Old english bulldog (nogle gange stavet olde english bulldogge) kan med sin muskuløse kropsbygning, store hoved og korte, brede snude godt se en smule bister ud, og den har også stadig en gang i mellem ry for at have et ubehageligt væsen. Det er dog helt misforstået, for den moderne old english bulldog har et venligt og stabilt væsen og er både social og loyal. Den kan sagtens komme fint ud af det med børn og indtager gerne rollen som familiehund. Den passer på sine mennesker, og gør hvis den finder det nødvendigt, men hvis den socialiseres og trænes godt fra hvalp, så ser den ikke grund til at blive aggressiv. Man får i denne race får en venlig, loyal, vogtende men også legende og let-tilpasselig hund. Den er selvsikker og egenrådig, hvilket giver en spændende, selvstændig personlighed, men det kan dog også give udfordringer i træningen og kræver erfaring. Det er ikke en god begynderhund. Den er kendetegnet ved at være bred og meget muskuløs og så er den indehaver af den karakteristiske flade snude som vi ser hos alle bulldogs. Den bliver et sted mellem 10 og 14 år.
Læs mereOld english bulldog er oftest en velafbalanceret og tillidsfuld hund, som er venlig og loyal overfor sin familie. Den er samtidig kendt for at være en særdeles modig hund, og netop derfor kan den være velegnet som vagthund. I forhold til at være familiehund, så er den stabil, trofast og meget beskyttende overfor sin familie. Den vil gøre alt hvad den kan, for at passe på sine mennesker og gøre dem stolte og glade. En old english bulldog er samtidig en følsom hund, som godt kan blive lidt betuttet, hvis den bliver irettesat og så kan den godt finde på at ignorere sin ejer lidt tid. Man skal altså træne med en fast, men kærlig tone. En old english bulldog er en meget stærk hund, både fysisk og psykisk, så selvom den er glad for familiens børn, så kan den ikke gå tur alene med de yngste. Racen skal socialiseres og trænes tidligt og vedholdende for at sikre en behagelig hund, der ikke er unødvendigt mistroisk overfor fremmede eller andre dyr. Det kan kræve noget erfaring fra ejeren, da hunden kan være meget selvstændig af natur og har en stor selvtillid. Den har ikke brug for store mængder motion udover en daglig gåtur, men har dog et legesygt gen, og vil gerne tumle rundt ude i haven med noget sjovt legetøj.
Old english bulldog er en middelstor hund, der bliver mellem 40 og 50 cm høj og vejer mellem 22 og 38 kg. Tæverne er som regel mindre og lettere end hannerne. På mange måder minder en old english bulldog om den engelske bulldog af udseende, men den er højere og mere sporty at se på og så har den flad snude, men ikke lige så flad som dens navnebror, hvilket gør at den har færre åndedrætsproblemer. Den har kort, tæt og glat pels uden underuld og findes i alle farver bortset fra merle, som er den eneste ikke-godkendte farve ifølge racestandarden. Racen er udstyret med en muskuløs, kompakt og meget robust krop, som også gør, at den ikke syner høj, men nærmere bred og nærmest kvadratisk.
Den old english bulldog, som vi kender i dag har faktisk en ret kort historie selvom racen har været kendt helt tilbage i 1800-tallet. Dengang var hunden langt mere aggressivt anlagt end den er i dag, og det var nødvendigt, for dens hovedjob var at kæmpe mod tyre (deraf navnet bulldog). Tyren blev bundet til en pæl i jorden, og så var det hundens job at overvinde tyren og få den ned at ligge, hovedsageligt ved at bide sig fast i tyrens bløde og følsomme mule. Tyren kæmpede tilbage ved at stange, sparke, bide og ryste hunden voldsomt når den havde bidt sig fast. Bulldoggens flade snude og opadvendte kæbe er et levn fra denne tid, da det gjorde den i stand til at bide sig fast i sin modstander og stadig trække vejret under angrebet. Det var en blodig og barbarisk sport, der dog virkelig tiltrak mange publikummer og medlemmer af det bedre borgerskab spillede på kampene. Selvom tyren var et populært valg som modstander til bulldoggen, så var der også lignende kampe med bjørne, heste, andre hunde o.l. Den første kamp i England mellem tyr og hund, som vi kender til, fandt sted i 1209 og kampene blev først forbudt i 1835.
Selvom kampene blev ulovlige fortsatte de i flere år fremover, og der har således været mange hundrede år hvor der har været grund til at avle på aggressive kamphunde. Det var nok omkring 1800-tallet, at det vi i dag genkender som old english bulldog blev fremavlet. Da bulldog-hundene udelukkende blev avlet til at deltage i disse kampe, så betød det, at bestanden faldt drastisk, da der ikke længere fandt kampe sted. Mange af racerne var tæt på at uddø og old english bulldog uddøde faktisk helt og var væk indtil 1970’erne, hvor David Leavitt besluttede sig for at rekonstruere racen, ved at organisere et nøje planlagt avlsprogram der anvendte bullmastiff, engelsk bulldog, amerikansk bulldog og amerikansk pitbullterrier. Fokus var dog på, at genskabe den med et mildere og venligere temperament og eliminere aggressionen, og det blev starten på det vi i dag kender som old english bulldog. Avlen har senere bevæget sig ud i flere linjer, og der findes blandt andet en Leavitt bulldog som somme tider påstår at være en ”renere” eller mere ”rigtig” old english, hvilket er meget svært at påvise. Old english bulldog er ikke anderkendt i FCI og derfor heller ikke i Dansk Kennel Klub.
Old english bulldog har en kort pels, der ikke kræver meget pelspleje. Det er en fordel at børste den med en blød børste et par gange om ugen. På den måde får man børstet de løse hundehår af og særligt i de perioder, hvor den fælder meget, er det rart at have kontrol med det. En old english bulldog har rynker og hudfolder og de bør jævnligt kontrolleres. Ved at sikre, at de er rene og tørre, undgår man irritation og infektion, som ellers let kan forårsages af fugt og skidt. Den kan også have også brug for lidt ekstra tandpleje, og du kan med fordel give din hund ben og godbidder, som er designet til at hjælpe dens tandhygiejne. Samtidig er det en fordel at børste den tænder regelmæssigt. Gerne et par gange om ugen. Sidst men ikke mindst, er det altid en god idé at klippe negle på sin hund, for at sikre at de ikke gror til en ukomfortabel længde.
Old english bulldogs kan være i risiko for at udvikle forskellige sygdomme og lidelser. Noget man især bør være opmærksom på er hofteledsdysplasi og albueledsdysplasi, der er ledproblemer, som kan udvikle sig til at være meget smertefulde for hunden. Man bør også med en bulldog være særligt opmærksom på øjnene, da den kan udvikle entropion (indadkrængende øjenlåg), Ektropion (udadkrængning af øjenlåg) og cherry eye, alle tilstande der kan blive ubehagelige, hvis ikke decideret smertefulde for hunden. Den forkortede snude ser yndig ud, men man bør være opmærksom på ikke at købe hunde, der har en ekstremt kort snude, da uforsvarlig avl for at fremelske de helt korte snuder har ført til en usund grad af brachycephalt syndrome (BOAS), der betyder forkortet kranium. Hvis hunden er blevet avlet med det formål at forkorte snuden ekstremt, så kan hunden få en del problemer med åndedrætsbesvær. Undersøg derfor altid opdrætteren grundigt inden du køber hund. En forsvarlig opdrætter vil have hundens sundhed som topprioritet. Det er vigtigt at få sin hund tjekket med jævne mellemrum hos en dyrlæge og ikke mindst at lære sin hvalps bevægelsesmønter, energiniveau og humør at kende meget tidligt, så man har større chance for at opdage uregelmæssigheder.
· Selvom old english bulldog ikke er anerkendt som race i FCI og Dansk Kennelklub, så besluttede DKK dog i 2020 at optage racen i deres X-register? Det betyder, at racen stadig til trods for sin manglende anderkendelse i FCI stadig kan få en DKK-stambog.
· E old english bulldogs udseende kan være farligt for den? Den kan nemlig godt, for det utrænede øje, ligne den amerikanske bulldog, der er ulovlig i Danmark ifølge hundeloven fra 2010. Når det kommer til den danske hundelov, så er der såkaldt omvendt bevisbyrde. Det vil sige, at du som ejer af en old english skal kunne bevise, at den ikke er ulovlig, hvis politiet spørger. Derfor er det ekstra vigtigt med denne race at have helt styr på stambogen, så du sikrer, at du kan beholde din elskede hund, hvis nogen skulle blive skeptisk overfor din old english.