FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Finsk Lapphund

Læs alt der er værd at vide om hunderacen Finsk lapphund på Danmarks bedste dyreleksikon. Vi har lavet en korrekt beskrivelse af alle hunderacer. Få alle informationer ved at klikke herunder. Scroll længere ned på siden for at se ikoner med hundens karaktertræk og for at blive klogere på Finsk lapphunds sind, pleje og historie.

Læs mere
Finsk Lapphund

Karaktertræk for en Finsk Lapphund

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Baggrundsviden om racen

En finsk lapphund har mange af sine oprindelige instinkter i behold fra tiden som hyrdehund og vagthund, men den finder sig i dag også godt til rette i en aktiv familie, som kan finde ud af at aktivere hunden på bedst mulige vis. En finsk lapphund er generelt en venlig og trofast ven, som samtidig også er tålmodig med børn. Racen er også rolig og afslappet i selskab med fremmede, og den er egentlig ret så ukompliceret at have med at gøre, da den er social over for både mennesker, artsfæller og dyr. En finsk lapphund er en skøn race, som i den grad sætter stor pris på selskab, og så knytter den sig meget tæt til hele familien. Til trods for dette nyder den egentlig også at være alene, hvis den hver dag får tilstrækkelig fysisk motion og meningsfyldt beskæftigelse, som kan styrke racen mentalt. Samerne fulgte i årtusinder vildrenerne over enorme afstande, ofte langt ind i Sibirien, for at skaffe sig kød og skind. De indfangede dem ved hjælp af hunde. Først i 1800-tallet fik hundene til opgave at vogte og drive flokkene af halvtamme rensdyr. Da interessen for de oprindelige hunderacer vågnede, gjorde man i både Sverige og Finland krav på den samiske rensdyrhund, og det førte til nutidens opsplitning i to racer. I dag bruges den finske lapphund stadig som hyrdehund, nu også til får. En finsk lapphund er kendetegnet ved sin strittende pels. Pelsen er kendetegnet som en arktisk pels, der er med til at isolere imod det hård vejr, som hersker oppe nordpå. En finsk lapphund er derfor rigtig god til at holde varmen selv i meget lave temperaturer, og dette gør racen ret så udholden. Halen vil også have de lange hår og være tyk at se på. Den vil typisk ligge kurvet indover hundens ryg. Denne hunderace er karakteriseret ved et forholdsvis bredt hoved med en mellemlang eller kort snude. Derudover er den meget glad og venlig at se på, og den har nogle skønne udtryksfulde øjne, som man bare ikke kan stå for. Når det handler om racens farve, findes en finsk lapphund i mange forskellige farver og udgaver. Racen vil dog typisk have en dominerende farve, hvor der kan være områder med en anden farve i hovedet, på brystet og i ørene. Blandt de dominerende farver ses ofte; sort, rød, creme og brun. Racen bliver omkring 46-52 cm med en vægt på 19-21 kg.

Racens aktivitetsniveau

En finsk lapphund er en aktiv hund, som også besidder en stor portion arbejdsglæde. Det er sådan med racen, at den egner sig til næsten alle former for hundesport. Hyrdeinstinktet er stærkt, og opfindsomheden er stor, når den prøver at få afløb for det, og det skal man være indstillet på, hvis man ønsker dig denne race. Det skal dog siges at, jagtlysten i dag er behersket.

 

Pleje og pasning

Racen pels er fyldig, vandtæt og godt isolerende med lang, lige og grov dækpels over blød og tæt underuld. Pelsen er væsentligt mere fyldig i den kolde tid, og den kan fælde en del, når sæsonen vender. Pelsplejen består i grundige gennembørstninger med jævne mellemrum, men udover dette er pelsplejen til at overskue.

 

Håndtering af racen

En finsk lapphund er intelligent, klog, arbejdsvillig og glad for at lære nye ting. Det er en god idé at begynde opdragelsen af hunden tidligt for at dæmpe hyrdehundeinstinktet, som ligger ret så dybt i racen, og derved begrænse dens lyst til at gø.