fra edderkoppens spindevorter.
Der kan spindes et forankringsnet, der ikke klistrer, og som er meget lidt elastisk. Forankringsnet er ikke, som du måske kender fra de spindelvæv, du har siddende i hjemmet. Derudover kan de spinde fangsttråd. Her er der ligeledes tale om et utroligt stærkt stykke tråd på mellem 1-150 mikro meter, der samtidig er elastisk og klistrende.
En edderkop der skal have føde, anvender deres fangst spindelvæv til at få fat på den mad, der måtte komme forbi og ikke lige har set eller nået at vige udenom fælden. Det kan også anvendes til at komme frem eller tilbage, hvor edderkopperne skyder spindet ud af bagenden, præcis på samme måde som Spider-Man, og kan på denne måde nærmest flyve afsted. Til sidst er der den vigtige egenskab ved silkespindet, at det anvendes til at udforme ægsække til deres afkom, så de kan udvikle sig med de optimale betingelser, inden de er klar til at se dagens lys.
Der er flere og flere, der syntes, at det er fascinerende at kigge på både store og små spindlere og har dem derfor gående i terrarier i deres hjem. Det er slet ikke umuligt at holde edderkopper og avle dem i fangenskab, men de har dog tendens til at være en smule kannibalistiske, og derfor giver det en del problematikker, hvis der er flere gående sammen i samme terrarie.
Edderkopper er nemlig ret meget enspændere og lever hele deres liv alene, lige bortset fra når de skal parre sig. Det er absolut nemmest at holde de større arter af edderkopper i fangenskab, og nogle af dem bliver endda også så vant til berøring, at de kan tages ud og håndteres.
Hvis du er interesseret i at købe en edderkop, som du kan have gående hjemme i terrariet, så kan du måske finde den på dyreportalen.dk. Her er det muligt at sætte alverdens dyr til fangenskab til salg med en gratis annonce. Her er alle opslag og annoncer godkendt på forhånd, så du får den størst mulige sikkerhed, når du skal købe levende dyr. Der er altså ingen falske annoncer til stede på dyreportalen.dk, men kun skønne dyr der leder efter et nyt og kærligt hjem.