FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Foxterrier

Den friske og fandenivoldske Fox Terrier er en moderne klassiker på den internationale hundescene. Med sit udadvendte og modige temperament og sit uendelige gå-på-mod er en Fox Terrier en stor og stærk hund i en lille, viljestærk krop. Er du en aktiv person med et stort hjerte og en engels tålmodighed, kan en Fox Terrier sagtens vise sig at være den rette hund for dig. Du er sandsynligvis havnet på denne side fordi du allerede er fan af de sjove og energiske hunderacer, og gerne vil undersøge dine muligheder til bunds inden du vælger din nye firbenede ven.

 

Denne artikel er dedikeret til Fox Terrieren – en hund, der stiller krav til sin ejer, men som samtidig belønner i rige mål med masser af kærlighed, hengivenhed og et loyalt sindelag. Racen er oprindeligt avlet som jagthund, men vil sagtens kunne gøre sig som familiehund eller som en slags sportshund for dig som lever et aktivt liv. En Fox Terrier elsker at lege og lære nye ting – så er du klar på en udfordring af de større, vil du sagtens kunne lægge både husrum og hjerterum til en Fox Terrier!

Læs mere
Foxterrier

Karaktertræk for en Foxterrier

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber

Som nævnt oven for er Fox Terrier oprindeligt avlet som jagthund. De små, handy Fox Terriers sad i sadeltasken hos jægeren under rævejagt, og blev sluppet løs i det øjeblik ræven var opsporet og havde søgt tilflugt i sin underjordiske hule. Herfra var det Fox Terrierens job at skræmme ræven ud til de ventende jægere. Den fine, lille hund er gennem tiden blevet raffineret og samtidig skilt ud i to separate racer, nemlig den ruhårede og den glathårede version. Begge racer deler dog samme egenskaber og karakteristika når det gælder agilitet, temperament og sindelag.

 

Selv om vi her har at gøre med en hund, der kan virke lettere kolerisk og måske en kende arrig, er Fox Terrieren et ganske elskeligt væsen. Du vil sagtens kunne få en Fox Terrier til at fungere som familiehund – det kræver blot den rette træning og socialisering. En Fox Terrier er trofast og loyal over for sin nærmeste familie, men vil ikke tøve med at stille sig an over for fremmede på matriklen. En af de største ulemper ved denne type hund er dens vedholdende bjæffen, når den slår alarm, og familien har brug for beskyttelse. Det anbefales ikke at du holder en Fox Terrier i en lejlighed. Hunden har behov for at komme ud og røre sig i løbet af dagen ud over de tre daglige lufteture. Et hus med have udgør de ideelle betingelser for en Fox Terrier – og du bør ikke være sart når det handler om uautoriseret gravearbejde!

 

Udseende

Begge typer Fox Terrier, både den glathårede og den ruhårede, er at finde i FCIs kategori 3 som eksklusivt indeholder hunde af Terrier racerne. Denne type hunde er kendetegnet ved fysiske styrke, hurtige reflekser, og et energisk temperament. Terriers kommer i flere forskellige størrelser, og Fox Terrier hører til den mellemstore af slagsen.

 

En Fox Terrier er typisk omtrent fyrre centimeter over skulderen, og vejer 8 – 10 kilo. Tæven er en smule lavere og vejer lidt mindre end hanhunden.

 

Hovedet er monteret på en relativt lang hals, og såvel forholdet mellem halsens og benenes længde som hovedets udseende er kendetegnende for Fox Terrier. Du er ikke i tvivl når du ser især en ruhåret Fox Terrier, som med sit karakteristiske ”skæg” skiller sig markant ud fra andre hunde af Terrier typen.

 

Kæberne er kraftige og stærke med en udtalt muskulatur. Vi har her at gøre med en hund der kan præstere et effektivt bid, som kan knække nakken på en rotte, en mår eller en ræv om galt skulle være.

 

Ørerne er små og v-formede, og er foldet tæt ind til kraniet. Ørelapperne er kraftige, og folden ligger højere end skallen. Det betyder at ørerne aldrig kommer til at hænge slapt ned langs kinderne. Øjnene er små, runde, og med et opvakt blik.

 

En Fox Terrier, som er avlet til at jage under jorden, er udrustet med forholdsvis korte, kraftige ben, der står i balanceret proportion til kroppen. Poterne er små, runde og kompakte både fortil og bagtil.

 

Halen er kraftig, højt ansat og båret med et flot swung – dog ikke ind over ryggen. Tidligere var det normalt at kupere halen på en Fox Terrier, men ukuperede haler bliver mere og mere almindelige.

 

Den ruhårede version af racen kommer med en tæt pels af særdeles ruhåret struktur. Pelsen er især strid på ryg og bagpart, og lidt blødere på siderne, med tæt og kruset pels på benene.  Den glathårede Fox Terrier er udstyret med glat og tilliggende pels i rigelige mængder. For begge varianters vedkommende gælder, at farverne er begrænset til hvid, brun og sort.

 

Historie

Dokumentation for hunde af Terrier typen optræder første gang i den engelske læge John Caius’ værk English Dogges fra 1577. senere hen, i 1700 tallet, blev det ført til protokols at alle terriere var ruhårede og sorte eller brune i farven. Den tidligste registrering af en hvid Terrier var en hund ved navn Pitch, som var ejet af oberst Thomas Thornton i 1790. Denne hund blev foreviget i et maleri af Sawrey Gilpin. Det antages, at Pitch var en krydsning mellem en Terrier og en Greyhound, og således den første hvide Terrier i historien. Der ud over findes der ikke det store kendskab til den avlspraksis som ligger til grund for det vi i dag kender som henholdsvis ruhåret og glathåret Fox Terrier. Racer så som Beagle, Old English Bulldog, Engelsk Toy Terrier, Pointer og endda Dalmatiner er blevet anvendt i forbindelse med skabelse af racen.

 

Fra 1870 og frem eksisterer en komplet stamtavle for Fox Terriers. Tre hunde, kendt som Old Jock, Trap og Tartar, er forfædre til de fleste moderne stammer af hvid terrier. Old Jock blev avlet fra en sort og solbrun terrier, mens Trap var fra stammen af pastor John ”Jack” Russells hunde. Den race, vi kender som Jack Russell Terrier, er opkaldt efter samme pastor. Tartars historie er ikke kendt, men menes at nedstamme fra sorte og brune terriers. Ud over disse hunde menes en helt fjerde hund, nemlig Old Trip, at være stamfader til den moderne ruhårede Fox Terrier.

 

Den oprindelige Terrier type havde korte ben, var kraftigt bygget og udrustet med et bredt kranium. Disse hunde blev brugt i jagt sammenhæng, og holdt sammen med engelske rævehunde. Som tidligere nævnt var hundens hovedformål at drive ræven ud af hulen under jagt. Efterhånden som jagttempoet blev hurtigere, blev terrierne opdrættet med længere ben, for en højere løbehastighed. Dette betød at Fox Terrieren blev for stor til sit oprindelige formål, og derfor blev den sjældnere brugt i forbindelse med rævejagt.

 

I 1876 blev Fox Terrier Club of England grundlagt, og den første racestandard etableret. Ni år senere fulgte den amerikanske Fox Terrier Club – den første racespecialklub, der blev medlem af American Kennel Club, som var dannet året før. Hundrede år senere blev Fox Terriers i USA stadig betragtet som en enkelt race med to varianter. Det var først i 1985, at separate standarder for racerne ruhåret og glathåret Fox Terrier trådte i kraft. Den glathårede Fox Terrier er i øjeblikket rangeret som nr. 110 blandt de racer, der er registreret af AKC. Den ruhårede variant er mere populær og rangerer som nummer 97.

 

En tæve af racen glathåret Fox Terrier, opdrættet af Winthrop Rutherfurd, var den første vinder af Best in Show på Westminster Kennel Club Dog Show i 1907, 1908 og 1909. De Fox Terriere, vi kender i dag, er resultatet af selektiv avl baseret på konkurrencevindende hunde.

 

Pleje og pasning

Den glathårede Fox Terrier har en blød underuld, toppet med glatte dækhår som har en hård tekstur. Den glatte pels kræver stort set ingen pleje. Du kan med fordel give hunden en omgang med en gummihandske fremstillet til formålet et par gange om ugen for at holde fældningen på et minimum. Det samme gør sig gældende for den ruhårede variant, som dog samtidig godt kan bruge en god gennemredning med en bredtandet kam der hvor pelsen er kraftigst. Det er sjældent nødvendigt at bade hunden, med mindre den har rullet sig i noget der lugter stramt, eller har taget et grundigt mudderbad.

 

Et par gange om året bør du lade din ruhårede hund klippe. På den måde kan du sikre, at der ikke opstår filter i pelsen. Filtklumper kan være voldsomt generende for hunden – og lader du pelsen klippe, skal den heller ikke døje med overskudsvarme i de hede sommermåneder. Du bør rense hundens ører og efterse dem for infektioner med jævne mellemrum. Aftørring med en klud opvredet i lunkent vand burde være tilstrækkeligt. Ved tegn på infektion eller andre gener bør du tage kontakt til dyrlægen.

 

Neglene skal tjekkes og trimmes, hvis de er blevet for lange. Selv om en Fox Terrier er en aktiv hund, som hellere end gerne udlever sine grave instinkter på daglig basis, må neglene ikke blive for lange da de kan være til gene for hunden. Du bør børste tænder på din hund en gang om ugen. Alle hunde har tendens til belægninger på tænderne, hvilket for det første kan give dårlig ånde, for det andet kan føre til lidelser så som karies og parodontose. Med regelmæssig tandbørstning kan du slippe for dyre tanddyrlæge regninger, samtidig med at du kan spare din hund for smerter og ubehag.

 

Sørg for at hunden mindst en gang om året kommer en tur forbi dyrlægens klinik. Her sal hunden have sine lovpligtige vaccinationer og et sundhedstjek. Dyrlægen vil kunne se om hunden er i god og alderssvarende foderstand, og vil kunne give dig gode råd omkring dens pasning og pleje.

 

Helbred og sundhed

Selv om Fox Terriers fremstår robuste og modstandsdygtige over for diverse sygdomme, bør man være på vagt over for visse helbredsmæssige risici – flere af dem af genetisk karakter. Disse omfatter Legg-Calve-Perthes sygdom, løse knæskaller, allergier, medfødte hjertesygdomme, øjenabnormiteter, høretab og myasthenia gravis. Legg-Calve-Perthes sygdom er en tilstand, der antages at involvere en reduceret blodtilførsel til hovedet af lårbenet. Dette medfører deformitet og er særdeles invaliderende. Det første tegn på sygdommen er halten, som normalt opstår, når hvalpen er fem til otte måneder gammel. Behandling er kirurgisk fjernelse af hovedet af lårbenet, hvorefter hvalpen vil få et relativt normalt liv.

 

Når knæskallen let glider ud af plads, siges en hund at have løse knæskaller. Dette er en almindelig tilstand hos især små hunderacer. Lidelsen kan være mild til svær i omfang. Alvorlige tilfælde kan korrigeres med operation. Både ruhårede og glathårede Fox Terriers kan lide af høretab. Du bør inden anskaffelse sikre dig, at hvalpens forældre er tjekket med det der kaldes en BAER test (brainstem auditory evoked response, altså en høretest), før de blev anvendt til avl.  Du bør også få din hvalpes hørelse testet med denne metode.

 

Den glathårede Fox Terrier kan blive ramt af en arvelig tilstand kendt som myasthenia gravis, som for netop denne race kan være medfødt. Myasthenia gravis er en kronisk autoimmun lidelse, hvor antistoffer ødelægger kommunikationen mellem nerver og muskler, hvilket resulterer i svaghed i skeletmuskulaturen. Myasthenia gravis påvirker kroppens frivillige muskler, især dem, der kontrollerer øjne, mund, svælg og lemmer. De første symptomer på myasthenia gravis er normalt muskelsvaghed og opstød, ofte forårsaget af en forstørret spiserør. Hunde, der lider af opstød, kan indånde opstødet, hvilket igen fører til lungebetændelse.

 

Vidste du, at …

- Charles Darwin ejede en Fox Terrier

Det burde ikke komme som nogen overraskelse, at historiens mest berømte naturforsker, Charles Darwin, var en hundeelsker. Darwin voksede op i 1800-tallets England og ejede mange hunde, herunder terriere, en retriever, en Pomeranian og en skotsk hjortehund. Senere i livet ejede han Polly, en ruhåret Fox Terrier, som oprindeligt havde tilhørt Darwins datter. Polly stod model til flere til illustrationer i Darwins sidste bog, "Expression of Emotions in Man and Animals."

 

- Nipper, ”His Master’s Voice”-hunden, er en Fox Terrier

Et af de mest ikoniske logoer nogensinde er det berømte billede af hunden, der kigger ned i tragten på en gammeldags grammofon, ledsaget af teksten ”His Master’s Voice”. Logoet kommer fra et Francis Barraud-maleri af samme navn. Hundemodellen til det originale maleri var en Fox Terrier ved navn Nipper.

 

- Terry fra Tintin er en Fox Terrier

Den lille agile Terry, der er kendt som den unge reporter Tintins følgesvend, er af racen ruhåret Fox Terrier. Hundens nysgerrige og til tider iltre temperament samt dens vedholdende jagtinstinkt kommer til fuldt udtryk på duoens mange eventyr.