FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Chinese Crested

Et specielt bekendtskab - Du får svært ved at forveksle en Chinese Crested med en hver anden type hund når du ser den slanke og vævre lille fætter komme slentrende ned ad gaden. Med sin plettede, lyserøde hud, lodne sokker og fjeragtige hale samt den charmerende lille hårdusk, der pryder toppen af hundens hoved, er Chinese Crested i sandhed et syn for guder – og en race som er noget for sig. Der hersker temmelig stor uenighed og usikkerhed omkring denne races oprindelse. Det siges at hunde af Chinese Crested typen var ejet af familierne i Han dynastiet i Kina. Hundene var noget større og tungere dengang, og blev avlet som henholdsvis jagthunde og vogtere af skatkamre

 

Chinese Crested bærer en slående lighed med de ligeledes hårløse hunderacer som stammer fra Sydamerika. En teori går ud på at de hårløse hunde er opstået som en særlig mutation i et bælte på tværs af kontinenterne, fra Afrika til Kina. Er du faldet pladask for den lille skaldede charmør, har du sikkert overvejet at gøre et eksemplar af racen til en del af din husstand. I dette indlæg kan du få mere information om hundens indre og ydre karakteristika, og dermed danne dig et billede af racens egenskaber.

Læs mere
Chinese Crested

Karaktertræk for en Chinese Crested

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Chinese Crested – type og racekarakteristik

Chinese Crested tilhører FCIs gruppe 9, som tæller alskens selskabshunde. Selskabshunde er hunde fr mange forskellige hunderacer, som ikke har andet tilfælles end at de er fremavlet til at holde mennesker med selskab. Denne hundetype består af krydsninger mellem mange forskellige hunderacer, som frem for alt er kendt for rolige, sociale sindelag. Der er her som regel tale om mindre hunde, selv om gruppen også inkluderer få større hunde.

 

Chinese Crested er blandt de mest populære selskabshunde i USA. Racen er så småt ved at vinde indpas i Europa, og faktisk også i Danmark. Du kan i de nedenstående kapitler læse mere om denne spøjse hund med det karakteristiske udseende. Og du bliver forhåbentlig klogere på hvorvidt dette er en hund for dig og din familie.

 

Ydre kendetegn hos Chinese Crested

Der findes grundlæggende to forskellige linjer inden for Chinese Crested avl, nemlig den klassiske Chinese Crested og den såkaldte Powder Puff. Den klassiske variant er hårløs på hele kroppen med undtagelse af sin hårtot, sine sokker og sin hale. Powder Puff versionen af Chinese Crested er dækket fra snude til halespids af et sløragtigt hårlag. Dertil kommer at begge varianter kan inddeles i yderligere to undergrupper, nemlig ”Deer type”, som er slank og forsynet med fine, spinkle lemmer, og ”Cobby type” som er forsynet med noget kraftigere knogler og en tilsvarende bygning.

 

Den lille hund måler omtrent tredive centimeter over skulderen, og vejer højst 5,5 kilo – med ganske små variationer hanner og tæver imellem. Hovedet fremstår glat, uden for mange rynker, og ganske yndefuldt med et opmærksomt udtryk. skallen er let rundet og aflang, og næsepartiet let tilspidset udadtil. Halsen er forholdsvis lang, og glider på graciøs vis over i et stærkt og robust skulderparti.

 

Øjnene er middelstore, mandelformede og mørke, nærmest sorte, med stort set intet hvidt synligt. Udtrykket er intelligent og opvakt. Ørerne er opretstående, lavt ansatte, og temmelig store med eller uden frynser. Chinese Crested har, uanset om der er tale om en klassisk variant eller en Powder Puff, en middellang, smidig og muskuløs krop. Benene er relativt lange og stærke, og halen højt ansat Halen, som er forsynet med en lang og bølgende hårdusk, bæres opad eller bagud under bevægelse.

 

Chinese Crested – temperament og sindelag

Som det gør sig gældende for stort set alle selskabshunde, er Chinese Crested glad og optimistisk af sind. Chinese Crested er en livlig og opmærksom race, som altid gerne vil lege, kæle, hygge og have det sjovt. Vi har her at gøre med en yderst social hund, som igennem århundreder er blevet fremavlet på baggrund af egenskaber så som venlighed og loyalite. Hunde af selskabshunde typen har alle det til fælles, at de er skabt til at være i selskab med mennesker. Samtidig vil en Chinese Crested sagtens kunne tåle andre dyr i husstanden, og vil kunne trænes til at være den bedste legekammerat for børnene.

 

Helbred og sundhed hos Chinese Crested

Chinese Crested er disponeret for en række mindre skavanker, men er dog generelt en sund og rask hund. Ansvarlige opdrættere screener konsekvent deres avlsbestand for arvelige øjenproblemer, som er almindeligt forekommende hos Chinese Crested. Til disse hører progressiv retinal atrofi, grøn stær og primær linseluksation. Løse knæskaller er en tilstand, som er normalt forekommende hos hunde, lige som Chinese Crested kan være almindeligt disponeret over for epilepsi. Du bør mindst én gang om året lade dyrlægen foretage en grundig helbredsundersøgelse af din hund for at vurdere om der skulle være tilløb til en af disse lidelser. Der ud over skal du være opmærksom på at den hårløse variant er særligt udsat for solskoldning. Du bør derfor altid iføre hunden et dækken når den skal ud og gå i solskinsvejr – især i løbet af foråret og sommeren.

 

Pasning og pleje af pels og poter

Måske tror du at den stort set skaldede Chinese Crested ikke kræver nogen form for pleje. Den har jo trods alt ikke nogen pels. Men da manglen på pels gør huden særligt udsat, er din Chinese Crested i fare for at udvikle mange typer hudallergi samt irritationer og infektioner – og, som nævnt oven for, solskoldninger. Derfor er det vigtigt at du tager den daglige pleje af din Chinese Crested endog særdeles alvorligt. Du skal være opmærksom på hudens tilstand over hele kroppen, og være klar til at behandle med diverse hudpleje midler særligt tilpasset din hunds hundtype – for eksempel acne creme, solbeskyttelse eller fugtgivende serum.

 

Det kan være nødvendigt at bade din Chinese Crested, og smøre den ind i creme, salve eller olie for at beskytte den sarte hud. Og er der tale om Powder Puff versionen, skal hunden børstes dagligt for at bevare luftigheden i den fine pels. Det kan være nødvendigt at klippe hundens negle cirka en gang hver anden måned. For lange negle kan være til gene for hunden. Du kan hos dyrlægen få anvisninger vedrørende klipning af hundens negle.

 

Kost, motion og træning

Den lille hund vil ikke i samme grad som en hund fra en af de tungere racer komme til at æde dig ud af huset. Du bør være opmærksom på at hunde generelt har særlige krav til sammensætningen af deres foder afhængig af race, alder, størrelse og generelle helbreds tilstand. En Chinese Crested har brug for en kost, som indeholder næringsstoffer der styrker huden. Hvis huden får de rette vitaminer og mineraler indefra, vil den ikke være nær så tilbøjelig til at slå ud eller blive irritabel.

 

Du bør holde øje med hundens vægt. De forholdsvis spinkle knogler er ikke konstrueret til at bære en overvægtig hund. Således vil hunden kunne udvikle diverse gigt sygdomme som følge af overvægt. Og derfor er det meget vigtigt at du ikke overfodrer din Chinese Crested. Du bør lufte din hund mindst tre gange om dagen. Disse daglige gåture er essentielle for din hunds fysiske og mentale helbred. Der ud over kan du med stor fordel tilmelde din Chinese Crested hvalpetræning fra den er helt lille. På den måde kan hunden lære andre hunde at kende, og samtidig få en fornemmelse for hvordan man begår sig i selskab med hunde og deres mennesker.

 

Socialisering af din Chinese Crested bedrager til en ligevægtig og afbalanceret hund, som ikke bliver stresset i mødet med andre dyr og mennesker. Samtidig elsker hunde af denne race at være sammen med deres egne mennesker, hvorfor træning på bane og i klub kan være en hyggelig fritids aktivitet for jer begge.

 

Er en Chinese Crested en god familiehund?

Som medlem af selskabshunde gruppen, må en Chinese Crested siges at have de egenskaber der skal til for at kunne fungere fint i en familie. Hunden er lærenem, legesyg, og ganske socialt anlagt. Samtidig kan en Chinese Crested sagtens fungere sammen med børn. Hunden er omgængelig af sind, og vil altid søge at beskytte børnene. Samtidig er en Chinese Crested kendt for at være følsom over for sindsstemninger, og vil hurtigt kunne opfange om du eller et andet medlem af din familie er ked af det eller glad.

 

Du bør dog være opmærksom på at den ualmindeligt kontaktsøgende og selskabelige hund hurtigt kan komme til at lide af separations angst. Er du og de øvrige familiemedlemmer således væk fra hjemmet i mange timer ad gangen, bør du sørge for at træne hunden til at være alene hjemme. Ellers vil den blive dybt ulykkelig, og med stor sandsynlighed lade sine frustrationer gå ud over din bolig. Til gengæld stiller hunden ingen krav om en have, så længe du er indstillet på at motionere med den hver dag. Derfor vil du godt kunne have en Chinese Crested i en lejlighed. Hunden sætter pris på at være tæt på sin flok, og vil fint kunne trives på forholdsvis sparsom plads.