Tilbage til alle racer

Leksikon: Hellig Birma

Hellig birma har et mildt sind og tilpasser sig gerne nye situationer og miljøer. Den er meget socialt anlagt og har det allerbedst, hvis den bor sammen med en legekammerat i form af en anden kat, så de kan underholde hinanden, når deres mennesker ikke er hjemme. Den kommer fint ud af det med børn, fremmede og andre dyr og kan derfor sagtens passe ind i familielivet. Den har det godt både som ren indekat og som indekat med adgang til indhegnet have eller altan. Livet som fritløbende udekat vil nok være hårdt for den, da den på grund af den lyse, halvlange pels er meget dårligt camoufleret, og dens blide og venlige væsen stemmer dårligt overens med at forsvare sig selv mod andre katte eller andre dyr. Og når vi taler om pelsen, så skiller den hellige birma sig virkelig ud fra mængden. Grundfarven i pelsen er altid lys, og så er den karakteriseret ved at være en "masket" kat. Den har mørkere aftegninger, som kan være mange forskellige farver, på ben, hale og hoved, og så skiller poterne sig ud, ved at have helt hvide "sokker". Hertil er øjnene altid en nuance af blå hvilket hun tilfører til det fine, elegante ydre. Hellig birma bliver i gennemsnit 13 til 15 år gammel.

Læs mere
Hellig Birma

Karaktertræk for en Hellig Birma

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber

Hellig birma er venlig, blid og intelligent. Den fungerer godt sammen med både andre dyr og børn og er derfor en god familiekat. Det er en nysgerrig kat, der nyder at gå på opdagelse, og så har den et legesygt gen og vil gerne have en masse sjov aktivering. Den er meget social af væsen og vil derfor ikke trives med at være alene hjemme længere tid af gangen. Hvis familien er ude af huset i mange timer i løbet af dagen, bør man anskaffe sig et ekstra kæledyr, gerne en anden kat, som den hellige birma kan interagere med i løbet af dagen.

 

Den er ikke lige så afhængig af faste rutiner og rolige omgivelser, som andre racer og kan altså finde sig rigtigt fint tilpas i den travle familie. Når dens mennesker er hjemme, vil den til gengæld også meget gerne være med i alt hvad der sker i huset, og den knytter meget tætte bånd til sin familie. Den kan fungere udmærket som både indekat og som delvis udekat. Man kan med fordel, hvis man har pladsen til det, lave en indhegnet løbegård, så katten kan komme ud og sanse udendørslivet, uden fare for at den løber væk eller kommer til skade.

 

Udeende

Hellig birma er en mellemstor kat, der vejer mellem 3 og 7 kg som voksen. Den er lang og slankt bygget med korte ben, et afrundet hoved med mindre ører og en busket hale, hvilket giver den et blødt og rundt, men stadig elegant udtryk. Dens halvlange pels er blød og luftig og altid lys og så har den kun sparsom underuld. Det er en såkaldt ”masket” kat, hvilket betyder, at den har mørke aftegninger på benene, halen, ansigtet og ørerne, og så er det unikt for racen, at den har ”handsker” på, der altid er helt hvide. Den findes i et bredt udvalg af maskefarver.

 

Historie

Man er ikke helt sikker på, hvor hellig birma oprindeligt er fra, og det tætteste vi kommer på et geografisk sted, er nok at den må være fra Østen. Navnet indikerer at den kommer fra Myanmar (tidligere Burma), den bliver dog samtidigt også af nogen kaldt ”den tibetanske tempelhund” og andre igen mener, at den er opstået i nyere tid ved at parre en siameser og en perser. Der er altså meget forskellige historier om racens oprindelse og vi kan kun gætte os til hvad den rigtige er. Der findes dog flere meget smukke myter og fortællinger om racen, som er spændende at læse, hvis man finder den slags interessant, så der er ingen tvivl om, at der er skabt en mytisk og fascinerende historie omkring den smukke, hellige kat.

 

Vi ved dog med rimelig sikkerhed, at den kom til Europa omkring 1920. Man siger, at en han og en hun kom til Frankrig, da diplomat og opdagelsesrejsende Auguste Jean-Marie Pavie og major Gordon Russel kom dertil efter en rejse til Asien. Det er utydeligt om de selv tog dem med hjem, eller om de fik dem tilsendt i gave. Hannen siges at være død på rejsen, men hunnen overlevede og det er hende, der er blevet stammoderen til den moderne hellig birma. Mange gætter på, at der måske nok er siameser og/eller perser krydset ind i racen. Racen blev allerede anerkendt i sit hjemland i 1925 og siden fulgte et fint og struktureret avlsarbejde der udvidede og udviklede racen de næste år. Ligesom for så mange andre racekatte, så led bestanden gevaldigt under anden verdenskrig, og den var faktisk faretruende tæt på at uddø. Man formåede dog at bygge racen op igen – formodentlig ud fra kun to tilbageværende racerene hellig birma. Man måtte i et langsommeligt og meget velovervejet arbejde krydse andre racer ind, for at genoprette en bred nok genpulje til at kunne forhindre indavl. Den første hellig birma i Danmark var en han ved navn Praha Mun-Hio der blev importeret fra England i 1968, og det første kuld kom til verden i 1971. siden er racen støt blevet mere og mere populær blandt danskerne.

 

Pleje og pasning

På trods af den halvlange og fyldige pels, så kræver racen faktisk ikke meget pelspleje. Pelsen filtrer sjældent og man kan ofte nøjes med at børste den en gang om ugen. Der findes dog forskellige pelskvaliteter, og måske vil én hellig birma have brug for mere pelspleje end en anden. I fældningsperioden bør man naturligvis give en ekstra omgang eller to med børsten. Mange katte får problemer med tænder og tandkød og hellig birma er ikke en undtagelse. Det er derfor en god idé at begynde, allerede når den er killing, med at vænne den til, at du kigger den i munden. Det gør det nemmere at kunne tjekke løbende gennem kattens liv og derved opdage tidligt, hvis der skulle opstå problemer. Det er en desuden en god idé at få en tandrensning med i købet ved det årlige dyrlægetjek.

 

Sundhed og helbred

Hellig birma kan, ligesom en del andre racekatte, desværre være prædisponeret for at udvikle forskellige hjertesygdomme, hvor HCM er den mest hyppige. HCM er i korte træk en fortykkelse af vægmuskulaturen i hjertet, der kan føre til forringet iltning af blodet, blodpropper, hjertesvigt og pludselig død. Sygdommen kan opspores ved scanning og man bør ikke avle på racen, hvis den ikke er blevet scannet for HCM inden, da sygdommen er arvelig.

 

Hellig birma får desuden også af uvisse årsager FIP hyppigere end andre racer. Katte kan få en katte-specifik version af coronavirus (FCoV). Den må ikke forveksles med den coronavirus, som vi mennesker har lidt under siden starten af 2020, for selvom det i grundstammen er den samme virus, så har den udviklet sig forskelligt i mennesker og katte. I katte sætter corona sig i mave-tarmsystemet og de fleste katte får ikke nævneværdige symptomer. FIP opstår når coronavirus muterer i den enkelte kat og udvikler sig til sygdom, der kommer til udtryk i enten en såkaldt våd eller tør form. Den våde FIP viser sig ved, at kattens mave bliver voldsomt udspilet i forbindelse med væskeansamlinger i bugen. Den tørre form udspiller sig ved, at kroppen danner knuder i vævet i et forsøg på at indkapsle sygdommen. Denne version af sygdommen kommer til udtryk i meget forskellige symptomer, da disse knuder kan sætte sig meget forskellige steder i kroppen. Det er desværre svært at stille noget op mod sygdommen, og den er desuden kompliceret at diagnosticere inden det er for sent og katten dør af sygdommen.

 

Hertil findes nogle sygdomme, som blandt gode opdrættere bekæmpes ved at udelukke syge dyr fra avlen, da disse sygdomme er arvelige. Disse er eksempelvis Polycystisk nyresygdom og Hypomyelination. At undgå lidelser og sygdomme i katte handler i høj grad om at vælge en dygtig og ansvarsbevidst opdrætter, som prioriterer dyrets helbred og trivsel.

 

Vidste du, at…

·      Den nok mest forkælede birma-kat nogensinde hedder Choupette og levede sammen med den nu afdøde Karl Lagerfeld? Lagerfeld, der var ikonisk modedesigner og kunstnerisk direktør for Chanel, havde hverken ægtefælle eller børn, men levede sammen med Choupette der, udover at have egen bodyguard, læge og kok samt flere oppassere, levede det luksuriøse liv på første klasse med sin hengivne ejer. Hun havde egen Instagramprofil, var i magasiner, fik opkaldt makeupprodukter efter sig, havde sin egen hollywoodagent og tjente sine egne penge. Og så rygtedes det, at Choupette skulle arve en del af Lagerfelds millioner efter hans død.

 

·      Den hellige birma ikke er født med de mørke aftegninger i pelsen? Når de bliver født er de helt hvide og herefter udvikler pelsens farve sig løbende indtil den er fuldvoksen. Det er altså ikke til at se, når den er killing og ung, hvordan den præcist kommer til at se ud som voksen.

 

·      Selvom det er nemt at blive en smule forvirret, så er den hellige birma og burmeseren ikke to navne for den samme kat. De to katteracer er ikke umiddelbart i familie med hinanden, og de har begge til fælles, at der er tvivl om deres oprindelsesland, hvilket betyder at de måske ikke en gang kommer fra det samme land?

Hellig Birma til salg

3660 Stenløse
KILLINGER
Køn
Race
Hellig Birma
Alder
Alder
42 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
06.12.2024
Pris: 6.500 kr.
3660 Stenløse
HELLIG BIRMA KILLING
Køn
Race
Hellig Birma
Alder
Alder
3 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
25.11.2024
Pris: 5.500 kr.
3480 Fredensborg
2 lækre hellig birma killinger søger deres nye fam
Køn
Race
Hellig Birma
Alder
Alder
-
Salgsklar
Salgsklar d.
22.01.2025
Pris: 5.000 kr.