FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Malinois

Den trofaste hyrdehund - Blandt de belgiske hyrderacer finder vi  Tervuren, Groenendael, Laekenois og Malinois. Alle fire varianter bærer deres særlige kendetegn og individuelle træk, og har samtidig en lang række fantastiske egenskaber til fælles. I denne artikel vil hovefokus ligge på den intelligente og alsidige Malinois – en af de mest populære hunderacer i Europa. I lighed med sin fætter, den tyske Schäfer, anvendes repræsentanter fra denne hunderace ofte i forbindelse med politi og militær arbejde. Men den smukke og selvsikre hund kan også sagtens gå hen og blive et værdsat og elsket medlem af familien.

 

I det følgende kan du blive klogere på den belgiske skønhed med den flotte pels og de mørk chokolade farvede øjne. Du kan læse om racens historie og så mere information den lækre hunds karakteristika og temperament. På baggrund af denne viden kan du skabe dig et indtryk af racen, og vurdere om en Malinois er noget for dig.

Læs mere
Malinois

Karaktertræk for en Malinois

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Baggrund og historie

Den belgiske Malinois har en lang historie bag sig. Racen er hjemmehørende i Belgien, og har sin oprindelse i byen Malines. Her blev den belgiske Malinois, vi kender den dag i dag, fremavlet i løbet af det nittende århundrede med henblik på at skabe en stærk hyrde- og vagthund med et pålideligt temperament og en standhaftig arbejdsmoral.

 

I begyndelse af 1900 tallet kom de første hunde af racen Malinois til USA, hvor den hårdtarbejdende hund blandt andet fik lov at gøre tjeneste under første verdenskrig. Importrestriktioner under den derpå følgende Depression fik antallet af repræsentanter fra racen til at dale. I 1969 anerkendte American Kennel Club Malinois som race, og den vellidte hund fik endnu en chance.

 

Her i det 21. århundrede anvendes Malinois hunde fortrinsvis som politihunde, militærhunde og narkohunde samt eftersøgnings- og redningshunde. Op til flere Malinois hunde er ”ansat” af Secret Service til at patruljere Det Hvide Hus’ område. Der ud over anvendes Malinois hunde i forbindelse med Navy SEAL operationer – blandt andre den som resulterede i Osama bin Ladens undergang i 2011, og Barisha operationen i Syrien i 2019 som førte til Abu Bakr al-Baghdadis død.

 

Racebeskrivelse og særlige kendetegn

Malinois er en mellemstor hund i med smukke, harmoniske proportioner. Racen er ifølge FCI kategoriseret i gruppe 1 (Hyrde- og Kvæghunde). Denne gruppe deler Malinois med såvel sine belgiske fætre som en lang række andre hunde af hyrdehunde fra hele verden. Her kan du læse mere om hvad der gør Malinois til noget helt særligt.

 

Ydre racekarakteristika

Typisk vil en Malinois måle omtrent 60 centimeter over skulderen, og veje mellem 25 og 30 kilo. Standarden er lidt mindre for tæver end for hanner. I forhold til den mere ”skrånende” Schäfer har en Malinois en firkantet bygning. Kroppen er slank og muskuløs. Pelsen er kort og mahognifarvet med sorte markeringer.

 

Hovedet og ansigtet er smukt markeret. Næsepartiet er langt og slankt, dog ikke spinkelt. Øjnene er mellemstore, let mandeformede, og helst mørkebrune som belgisk chokolade. Ørerne er sorte og oprejste, og næsepartiet ligeledes sort. Et særligt kendetegn ved den belgiske Malinois er dens høje hovedføring, hvilket giver den et udtryk af ærekær stolthed. Du er ikke i tvivl når du ser en Malinois, med sit flotte, velproportionerede hoved tronende oven på den oprejste, stærke hals.

 

Sundhed og helbred

Malinois er generelt en sund race som ikke udviser særlige anlæg for arvelige sygdomme eller lidelser. En Malinois bliver mellem 10 og 12 år gammel. Du bør sørge for at børste hundens tænder et par gange om ugen. Ligesom samtlige sine artsfæller vil en Malinois have tendens til at danne tandsten, og kan som følge deraf udvikle parodontose med alderen.

 

Malinois kan være disponerede for alders- og livsstilsbetingede sygdomme så som grå stær og diabetes som konsekvens af overvægt. Derfor er det vigtigt at du sikrer at hunden holder vægten helt fra den er hvalp. Nogle linjer kan desuden risikere at udvikle  epilepsi, skjoldbruskkirtelsygdom, progressiv retinal atrofi og hoftedysplasi. Du bør altid lade dyrlægen tjekke om en af disse dårligdomme skulle være i anmarch, så I i fællesskab kan forebygge de værste gener.

 

Sindelag og temperament

En Malinois er traditionelt en arbejdshund – og dens baggrund fornægter sig ikke. Selv om den flotte og statelige hund besidder et roligt og omgængeligt temperament, har den så at sige brug for at få noget at rive i. Daglig udfordring er et kardinalpunkt for Malinois ejeren. Og dette gælder såvel det fysiske som det mentale. Det er vigtigt at du er opmærksom på Malinois hundens store behov for aktivering og stimulering. Du kan ikke holde fra fra dine pligter som hundeejer når du anskaffer en Malinois.

 

Du skal belave dig på gå- løbe- eller cykelture på daglig basis, så din Malinois kan få stillet sine behov for motion. Og du bør allerede i løbets hundens tidligste år tilmelde den hundetræning, således at den kan blive behørigt socialiseret og lydighedstrænet fra den er hvalp. Træner du din Malinois ordentligt, kan du til gengæld forvente en både intelligent, arbejdsom og lydig hund. Når først din Malinois kender sin plads i flokken – altså din familie – vil den beskytte jer alle hver og en med sit liv. En Malinois er nemlig, som de fleste andre hunde af hyrde racen, kendetegnet ved sin store loyalitet over for sin ejer.

 

Er en Malinois det rette valg for mig?

Med det at være hundeejer følger et meget stort ansvar, og mange daglige forpligtelser. Dette gør sig i særdeleshed gældende når det handler om de store og aktive hunderacer som for eksempel hyrdehunde og jagthunde. Selv om en Malinois kan minde om de mere familievenlige racer som for eksempel den tyske Schäfer og den ligeledes belgiske Tervuren, er der dog ikke her tale om en hund der vurderes særligt egnet som familiehund. Malinois racen er fremavlet med arbejde for øje – ikke familiehygge. Derfor bør du tænke dig om to gange inden du introducerer en Malinois hund i familien.

 

Skulle du have besluttet dig for at indlemme en Malinois som en del af din husholdning, bør du være meget obs på træning og socialisering. Dine børn bør have en alder hvor de kan instrueres i at omgås hunden, som stadig vil have såvel jagt som hyrde instinkter intakte og vil søge at udleve disse gennem leg og træning. Dette kan godt gå hen og blive lidt voldsomt. Og derfor bør dine børn være gamle nok til at kunne håndtere hunden.

 

Pleje, motion og kost

Har du og din familie valgt at anskaffe jer en Malinois, har I således forpligtet jer til at sørge for hundens ve og vel hen over det næste årti. I skal være indstillet på daglig motion, ugentlig hvalpe- unghunde- og lydighedstræning, og så selvfølgelig på at give jeres smukke hund al den kærlighed og opmærksomhed den fortjener. Den korte, vandtætte pels er ret nem at tage sig af. Lejlighedsvis børstning med en børste med mellemstørrelse hår, en gummihandske eller en hundehandske er fuldt tilstrækkeligt til at hundens pels vedligeholdes i det daglige.

 

En Malinois fælder to gange om året. I disse perioder vil en daglig børstning med en glattere børste hjælpe med at fjerne det løse hår, s du ikke har hundehår over hele huset fra kælder til kvist. Som med alle racer bør neglene klippes regelmæssigt, da alt for lange negle kan give hunden smerter samt problemer med at gå og løbe. Du kan selv gøre dette – lad din dyrlæge vise dig hvordan.

 

Den belgiske Malinois kræver på grund af sit høje aktivitets niveau en næringsrig kost med masser af protein. Og rent, frisk vand skal selvfølgelig altid være tilgængeligt. Du skal selvfølgelig tilpasse hundens diæt dens alder. Nogle hunde er tilbøjelige til at blive overvægtige, så hold øje med din hunds kalorieforbrug og vægt. Og det er en god idé at holde igen med godbidderne. Du kan med fordel rådføre dig med din dyrlæge, hvis du er i tvivl om din hunds vægt eller kost.