FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Staffordshire Bull Terrier

Staffordshire bull terrieren er en sej, udholdende og aktiv lille hund, som elsker sin familie og fungerer rigtig godt som familiehund. Dens muskuløse krop og brede udtryk gør, at den for nogen måske kan se en smule intimiderende ud, men inden i det brede hoved med de store, stærke kæber gemmer sig et venligt, muntert og lejesygt sind. Det er en hund med et højt aktivitetsniveau og den vil gerne motioneres og aktiveres en del. Den har dog også en impulsivitet og en frygtløshed der gør, at man må have et øje på den altid, da den ikke altid selv er i stand til at vurdere konsekvenserne af dens handlinger, når begejstringen først tager over. Dens sociale væsen gør dog også, at den gerne tager en slapper på sofaen sammen med sin familie. Den elsker at være sammen med sine mennesker og vil helst ikke lades alene. Derfor fungerer den bedst i et hjem, hvor der er nogen hjemme det meste af dagen. Staffordshire bull terrierens sociale væsen gør, at den er ret samarbejdsvillig, hvilket hjælper i træningen af hunden, men samtidigt har den også en selvstændig og nogle gange stædig side, der betyder, at man som ejer bør være opmærksom på, at træningen kan kræve tid, tålmodighed og vedholdenhed. Den muskuløse krop, de brede, stærke kæber og den korte, glatte pels det det første man ser, når man møder en staffordshire bull terrier, men på trods af dens lidt tunge udtryk så er den faktisk overraskende hurtigt og adræt. En staffordshire bull terrier bliver i gennemsnit mellem 12 og 14 år. 

Læs mere
Staffordshire Bull Terrier

Karaktertræk for en Staffordshire Bull Terrier

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber

En staffordshire bull terrier er en kærlig og loyal hund, som er meget hengiven overfor sin familie. Det gælder både børn og voksne og netop derfor er den en velegnet familiehund, også til familier med mange børn. Denne hunderace trives med familielivet, for selvom det er en aktiv hund, så nyder den også at hygge sig i sofaen med familien. Hvis den socialiseres tidligt, kan den også sagtens lære at omgås andre hunde. Den er udpræget social, kærlig og loyal og vil meget gerne være tæt på sine mennesker hele tiden. Derfor er den heller ikke velegnet til at være alene hjemme i længere tid ad gangen. Det sociale væsen gør den meget samarbejdsvillig, hvilket letter lydighedstræningen en hel del. Den kan dog også have tendens til at få øjeblikke af stor selvstændighed og nogle gange decideret stædighed hvilket gør, at træningen fungerer bedst hvis den er tålmodig, kærlig og vedholdende. Hvis man vælger en staffordshire bull terrier, så får man en nysgerrig og venlig, men også frygtløs hund, som ofte kaster sig ud i ting, uden at tænke over det. Derfor skal man også som ejer af denne race være meget opmærksom på dens til tider impulsive væsen, så den ikke kommer til skade. Den er uegnet som vagthund, fordi den generelt er meget venlig overfor alle. Det gælder altså også fremmede og ubudne gæster, og derfor skal man ikke vælge en staffordshire bull terrier, hvis man også ønsker en hund, der kan passe på hjemmet.

 

Udseende

En staffordshire bull terrier har en højde på mellem 35 og 40 cm. En hanhund vejer normalt mellem 13 og 17 kg, mens tæven er lettere og vejer mellem 11 og 15 kg. Denne hunderace kan fås i flere forskellige farver. Den fås i rød, i farven fawn, som er lysebrun, ligesom den fås i hvid, sort, tigerstribet og blå. En staffordshire bull terrier er en muskuløs hund, og derfor er der nogle mennesker, der synes den ser farlig ud. Som hundeejer bør man altså være opmærksom på, at nogle personer kan være nervøse ved hunden, selvom den på ingen måde er avlet til kamp eller har en aggressiv personlighed. Den har kort pels uden underuld. Kæben er stærk, mens hovedet er kort og bredt. Den har mellemstore og mørke øjne, samt små ører, som er lettere bøjet. Halen sidder lavt på kroppen og er mellemlang.

 

Historie

Staffordshire bull terrier har en historie, der begynder omkring tyrekampene i 1800-tallets England. I flere 100 år var det ganske almindeligt og meget populært at afholde og spille på kampe mellem hunde og tyre, hunde og bjørne, hunde og heste, hunde og hunde og lignende. Ordet ”bull” i bulldogs og her i staffordshire bull terrier er en reference til den engang meget folkekære sport, hvor man bandt en tyr til en pæl og lod ekstremt aggressive hunde angribe den. Hunden bed og gik ofte efter tyrens snude, da det er et blødt og meget følsomt område. Tyren forsvarede sig ved at stange, trampe og ryste hunden voldsomt når den bed sig fast. En god hund til disse kampe skulle være frygtløs, aggressiv og uden tøven og derfor avlede man efter disse kriterier. Det er sådan buldoggen blev skabt. Dyrekampe blev ulovlige i England i 1835, men fortsatte i mindre skala som lyssky undergrundssport mange år efter. Her blev blandt andet hunde spillet ud mod hinanden i en form for gladiatorkamp. Man mener, at det er her, grundstammen til staffordshire bull terrier er opstået, da man nok har krydset en bulldog-hund med en terrier-hund af ukendte racer for at få den bedste og mest bidske kamphund. Hundeopdrætter James Hinks har æren for at udvikle det, der er blevet til den moderne staffordshire bull terrier i 1800-tallet. Man er ikke sikker på hvilke racer han krydsede for at komme frem til den nye race, men med den mere systematiserede og organiserede avl udviklede den før så farlige hund sig til at være en venlig familiehund. Staffordshire bull terrier blev anerkendt som race af den engelske kennelklub i 1935, 100 år efter ulovliggørelsen af dyrekampe og kom i denne periode også til USA, hvor den har været med til at lægge det genetiske fundament for den amerikanske pit bull terrier og den amerikanske staffordshire terrier, der begge er ulovlige i Danmark. Den blev anerkendt som race af den amerikanske kennelklub i 1976. I dens hjemland blev den i 2006 kåret som årets familiehund. I Danmark hører den ind under specialklubben Dansk Terrier Klub.

 

Pleje og pasning

Denne hunderace har som nævnt en helt kort og glat pels uden underuld, hvilket betyder, at den ikke kræver meget pelspleje. Man skal dog være opmærksom på, at netop denne type pels gør, at en staffordshire bull terrier har sværere ved at holde på varmen end andre hunderacer med mere pels. Derfor kan det i perioder være nødvendigt at give en staffordshire bull terrier et lunt dækken på, som også kan medvirke til at holde pelsen tør. Den er dog en nem hund at passe, hvis bare man er opmærksom på, at den har brug for motion. Det er en hund der elsker at motionere og bruge sig fysisk, men om sommeren skal man være opmærksom på, at den ikke overopheder. For selvom den har en meget kort pels, så er racen ikke altid god til at komme af med varmen. Det betyder, at man skal være god til at hjælpe hunden med at køle ned og give den rigeligt med væske, hvis den har motioneret meget i varmen.

 

Helbred og sundhed

Der findes nogle genetiske sygdomme som er vigtige at være opmærksom på når man anskaffer sig en staffordshire bull terrier. En af disse er L2-HGA eller metabolic disorder, der påvirker hundens adfærd i en voldsom grad, på en måde hvor den kan få demenslignende symptomer og/eller miste kontrol over egen krop. Der kan testes for denne sygdom, og det er altså rigtigt godt givet ud at undersøge om sådanne test er blevet lavet, inden man køber hund. Øjensygdommen Juvenile Hereditary Cataract eller HC som det ofte forkortes er en sygdom som hunden kan udvikle i takt med at den vokser. Det er muligt at DNA teste for sygdommen og ansvarlige opdrættere arbejder på at så vidt muligt at få udryddet sygdommen. Det er også en god idé at være opmærksom på øjensygdommene PHTVL, PHPV og grå stær, som er arvelige sygdomme i blandt andet staffordshire bull terrieren. Slutteligt er det altid en god idé at være opmærksom på hofteleds- og albueledsdysplasi samt patella luksation (løse knæskaller).

 

Vidste du, at…

·      Staffordshire regimentet siden 1882 har haft en staffordshire bull terrier som maskot? Siden 1949 har de alle heddet Watchman. De opnår militær rang, går med i parader, arbejder for regimentet og møder vigtige personer. Når en Watchman dør, bliver den begravet i en ærefuld militær ceremoni. Watchman fortsætter med at arbejde videre for Staffordshire også efter at regimentet er blevet nedlagt.

 

·      Staffordshire bull terrieren i sit hjemland blandt andet har fået kælenavnet ”the nanny dog” på grund af dens fantastiske forhold til børn, som både legekammerat og beskytter?

 

·      Der ifølge hundeloven i Danmark er omvendt bevisbyrde? Det betyder, at når man har en hund, der for det utrænede øje til forveksling kan ligne en af de ulovlige hunderacer, så er det faktisk ejeren der står med ansvaret for at bevise, at hunden ikke er enten en ulovlig race eller resultatet af en krydsning med en ulovlig hunderace. Det er altså meget vigtigt, at man med disse hunde har helt styr på stamtavlen, så man kan sikre sig, at den glade lille hund kan få et langt og trygt liv uden at få skyld for noget, den ikke er.

Staffordshire Bull Terrier til salg

4760 Vordingborg
Nala søger blivende hjem
Køn
Race
Staffordshire Bull Terrier
Alder
Alder
56 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
16.06.2024
Pris: 13.000 kr.
7950 Erslev
Staffordshire Bull Terrier - Forventet kuld decemb
Køn
Race
Staffordshire Bull Terrier
Alder
Alder
-
Salgsklar
Salgsklar d.
24.02.2025
Pris: 16.000 kr.
8210 Aarhus V
Vores dejlige Ellie har fået 8 hvalpe.
Køn
Race
Staffordshire Bull Terrier
Alder
Alder
10 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
12.07.2024
Pris: 18.000 kr.
2770 Kastrup
Victor
Populær annonce
Victor
Køn
Race
Staffordshire Bull Terrier
Alder
Alder
42 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
20.06.2024
Pris: 15.000 kr.
4760 Vordingborg
Staffordshire Bull terrier
Køn
Race
Staffordshire Bull Terrier
Alder
Alder
3 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
29.04.2024
Pris: 10.000 kr.
4700 Næstved
Energisk og arbejdsvillig
Køn
Race
Staffordshire Bull Terrier
Alder
Alder
4 år
Salgsklar
Salgsklar d.
Nu
Pris: 6.000 kr.
9300 Sæby
Smukke Mio.
Køn
Race
Staffordshire Bull Terrier
Alder
Alder
1 år
Salgsklar
Salgsklar d.
Nu
Pris: 12.000 kr.