FB
Dyreleksikon - Gnavere

Dyreleksikon: Gnavere

Find den rigtige gnaver 

Gnavere er skønne små dyr, der for mange mennesker er det perfekte lille tillidsfulde kæledyr. De er ikke så store, de skal ikke luftes eller trænes, og mange af dem er rigtigt gode som barnets første kæledyr, fordi de ikke er så svære at passe. Gnavere er pattedyr, der har fortænder der gror hele livet og derfor er den største udfordring ved at have gnavere ofte at fodre korrekt, så du sikrer, at fortænderne får tilstrækkeligt slid til at det ikke bliver et helbredsproblem. Mange tænker nok også kaniner som gnavere, og vi har også valgt at placere dem i denne kategori her på hjemmesiden, men i virkeligheden er de faktisk teknisk set ikke gnavere. De tilhører gruppen Lagomorpha. De har dog blandt andet tilfælles med gnaverne, at deres fortænder også gror igennem hele livet. 

Hvilken gnaver skal du vælge?

Hvis du går med tanker om at få en gnaver som dit næste kæledyr, så har du rigtigt mange muligheder. Der findes et utal af gnavere som er rigtig gode kæledyr, og du kan blandt gnaverne helt sikkert finde et dyr, som passer helt perfekt ind i din hverdag. Der er ret stor forskel fra gnaver til gnaver på hvad deres behov er, og her på siden har du muligheden for, at danne dig et rigtigt godt overblik over de mange forskellige gnaverracer som du kan få som kæledyr. Vi har sat os for at skabe Danmarks mest omfattende kæledyrsleksikon, så du kun behøver at besøge én hjemmeside for at få alt den information, du har brug for om dine kæledyr og de kæledyr du overvejer at købe. Vi laver det helt fra bunden, så vi er sikre på, at vi kun leverer korrekte og relevante oplysninger til dig, og derfor vil der nok være en tid, hvor det ikke er alle kæledyrsracer du kan finde dybdegående informationer om. Men vi håber, at du i mellemtiden kan bruge denne side til at skabe overblik over dine muligheder og til at finde inspiration til, hvad dit næste kæledyr skal være. 

Der er ret stor forskel på de forskellige gnavere, og derfor er det en god idé at gå lidt i dybden med at finde information om de forskellige racer, inden du lægger dig fast på én. Deres behov og naturlige livsrytme skal helst passe rigtigt godt ind i din hverdag, for både at sikre at dyret får et rigtigt godt liv hos dig, og at du får mest mulig fornøjelse ud af dit lille nye familiemedlem. 

Der er nogle gnavere, som chinchillaer, hamstere og tamrotter som i hovedreglen er nataktive, hvilket jo nok ikke er det mest optimale til eksempelvis børnefamilier – i hvert fald ikke hvis barnet skal have lov til at have noget meningsfuld kvalitetstid sammen med dyret. De passer nok til gengæld ret godt til den travle person, som ikke har særligt meget tid i løbet af dagen, men som har bedst tid til kæledyrspleje om aftenen og tidligt om morgenen. Marsvin og kaniner er eksempler på kæledyr, som er er dagaktive, og de er derfor ret gode som barnets første kæledyr. 

Hvad skal du være opmærksom på når du køber en gnaver?

Mange gnavere (men ikke alle) er sociale flokdyr og vil derfor have rigtigt godt af at gå sammen med en artsfælde, og det er jo værd at have med i overvejelserne, især i forhold til hvor meget plads man har til dyrene.

En anden faktor, som godt kan komme bag på mange når de køber små dyr er, at nogle af dem kan leve rigtig længe, og du bør altid tænke grundigt over hvor lang tid du er klar på at tage ansvar for et lille dyr. Hamstere bliver for eksempel ofte ikke meget mere end halvandet år, men marsvin kan godt blive 8 år og Chinchillaer kan blive helt op til 20 år gamle.  

Motion er også ret vigtigt for de fleste gnavere, og det kan være svært at få den fornødne motion, når man bruger sine dage i et bur. Du skal derfor være opmærksom på at de fleste gnavere vil have behov for, at du finder plads og tid til at lukke den ud af buret og lade den strække benene og gå på opdagelse. Hvis du lukker den ud indenfor i stuen, eksempelvis, så vær opmærksom på at gnaverinstinkterne gør, at du skal holde øje med at de ikke kommer i nærheden af ledninger, stik, stueplanter (der godt kan være giftige) og andet som kan få fatale følger for det lille dyr hvis den beslutter sig for at smage på det. Det er ikke et stort stykke arbejde, men det er noget, som mange ikke umiddelbart tænker over, når de køber deres nye gnaver med hjem. 

Når man søger efter gnaveren som kæledyr, så handler det jo også rigtigt meget om, hvad du godt kunne tænke dig i et kæledyr, og hver gnaver har nogle særegenskaber som giver dem hver deres unikke kvaliteter. Marsvinet er for eksempel meget ”snakkende” og fortæller dig gerne med lyd om den har det godt. Det giver en ekstra dimension af personlighed, at man på den måde får svar på, om man aer den det helt rigtige sted. Kaninen har virkelig deres egen særlige personlighed, og så er de mere intelligente, end hvad mange nok tror. Kaniner kan faktisk trænes til for eksempel at komme når man kalder eller til at give tegn når de gerne vil ud. Det giver selvfølgelig en forpligtigelse til at lægge en ekstra indsats i kaninen, men det giver også en meget tydelig personlighed, og et nært forhold mellem dyr og ejer. Sådan er der forskellige ”bonusser” at finde ved de forskellige gnavere, og det er virkelig en god idé at undersøge disse inden man køber kæledyr, for at være sikker på, at man får et dyr, som passer lige præcis til dig.