En klassisk hund
Terrier hunden er oprindeligt fremavlet til at jage skadedyr som for eksempel mus, rotter, mår, ræve og lignende. Selve betegnelsen terrier dækker over 31 underkategorier af racen, som kan opdeles i tre grupper nemlig jagt terrier, bull terrier og toy terrier. Hunde af terrier racen findes således i mange forskellige størrelser og typer. Den mindste terrier vejer således omtrent et kilo, og de største vejer op til tres kilo.
Blandt de mest kendte terrier racer finder vi Boston Terrier, Cairn Terrier, Fox Terrier, Jack Russel Terrier, Skotsk Terrier, West Highland White Terrier og Yorkshire Terrier. I det følgende kan du blive klogere på den intelligente og opvakte race. Du kan læse om de mest kendte race karakteristika ved terrieren. På baggrund heraf vil du kunne vurdere om en terrier er en hund for dig – og hvis det er tilfældet, hvilken type du så skal vælge.
Læs mereTerrier hunden blev fremavlet på de britiske øer som et resultat af menneskets behov for en dygtig og årvågen jæger. Den oprindelige terrier havde flere funktioner, og blev brugt som såvel jagthund som rottehund og vagthund.
Hunderacen blev fremavlet på baggrund af egenskaber så som vedholdenhed og stamina. Kendetegnende for en terrier er at dens temperament ikke tillader den at give op før den har sit bytte. Og det er dette drive som gør hunde af terrier typen helt specielle. Siden hen er terrierens krop såvel som dens temperament blevet udviklet til at matche forskellige arbejdsområder. Små terriere blev fremavlet til at jage mindre skadedyr så som mus og rotter. Og de større typer blev til populære jagthunde.
Da terrier racen blev anerkendt og etableret omkring år 1800, deltes den op i to typer: Den langbenede og den kortbenede. Siden hen har racen som nævnt forgrenet sig i mange led, og tæller nu 31 selvstændigt anerkendte racer. I dag er terriere kategoriseret efter størrelse eller funktion.
De originale jagtterrierer omfatter Fell Terrier og Hunt Terrier, som begge er fremavlet især til rævejagt. Terriere af jagt typen bruges stadig i forbindelse med jagt, blandt andet til opsporing eller fastholdelse af småvildt. Blandt disse typer finder vi Jack Russell Terrier, Jagdterrier, Rotteterrier og Patterdale Terrier samt de kortbenede terrier varianter Cairn Terrier, Skotsk Terrier og West Highland White Terrier.
Bull Terrier typerne blev oprindeligt brugt til tyre- og hundekampe i slutningen af 1800 tallet. Siden hen har også denne kategori forgrenet sig, og vi finder her under de selvstændige racer Bull Terrier, Boston Terrier, American Staffordshire Terrier (i daglig tale også kaldet AmStaff), Staffordshire Bull Terrier og Miniature Bull Terrier.
Toy terriere er små hunde, som er fremavlet fra de større racer. Deres diminutive størrelser til trods er der ikke tale om skødehunde.
Hunde af racer så som Miniature Bull Terrier, Miniature Fox Terrier, Rat Terrier, Russian Toy, Silky Terrier, Toy Fox Terrier, Toy Manchester Terrier og Yorkshire Terrier er stadig terrier hunde med alt hvad dette indebærer af temperament og jagt instinkt.
Det kan godt være lidt vanskeligt at skære alle terrier hunde over én kam. Som nævnt oven for findes terrier hunde i mange størrelser og udformninger. Fælles for dem alle er dog at der her er tale om særdeles intelligente hunde med et veludviklet jagt instinkt og en stor hengivenhed over for deres flok. Alle terriere er arbejdshunde – selv de mindste af slagsen. Terrierens hovedmotivation er at jage små byttedyr, hvorfor de elsker at lege med bolde og apportere. Af samme grund benyttes terriere ofte som drivende jagthunde. I modsætning til eksempelvis en Labrador Retriever eller en Golden Retriever, som besidder en komplekst sekvens af instinkter, er terrieren tilbøjelig til at følge et mere basalt mønster og udføre forholdsvis simpelt arbejde.
Blandt andre generelle terrier kendetegn er dens medfødte frygtløshed. En frygtsom og forsigtig jagt- eller vagthund er ikke til megen nytte, hvorfor der bevidst er blevet avlet på netop denne egenskab lige fra begyndelsen. Dertil kommer at de fleste terriere er glade for vand, og gerne tager en dukkert for at fange en pind, en bold eller et levende bytte. Typisk terrier adfærd inkluderer at fange og ryste byttet – for eksempel et stykke legetøj. Denne teknik er særdeles effektiv når det handler om at dræbe eksempelvis rotter eller kaniner. Og da disse vil være terrierens primære bytte, er hurtige reflekser og et ditto tempo ligeledes fællestræk for den overordnede race.
Terrierens farve, størrelse og facon er alle påvirket af de miljøer og roller i hvilke hunden skal begå sig, og til hvilke den er fremavlet. En terrier race fremavlet til rottejagt kan fremstå helt anderledes end en terrier frembragt til samme formål, alt afhængig af om hunden er beregnet til arbejde i tæt underskov, åbne vidder eller et fortrinsvis snedækket landskab. Dette forklarer den høje grad af diversitet de enkelte terrier racer imellem, især når det kommer til det ydre. Faktisk besidder terrier racen så store indbyrdes forskelle at det kan være vanskeligt at se at der skulle være tale om den samme overordnede race.
Derfor kan der ikke siges særligt mange generelle ting omkring terrierens udseende, da dette varierer utroligt meget de fra race til race. Dog har terriere den stride pels, det opvakte blik, og et forholdsvis stort og kraftigt hoved til fælles. Pelsen, som beskytter mod vind og vejr, er for selv de små terrieres vedkommende temmelig grov, og kan være enten krøllet eller glat i strukturen. Terrieren er traditionelt en arbejdshund fra de kolde og våde egne, og pelsen beskytter hunden mod elementernes rasen under barske forhold.
Endelig er terriere generelt stærke og robuste, med en veludviklet muskulatur – især i nakke og kæbe. Dette sætter terrieren i stand til at tackle små byttedyr. Selv de mest kortbenede terrier typer er utroligt hurtige og adrætte, hvilket gør terrieren til en fantastisk drivende jagthund såvel som en glimrende agility hund.
Generelt er terrierens temperament friskt og til tider en smule iltert. En terrier er altid klar på en udfordring, er af natur legesyg helt fra hvalpestadiet. Og store såvel som små terriere nyder altid såvel lange gåture som motion gennem leg eller arbejde. Der ud over udgør terrieren en glimrende vagthund. Dens opmærksomme og agtpågivende sind samt handlekraftige natur gør at du altid kan føle dig tryg i hjemmet med en terrier. Den vil advare dig om alt, lige fra skadedyr til ubudne – eller inviterede – gæster. Du skal være opmærksom på at en terrier kan være et endog særdeles gøende og bjæffende bekendtskab!
Hvor terrieren måske ikke er det bedste valg for småbørnsfamilien, vil familier med større børn kunne få glæde af den intelligente og lærenemme hund. Ungerne får en følgesvend som er glad for at lege og komme med på eventyr. Og du kun være helt sikker på at terrieren vil beskytte dit barn med sit liv. Da en terriers instinkt påbyder den at jage mindre bytte, bør hunden altid holdes i snor når I er på gåtur og inden for matriklen når den er hjemme Ellers kan den finde på at gå efterkatte eller mindre hunde, hvilket sjældent er populært.
En terrier er en egenrådig hund, som kræver en fast hånd. Terriere udviser sjældent traditionel lydighed medmindre der er en form for motivation herfor. Du bør derfor træde i karakter over for din terrier og ise den hvem der bestemmer. Derfor kan du med stor fordel tilmelde din terrier et hvalpetrænings hold tidligt i hundens liv. Her vil den nødvendige socialisering samtidig finde sted, og hunden vil lære hvordan den skal begå sig i forhold til andre hunde og deres mennesker uden at blive overstadig eller aggressiv.
Terrieren kræver en del stimulation og underholdning. Hvis du ikke sørger for at give din terrier den opmærksomhed, den søger, vil den reagere på sine instinkter ved for eksempel at grave hele haven op, eller gå til angreb på sko, møbler og andre genstande i hjemmet. Dette kan betyde store ødelæggelser med ærgrelser til følge. Mange terriere havner hvert år på de danske internater fordi deres ejere ikke kunne håndtere hunden, og ikke var forberedte på at selv små terriere stadig har den arbejdende eller jagende hunds instinkter.
Som tidligere nævnt er terrieres pels generelt grov og strid, med et vand- og smuds afvisende lag af glat eller krøllet overpels. Dette overflødiggør til en vis grad pleje i hverdagen. Med de mere langhårede racer kan en ugentlig børstning dog godt svare sig. Og da de fleste terriere elsker vand, kan du sagtens forkæle den med et bad et par gange om året, skulle hunden blive for nusset af de mange timers leg i terrænet.
Får terrieren i det daglige afløb for sine grave instinkter, vil det ikke være nødvendigt at klippe hundens negle særligt ofte. Bor din terrier i lejlighed, bør du dog sørge for at efterse kløerne cirka hver sjette uge, og om nødvendigt klippe spidsen af. Som det gør sig gældende for de fleste andre hunderacer, har terriere tendens til tandsten. Derfor bør du et par gange om ugen børste hundens tænder. Din dyrlæge vil i forbindelse med det årlige sundhedstjek kigge tænderne efter for tegn på parodontose eller andre lidelser i tænder og tandkød.
Terrieren er en hund med et forholdsvis højt aktivitetsniveau. Hunden sætter pris på mindst en times daglig motion i moderat til højt tempo, alt afhængig af dens størrelse. Det er en god idé at aktivere hunden lidt ekstra en gang imellem, for eksempel gennem agility eller træning i terræn. En terrier elsker at løse opgaver og at blive udfordret både fysisk og mentalt.
Har du have, kan du vælge at lade hundens naturlige instinkter indgå som en del af den daglige affodring – for eksempel ved at gemme foderet rundt omkring i haven, eller putte det ind i en dertil indrettet bold, som den så kan jage. Ved at gøre fodringen udfordrende slår du to fluer med ét smæk, idet hunden i forbindelse med affodring får afløb for sine instinkter, samtidig at den skal bruge sin hjerne og sporsans. Terrieren har behov for mere fedt- og næringsholdigt foder mens den er i hvalpestadiet. Men da hvalpen ikke må blive overvægtig som voksen, skal foderet skiftes ud når dens krop ikke længere er i vækst. Snak med din dyrlæge om hvornår det er på tide at skifte hvalpefoderet ud med voksenfoder – og i tidens fylde senior foder.