FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Havana Brown

Du tænker måske ikke nærmere over det, men brune katte er faktisk forholdsvis sjældne. Katte findes i et utal af farver og mønstre – men hvis du tænker dig om, har du så nogensinde set en ensfarvet brun kat. Det er de færreste katte, som kan prale af en silkeblød chokoladebrun pels. Men blandt de racer som kan, finder vi den populære Havana Brown.

Læs mere
Havana Brown

Karaktertræk for en Havana Brown

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Hvad er Havana Brown for en størrelse?

Havana Brown er noget så eksotisk som en brun kat helt uden aftegninger. Du vil nok kigge en ekstra gang når du møder en Havana Brown – ikke blot på grund af den flotte pels, som indbyder til kæl og nus. Du vil med stor sandsynlighed blive tiltrukket af de magiske smaragd grønne øjne med det intense og årvågne blik. Har du forelsket dig hovedkulds i en Havana Brown, kan du med stor fordel læse med i det følgende. Denne artikel vil nemlig fortælle dig alt, hvad der er værd at vide om Havana Brown, både når det handler om racens ophav og når det gælder de krav, en Havana Brown stiller til dig som ejer.

 

Havana Brown – historik og oprindelse

I midten af det forrige århundrede begyndte en gruppe engelske katteelskere at arbejde sammen med en hensigt om at skabe en kat med brun pels. De kaldte sig "The Havana Group", og blev senere hen kendt under navnet "The Chestnut Brown Group". Denne gruppe af opdrættere skabte grundlaget for den race, vi i dag kender som Havana Brown. Ved at krydse en Siameser, som bar genet for chokoladebrun pels, med en sort kat som ligeledes var bærer af dette gen, var disse opdrættere i stand til at producere kastanjebrune og chokoladebrune killinger.

 

Racen fortsatte med at udvikle sig i Storbritannien og blev kendt som Chestnut Brown Oriental, idet den bevarede de siamesiske træk. Tidligt i avlsprogrammet blev to killinger eksporteret til Siameser opdrættere i USA. I løbet af det næste årti tog avlen en anden drejning, da genetiske problemer begyndte at plage den nye race. Det blev nødvendigt at bruge andre racer til genetisk udkrydsning, hvorfor kattens ydre racekarakteristika ændrede sig fra hvad de oprindelige opdrættere i England havde tænkt sig.

 

Dermed har Havana Brown katte i USA et andet udseende end de katte, der opdrættes i England. De amerikanske opdrættere fokuserede på at bevare den unikke hovedform, og avlede ikke på ekstremer. Derfor er den amerikansk opdrættede version moderat på alle parametre, med en rig, varm mahognifarve som vigtigste racemæssige kendetegn. I 1964 blev Havana Brown optaget som selvstændig race med egen racekarakteristik i verdens største katteregister, The Cat Fanciers Association (CFA).

 

Racestandard og udseende

Den lækre Havana Brown er en kat af mellemstørrelse med en tyk, ensfarvet pels og god muskeltonus. På grund af dens karakteristiske næseform, pelsfarve, strålende og udtryksfulde øjne og store fremadstillede ører, kan Havana Brown  ikke sammenlignes med nogen anden race. Hovedet længere end det er bredt, og spidser til i et afrundet næseparti med et markant brud på begge sider bag knurhårene. Når hovedet og næsepartiet anskues i proil, fremgår et tydeligt stop ved øjnene, og enden af næsepartiet ser nærmest firkantet ud. Det noget smalle næseparti og knurhårene betragtes som særlige karakteristika ved denne race, hvorfor de altid skal være ganske udtalte.

 

Ørerne har udprægede skåle ved basen og er bredt ansat med et let fremaddrejet vip. Dette giver sammen med de ovale øjne katten et vågent og opvakt udtryk. De karismatiske og udtryksfulde øjne står med deres dybe, grønne nuance i stærk kontrast til den mørke pels. Kroppen er af middellængde og fremstår fast og muskuløs. Hannerne er som oftest en smule større end hunnerne. Benene er forholdsvis lange og lige, og hos hunnerne slankere og finere end hos de noget tættere og mere muskuløse hanner. Poterne er ovale og kompakte, og halen af medium længde. Pelsen er kort til mellemlang, glat og skinnende, og med farve i rige og jævne nuancer af varm brun med en tendens til rød-brun (mahogni) snarere end sort-brun.

 

Sindelag, temperament og personlighed

Den typiske Havana Brown er en udadvendt, nysgerrig og legesyg kat. Faktisk er der mange der sammenligner Havana Brown med en hund – den udviser nemlig en adfærd, som ikke er helt ulig hundens, når det handler om socialisering. Du bør kun anskaffe en Havana Brown, hvis du har tid til at aktivere – og lege med – din kat. Havana Brown er en race, som er rigtig glad for mennesker, og som gerne vil være tæt på sin ejer så ofte som et kan lade sig gøre. Katten nærer et stærkt ønske om at tilbringe tid med sin familie, og involvere sig i alt, hvad de gør.

 

En Havana Brown bruger sine poter til at undersøge alt omkring den såvel som til at kræve sin ejers opmærksomhed. Katten er desuden meget intelligent, og sætter pris på at løse opgaver. Du kan med stor fordel præsentere din Havana Brown for interaktivt kattelegetøj, så katten er beskæftiget og dermed glad.

 

Sundhed og helbred

Alle katte har potentiale til at udvikle genetiske sundhedsproblemer, ligesom alle mennesker har potentiale til at arve sygdomme. Derfor er en sund avlslinje ingen garanti for at katten kommer til at leve et langt liv helt uden sygdomme. Havana Browns er generelt sunde, men de kan være tilbøjelige til at udvikle calciumoxylatsten i urinvejene. Dette kan give problemer i form af smerter i forbindelse med vandladning, og kan føre til urinvejs infektioner. Hold øje med din kats tisse- og drikkevaner, og kontakt omgående dyrlægen hvis du lægger mærke til ændringer.

 

Der ud over er det en god idé at tjekke kattens foderstand i ny og næ. De fleste katte vil med alderen få tendens til at udvikle overvægt på grund af nedsat aktivitets niveau. Fedme hos katte kan forværre mange tilstande som for eksempel gigt eller lignende inflammatoriske lidelser, og kan endvidere forårsage eller fremskynde udvikling af diabetes samt hjerte kar sygdomme.

 

Pasning, pleje og fodring af Havana Brown

Havana Browns bløde, silkeagtig pels er kort og nem at holde. Faktisk sørger katten for det meste selv. En Havana Brown fælder næsten ikke, og derfor er det kun nødvendigt at børste katten cirka én gang om ugen. Du kan vælge at børste hyppigere i løbet af de to årlige fælde perioder, hvis du ønsker at undgå kattehår i møblerne. Du bør børste tænder på din Havana Brown mindst én gang om ugen. Med hyppig tandbørstning kan du forebygge opbygning af plak, som kan medføre tandsten. Dermed kan du forhindre udvikling af parodontose og lignende dårligdomme i kattens tænder og tandkød. Til tandbørstning kan du bruge en særlig kattetandbørste, som du kan købe hos dyrlægen, eller du kan bruge en blød tandbørste til børn.

 

Endelig bør du klippe kattens negle hver femte uge. Især indekatte har dårlige forudsætninger for at holde neglene nede, hvorfor de skal bruge en hjælpende hånd med en neglesaks. Din dyrlæge kan vise dig hvordan du klipper negle på din kat uden at ramme nerven eller et blodkar. Når det gælder kost, stiller Havana Brown ingen videre krav. Som nævnt i afsnittet oven for bør du holde øje med kattens vægt, og regulere kosten herefter. Viser din Havana Brown tegn på overvægt, bør du søge hjælp til tilrettelæggelse af en kostplan hos din dyrlæge. På den måde giver du katten de stærkeste forudsætninger for et langt og sundt liv.

 

Er Havana Brown en kat for mig?

Som beskrevet stiller en Havana Brown temmelig høje krav til sin ejer når det gælder opmærksomhed og aktivering. Er du i stand til at imødekomme disse, får du til gengæld en kærlig og hengiven kat, som følger dig i ét og alt. Den største udfordring i forbindelse med køb af Havana Brown er at finde et opdræt i Danmark. Den forholdsvis sjældne race er mest udbredt på den anden side af Atlanterhavet – og derfor skal du muligvis ud i import, hvis du ønsker at indlemme en Havana Brown i din husstand.