FB
Dyreleksikon - Katte

Dyreleksikon: Katte

Hvilken kat skal du vælge?

Den bløde pels mod kinden og en beroligende lyd af spinden i øret – det er ren fryd! De skønne katte er nogle af de allermest populære kæledyr blandt danskerne og der bor faktisk katte i mere end 400.000 husstande i Danmark. Den er jo et meget selvstændigt dyr, som helst gør hvad den selv vil, og det er også det, der giver en spændende ekstra dimension til dens skønne personlighed. Der findes helt utroligt mange katteracer. Normalt skelner man mellem racekatte og huskatte. Racekatte er de forædlede katte, som er avlede til at være racerene, mens huskatte er de katte som er ét stort mix af alt muligt, og som ikke har stamtavle. Der findes også smukke blandingsracer, hvor man har avlet på to racekatte. Der er altså lidt at vælge imellem, hvis man gerne vil tilføje en lille firbenet ven til familien. 

Hvad du vælger handler i høj grad om dig og hvad du foretrækker i en kat. Både huskatte, blandingskatte og racekatte er udmærkede som kæledyr. Hvis man skal lave et par hovedregler (der selvfølgelig har undtagelser), så er mange huskatte bedre egnet som udekatte, mens mange racekatte er bedst egnede til at være indekatte. Racekattene vil ofte være mere sarte i forhold til sygdomme og andre sundhedsmæssige problemer end huskattene, da huskattens blandede genetik vil typisk vil gøre, at den er mere robust. Racekatten vil ofte være tættere knyttet til sit menneske, og kan ofte virke kærligere og mere kælen end huskattene. Dette fordi de blandt andet er avlet til at have et bestemt temperament og udvikle et tæt forhold til mennesker. Huskatte vil ofte være mere uafhængige og gå deres egne veje. Den største forskel på de to typer katte vil dog ofte være prisen. Racekattens pris bærer præg af at det er et forædlet dyr og den vil derfor ofte være markant dyrere end den almindelige huskat. Huskatten er ofte meget billig, hvis ikke helt gratis, simpelthen fordi der findes så mange af dem. Hvad du foretrækker, er altså mest af alt op til din personlige præference. Du vil kunne få et rigtigt dejligt kæledyr ud af langt de fleste katte. 

Vi har en ambition om at lave et stort online kæledyrsleksikon, og her på siden finder du en oversigt over alle katteracer. Du kan klikke dig ind på hver eneste af dem og læse om hver races karakteristika, egenskaber og sjove facts om racen som kæledyr. Du kan altså bruge denne side til at læse om, og sammenligne katteracer, så du kan blive klogere på hvilken en kat der er den helt rigtige for dig.

Katten som kæledyr

Katten er i høj grad et dyr, som tager sin plads i hjemmet. Ikke fordi den fysisk fylder meget, men fordi den ofte hurtigt vil forstå dit hjem som dens hjem. Den vil meget sandsynligt finde og indtage en favorit-vindueskarm. Den vil søge op i højden, så den kan holde øje med resten af familien, og derfor kan du måske blive nødt til at opgive nips, planter og lignende i vindueskarmen eller på kattens yndlingskommode. Det er en fordel at anskaffe sig et kradsetræ, der er højt og har en platform på toppen, så katten kan komme op i højden. Sæt gerne træet inde i stuen, eller et andet sted hvor du opholder dig det meste af tiden, så katten kan være i rum med dig. 

Katten skal selvfølgelig bruge en kattebakke, og der er et par ting du skal være opmærksom på med denne. For det første er katte meget renlige dyr, som ikke er glade for uhumske omgivelser – heller ikke i kattebakken. Derfor er det meget vigtigt at holde den ren, og tømme den hver dag. Hvis katten synes at kattebakken er for ulækker, så vil den meget sandsynligt finde et andet sted i huset og besørge. For det andet, så er der noget med placeringen af kattebakken; den skal stå et sted hvor katten kan være i fred, og så skal den ikke stå for tæt på kattens mad og vand. Den vil hurtigt at begynde at mistænke om maden og vandet er kontamineret af indholdet i kattebakken og derfor nægte at spise eller drikke. 

Slutteligt så er det meget vigtigt, især for indekatte at blive aktiveret dagligt for at stimulere dens naturlige instinkter for jagt, bevægelse og kradseri. Det kan gøre ret nemt med det rigtige legetøj, men det er altså ikke en ting der bør overses eller glemmes. 

Hvad du skal være opmærksom på når du køber eller adopterer kat

Den første ting du skal være opmærksom på når du køber kat, er at det er en rigtig god idé at ID-mærke den. I 2021 kom ny lovgivning der dikterer, at en kat der ikke er mærket med enten chip, øretatovering eller halsbånd i princippet er herreløs. Derfor er enhver der finder din kat, fri til at tage den med hjem og adoptere den som sin egen. Dette gælder også internater, der fra 2021 nu kan gøre katten klar til adoption allerede fra første dag de får katten ind. Det betyder, at hvis du meget gerne vil være sikker på at beholde din kat, så er det altså en rigtig god idé at ID-mærke den. Når du gør dette, så sørg samtidigt for at registrere din kat i enten Det Danske Katteregister eller Dansk Katteregister. De er begge landsdækkende, og det er her internaterne eksempelvis kigger hvis de får en ID-mærket kat ind, og derfor er det vigtigt at man kan finde dine oplysninger herinde. 

Den anden ting du skal være opmærksom på er at man ikke må adskille en killing fra dens mor før den er 12 uger gammel. Sådan nogle regler findes selvfølgelig for de fleste kæledyr, men lige med katte kan det faktisk nogle gange være svært at vide. Hvis man køber eller adopterer en killing fra en privat, så kan der være usikkerhed om killingens alder af mange årsager. Hvis du er tvivl, så kan du bruge killingens vægt som pejlemærke. En 12 uger gammel hunkilling skal minimum veje 1200 gram, og en hankilling minimum 1400 gram. Hvis du er i tvivl, så vent et par uger. For tidlig adskillelse kan have triste konsekvenser for både mor-kat og killing.

For både inde- og udekatte og både han- og hunkatte er det en god idé at få dem neutraliseret, medmindre, selvfølgelig at du vil bruge katten til avl. Nogle mennesker vil måske hælde til at synes at det er synd for katten, men i virkeligheden så gør man ikke sin kat nogen tjeneste ved at lade være. Uneutraliserede han- og hunkatte vil opleve de naturlige instinkter for parring ret stærkt, og hvis de ikke får mulighed for at føre dem ud i livet, så er det mere en kilde et stress og urolighed end noget andet. Hvis du har en uneutraliseret udekat, så er der både større chance for at der kommer uønskede killinger til verden og at din kat får nogle grimme sygdomme som katte-AIDS eller katte-leukemi.

Nu håber vi, at du føler dig godt klædt på til at udvide familien med en lille miavende pelsbold, og at du vil bruge vores dyreleksikon til research og inspiration.