FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Hamster

Hamsteren er en sød, rund lille hårbold med fine store øjne og små, runde ører. Den er nem at passe, billig at anskaffe og sjov at leve sammen med. Mange vælger hamsteren som barnets første kæledyr, netop fordi den er forholdsvist ukompliceret. Hamsteren er fra naturens side et byttedyr og ser ikke særligt godt. Derfor er det nødvendigt at arbejde med at skabe tillid og tryghed mellem hamster og menneske fra starten, for at få en tam og tryg hamster, men hvis dette lykkes, så får man også ofte i hamsteren en rigtig sød lille følgesvend. Hamsteren er ikke flokdyr og det anbefales ikke at holde flere af dem sammen i samme bur. Der er stor risiko for voldsomme slåskampe, der jo ikke er rart for nogen, hverken hamster eller menneskelige tilskuere. De kan desuden, til mange hamsterejeres gru, finde på at spise en artsfælde og den form for opførsel er der ingen grund til at opildne ved at sætte flere sammen. Det bidrager dog også til hamsterens enkelthed som kæledyr, at man kun behøver én, så dens solitære sind kan bestemt også være et plus for mange familier.

Læs mere
Hamster

Karaktertræk for en Hamster

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber

Hamstere er generelt nogle sjove små kæledyr, der kan blive meget tamme med den rette håndtering. Det er ofte et kæledyr, som mange vælger som barnets første, fordi det generelt er billigere at anskaffe sig og nemmere at passe end mange andre dyr. De forskellige hamsterracer har forskellige temperamenter, og det er vigtigt, at man undersøger hvilken der passer bedst ind i familien, inden man køber sin nye hamster. Hamstere fungerer bedst alene, og det er ikke en god idé at have flere sammen i samme bur. De er meget territoriale og vil ofte komme op at slås og så har de desværre også en ærgerlig kannibalistisk tendens, der betyder, at en slåskamp kan ende i nogle rigtig grimme situationer. Derfor er det bedst at holde dem alene.

 

Hamsteren har ikke et godt syn og er i naturen et byttedyr, så man får det bedste forhold til det lille dyr, hvis man er omhyggelig og tålmodig med at opbygge et trygt forhold mellem hamster og menneske. Hamstere er desuden ofte mest aktive omkring skumringstid og om natten, og det er vigtigt, at den bor i et hjem, hvor den får plads og ro til at hvile i dagstimerne, hvilket gør at den måske ikke altid er det bedste valg til hjem med mindre børn, da de små ofte ikke vil få så meget ”kvalitetstid” med det lille dyr.

 

Udseende

Man kender nemt hamsteren på de store øjne, den lille runde krop og de små runde ører. De små kinder kan udvides og blive store og runde når hamsteren gemmer mad til senere. Forskellige hamsterracer har forskellige udseender, og ofte vil man se den største forskel i størrelsen, med de to dværghamsterracer som de mindste. De fem mest almindelige hamstere man kan holde som kæledyr er dværghamster (roborovski dværghamster), guldhamster (syrisk guldhamster), kinesisk hamster, vinterhvid russisk dværghamster og campbell hamster, og det er virkelig værd at se nærmere på de forskellige racer inden man beslutter sig endeligt for hvilken hamster man kunne tænke sig.

 

Historie

Hamstere kommer fra, og lever stadigt i naturen, hvor de ligesom eksempelvis kaninen og mus graver gangsystemer og huler i jorden. De findes naturligt i store dele af verden i forskellige egnsspecifikke racer. I Europa har vi også en vild hamster, ikke overraskende kaldet "europæisk hamster", der bliver ret stor, op til 30 cm lang. Den holder vi dog ikke som kæledyr, men tidligere blev den nogle gange slagtet for dens smukke pels.

 

Hamsternes indtog i menneskenes verden menes hovedsageligt at skyldes deres gode evner som laboratoriedyr. Hamstere har i lang tid været brugt i laboratorier som forsøgsdyr, og idet mange af dem avler i en fuldstændigt fantastisk hastighed, er det ikke svært at forestille sig, hvordan de hurtigt er blevet mere og mere udbredte som domesticerede dyr. Flere er begyndt at bruge dem i forskning, nogle har måske givet nogle overskydende dyr fra et kuld til et familiemedlem osv. Hver af de almindelige kæledyrsracer har dog deres egen unikke historie, der er værd at dykke ned i, hvis man gerne vil kende mere til det lille nuttede dyr.

 

Pasning og pleje

Hamstere er i modsætning til eksempelvis marsvin ikke vegetarer. De er i virkeligheden altædende, og spiser i naturen gerne både korn, grønt og insekter. Man bør derfor være opmærksom på, at hamsteren får foder der er artsspecifik, så den får den næring den skal bruge. Hertil vokser hamsterens tænder hele livet, og den bør altid have foder, hø og eventuelt små grene som den kan slibe tænderne på. Hvis den ikke får muligheden for at slibe tænderne, vil de gro til at være ubekvemme for hamsteren, hvis ikke decideret skadeligt. Nogle hamstere har brug for mere pelspleje end andre, og nogle vil have godt af at have muligheden for fx at tage et sandbad for at rense pelsen og udglatte eventuelle filtrer.

 

Sygdom og helbred

Nogle hamsterracer kan være særligt disponeret for at være født med type 1 diabetes. Symptomerne på dette er øget vægt og væske indtag samt ændring i energiniveau og madindtag. Hvis man opdager sygdommen kan dyret behandles gennem kostregulering, der mindsker symptomerne. De små dyr kan også udvikle tumorer, der hvis de er godartede og ikke sidder i vejen, kan lades være, men hvis de ondartede leder de desværre ofte til døden. Det er en god idé at mærke på hamsterens krop og tjekke om der er knuder jævnligt.

 

Mange hamstere har spor af indavl i generne, hvilket blandt andet betyder, at de er i højere risiko for at udvikle hjertesygdomme end andre dyr. Dette er desværre svært at gøre meget ved, udover, at man kan vælge at købe sin hamster fra en ansvarlig opdrætter, som har styr på at avle kæledyr på en etisk forsvarlig måde. Hamsteren er desuden i risiko for at udvikle det, der hedder cushins syndrom, der er en overproduktion af hormonet kortisol fra binyrerne. Symptomerne kan til forveksling godt ligne symptomerne på diabetes, og disse kan altså godt forveksles. Sygdommen vil ofte ende i aflivning.

 

Vidste du, at…

·      Det er lidt af et mysterium hvorfor hamsteren vælger at tage lange løbeture i sit hamsterhjul? Man er ikke helt sikker på, hvad der får det lille dyr til at spæne rundt i hjulet, men nogen mener, at det simpelthen blot er fordi den ligesom mennesker, kan opnå en følelse af velvære og afstresning ved aktiviteten, mere end at den har brug for motion.

 

·      Der findes flere hamster-sportsgrene? Der er flere måder at have hamster på, og en af dem er ved at træne dem til at blive små sportsmænd. De kan eksempelvis konkurrere i hamster racing, hvor de små dyr konkurrerer om at komme først over målstregen i små køretøjer, eller skabe labyrinter og forhindringsbaner som hamsteren skal forcere.

 

·      Hamstere har en utroligt høj alkoholtolerance? De samler mad til vinteren i deres små underjordiske huler, og blandt denne mad er ofte frugt, der jo med tiden fermenterer og danner alkohol. Det betyder, at hamsteren er udstyret med en ekstrem effektiv lever, der gør, at hamsteren kan indtage ret store mængder fermenteret frugt uden at blive fuld af alkoholen.