Hunden er jo indehaver af den flotte titel som menneskets bedste ven, og når man ser ind i de venlige øjne, og klør den bag de bløde ører, så er det ikke svært at forstå hvorfor. Hunden en social, loyal og kærlig følgesvend, og nok af den grund er den også det mest populære kæledyr blandt danskerne. Faktisk bor der hund i mere end 600.000 danske husstande, og hvis du går med tanken om at anskaffe dig en hundeven, så er du altså langt fra alene.
Men hvilken race skal du vælge? Der er de små kærlige pelsbundter som Bichon Havanais, Shih Tzu eller Malteseren. Der er de mellemstore rare familiehunde som Labrador Retriever, Border Collie eller Golden Retriever. Og de venlige kæmper som Berner Sennen, Saint Bernard eller Grand Danois. Og så findes der jo omkring 400 andre vidunderlige hunderacer med hver deres kvaliteter. Så der er rigeligt at vælge i mellem når du har besluttet at udvide familien med en hund. Man kan sige, at der næsten er for mange, for det kan være rigtigt svært at vælge hvad den rigtige hund er til netop dig.
Her på siden ser du en oversigt over alle hunderacer, og hvis du klikker ind på hver enkelt af dem vil du kunne se hver enkelt races karakteristika, plejebehov og sjove egenskaber. Vi her på Dyreportal.dk har nemlig sat os for at lave Danmarks største online dyreleksikon med informationer om alle de dyr, som du kan holde som kæledyr eller hobbydyr. Det er et stort projekt, det indrømmer vi gerne, og derfor vil der nok være en tid, hvor du ikke kan finde oplysninger om alle dyreracer. Men vi sætter en ære i at være ambitiøse og vi mener, at et online leksikon som dette mangler. Vi håber, at du vil bruge det til at blive inspireret til at finde det helt rigtige kæledyr til dig og måske til at danne dig et overblik over alle de muligheder du har, når du ønsker dig en hund, der kan passe lige ind i din hverdag.
Din hverdag og hundens forskellige behov skal nemlig matches ret omhyggeligt for at sikre, at hunden trives og er glad og tilfreds. Hunde er i hovedreglen flokdyr, og derfor meget afhængige af det sociale forhold der findes mellem hund og ejer. Derfor er det super vigtigt at tænke realistisk over hvor mange timer om dagen du er væk fra hjemmet uden at have hunden med, og tilpasse dit valg af hund efter det. Ingen hunde bør være alene hjemme i meget lange perioder i løbet af dagen, men nogle hunderacer er bedre til at håndtere aleneheden end andre. Der skal også være tid til at aktivere hunden tilstrækkeligt til at den får stimuleret sine naturlige behov. Her er der også forskel; hvor hyrde- og slædehunde vil have brug for rigtig meget motion og muligheden for at løbe frit, så vil mindre hunde måske have det fint med en daglig gåtur. Alle hunde har brug for mental stimulering og træning.
Det kan også være en fordel at tænke over hvor og hvordan hunden skal bo. Bor du i lejlighed vil en mindre hund være et godt valg, og hvis du bor i hus med have, så kan du vælge en større hund. Har du en familie hvor der er mindre børn, så er det en god idé at vælge en klassisk familiehund, med et roligt temperament og meget tålmodighed. Måske bor du alene og vil føle dig tryggest ved at have en hund der er dygtig som vagthund. Der er altså mange forhold at tage med i overvejelserne når du skal vælge den bedste hunderace lige præcist til dig, og vi håber, at du vil bruge vores dyreleksikon til at researche de forskellige hunderacer inden du beslutter dig for hvilken en du ønsker at købe.
Hvad du skal være opmærksom på inden du køber hund
Der er også et par ting, som er rigtig smarte at være opmærksom på når du køber hund, og de kan deles ind i 4 punkter:
1: Besøg hunden inden køb. Hvis du køber en voksen hund, så kom på besøg og se hvordan hunden har boet indtil nu. Se efter hvordan dens forhold er til den nuværende ejer, og spørg til hvordan den er med børn, fremmede og andre dyr. Hvis du køber en hvalp fra et kuld, så husk at se hvalpen sammen med tæven. Læg mærke til om både den voksne hund og hvalpene virker tillidsfulde og trygge. Spørg også til om hvalpen er vant til børn, andre dyr og fremmede, og om den er tilvendt de lyde og indtryk der findes i en almindelig husholdning. Brug din mavefornemmelse og observér om du synes, at alt føles ordenligt og trygt. En god opdrætter viser gerne frem og svarer gerne på dine spørgsmål, fordi de vil sætte pris på, at det er vigtigt for dig at dyrene har det godt.
2: Når du tager hvalpen med hjem, så skal den være chippet, vaccineret, have en sundhedsbog og være registreret i Dansk Hunderegister. Hertil er det lovpligtigt at du har en ansvarsforsikring på din hund, i tilfælde af at den skulle gøre skade mennesker eller andre dyr. Det er vigtigt ikke at tager let på disse ting, så sørg altid for at sikre dig, at alt det praktiske er i orden inden du køber hunden.
3: En købskontrakt er altid en god idé. På denne måde sikrer du at både du og sælger er enige om hvilken handel der er indgået, og hvilke aftaler der følger med den handel. Hvis du er i tvivl om udformningen af en sådan, så kan du finde gratis skabeloner klar til at udfylde på nettet.
4: Der er 13 hunderacer der er forbudt i Danmark:
Pitbull terrier, Amerikansk bulldog, Tosa inu, Amerikansk staffordshire terrier, Fila brasileiro, Dogo argentino, Tornjak, Boerboel, Kangal, Sarplaninac Centralasiatisk ovtcharka, Kaukasisk ovtcharka, og Sydrussisk ovtcharka.
Det er ikke kun forbudt at have en af disse racer, det er også ulovligt at avle på dem, så du kan heller ikke få fat i en blandingsrace avlet på en af disse. Hvis du i din søgen på din nye hund kommer fordi nogen, der sælger en af disse ulovlige racer, så gå en stor bue uden om. Hundeloven indeholder ingen mulighed for dispensation i forhold til avl og salg, så du kan være helt sikker på, at det er ulovligt i alle tilfælde. Der findes dog også en del lovlige hunderacer der har træk, der til forveksling kan ligne de ulovlige. Hvis du køber en sådan race, så være ekstra opmærksom på at få dokumentation for hundens ophav, så du, hvis nødvendigt, kan bevise, at du ikke har en ulovlig hund.