FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Japanese Bobtail

Er du fan af det stumpede eller måske helt haleløse look? Så bør du tage et kig på de såkaldte bobtails. Til denne kategori hører racer så som Amerikansk Bobtail, Pixie-Bob, Manx, Kurilian Bobtail, Cymric, Highlander, Mekong Bobtail – og så selvfølgelig Japanese Bobtail. Denne artikel omhandler Japanese Bobtail, og vil gøre dig klogere på racens historie og særlige kendetegn. Så læs med her, hvis du er nysgerrig på Japanese Bobtail!

Læs mere
Japanese Bobtail

Karaktertræk for en Japanese Bobtail

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Japanese Bobtail – den stumphalede storcharmør

Blandt de korthalede katteracer hører Japanese Bobtail til de helt originale af slagsen. Katten menes at stamme fra Japan – der af navnet. Du forbinder måske mestendels haleløse og stumphalede katte med Manx kattene, som har deres oprindelse i Storbritannien, men faktisk også lever på den danske ø Reersø i Storebælt. Men faktisk findes bobtails i flere varianter, og har forskellige ophav over hele verden. Er du lidt forelsket i de sjove, korte haler, bør du læse med her. Du vil få masser af information omkring den spændende eksotiske race, og lære mere om hvad en Japanese Bobtail kræver af dig som katteejer.

 

Japanese Bobtail – historisk oprindelse af racen

Japanese Bobtail er en forholdsvis gammel katterace med rødder i de asiatiske lande, her under i særdeleshed Japan. Disse katte er et almindeligt syn i landet i dag og spillede en central rolle i Japans silkehandel helt tilbage til 1600-tallet, hvor kattene hjalp silkeproducenterne med at holde gnavere så som mus og rotter væk fra de dyrebare stoffer. Dog omgærdes historikken omkring Japanese Bobtail af en del mystik. Der er ikke 100% enighed om kattens herkomst og ophav – men der findes dog et par teorier.

 

I følge visse kilder blev katte af denne race foræret til kejseren af Japan som en gave fra kejseren af Kina i det syvende århundrede, og at katteracen således oprindeligt er opstået i Kina. Andre hævder at det var buddhistiske munke, som indførte kattene til at hjælpe med at beskytte rispapirruller mod rotte angreb. Under alle omstændigheder er der meget der tyder på at kattene efter ordre fra den japanske kejser i 1602 blev frigivet for at udrydde gnavere, der truede Japans silkehandel. Det var på det tidspunkt  ulovligt at sælge eller holde Japanese Bobtail katte som kæledyr, og som et resultat blev disse katte almindelige gadekatte i Japan.

 

Racen Japanese Bobtail optræder ofte i ældgamle malerier og er almindeligvis repræsenteret i populære japanske figurer af en hvid kat med en løftet pote, kaldet "The Beckoning Cat" (eller Lykkekatten på dansk). Den populære tegneseriefigur, Hello Kitty, menes at være en Japanese Bobtail. Da Japanese Bobtail racen blev introduceret til USA så sent som i i 1960'erne, fik de charmerende katte stor opmærksomhed på grund af deres nysgerrige og vennesæle personligheder og unikke udseende. En kvinde ved navn Elizabeth Freret er krediteret for at have importeret de første eksemplarer af Japanese Bobtail i 1968.

 

Inden for et årti blev korthårsvariationen af denne race accepteret af Cat Fanciers Association (CFA) og fik sin egen racestandard. Senere hen, i 1993, fik den langhårede variant championstatus i 1993, og i dag er begge racer CFA anerkendte.

 

Racekendetegn og udseende

En Japanese Bobtail er en mellemstor kat med rene linjer, en solid muskulatur og en ditto knoglestruktur, dog slank frem for massiv af bygning. Benene er proportionalt lange, og poterne ovale og kompakte. Alt i alt en vel afbalanceret kat med smukke proportioner og et harmonisk udtryk. Hovedet er smukt markeret og danner en nærmest perfekt ligesidet trekant med blide, buede linjer, høje kindben og en lang, veldefineret næse. Næseryggen beskriver to parallelle linjer fra spids til bryn med et blidt dyk i eller lige under øjenhøjde.

 

Øjnene er store og ovale, med god bredde og et opmærksomt udtryk. Ørerne er store, opretstående og udtryksfulde, bredt ansat men vinkelret på hovedet og et svagt fremaddrejet vip. Den karakteristiske hale er synlig og kan bestå af  en eller flere kurver, vinkler eller knæk eller en kombination heraf. Den længste forlængelse af halebenet fra kroppen bør ikke være længere end seks centimeter, og halen skal ligne en kaninhale, hvor hårene bredes ud i en vifte og skaber et pom-pom-agtigt udseende, som effektivt camouflerer halens underliggende knoglestruktur. For den korthårede variant gælder, at pelsen er mellemlang, silkeblød og tætliggende, uden mærkbar underuld. Den langhårede Japanese Bobtail har mellemlang til lang pels, ligeledes uden underuld, og kortere på skuldrene.

 

Sundhed og helbred hos Japanese Bobtail

Generelt er Japanese Bobtail en stærk og sund race uden nævneværdige helbredsmæssige problemer af den genetisk nedarvede slags. Blandt de stumphalede og haleløse katte er der dog altid en bekymring vedrørende deformitet af den nedre del af rygsøjlen. Der findes forskellige racer med korte eller stumpede haler, som kan være forårsaget af forskellige genetiske mutationer. Det defekte gen, der er ansvarlig for tabet af halen, påvirker også andre dele af rygsøjlen og kan forårsage alvorlige spinale og/eller neurologiske problemer.

 

Du bør derfor være opmærksom på om killingen går stift eller virker hæmmet i sine udfoldelser, når du besøger katteriet. Det kan nemlig tyde på at den er tilbøjelig til at udvikle dårligdomme som følge af denne deformitet – og så kan den få alvorlig problemer med eksempelvis afføring og vandladning samt smerter og gigt senere hen. Der ud over er det vigtigt, at du holder øje med kattens vægt. Som det i øvrigt gør sig gældende for alle katteracer, vil fedme hos din Japanese Bobtail kunne give katten store problemer i form af eksempelvis hjerte kar sygdomme, diabetes og lignende.

 

Japanese Bobtail sindelag og personlighed

Japanese Bobtail er en meget intelligent race, hvilket kommer til udtryk i dens store interesse for alt hvad der foregår i hjemmet. Katte af denne race kommer godt ud af det med andre katte, hunde og børn, og sætter i det hele taget stor pris på menneskeligt selskab. Japanese Bobtail er desuden kendt som ”den syngende kat”. De fleste katte kommunikerer med mennesker ved hjælp af kærlige lyde som spinden og mjaven. Men Japanese Bobtail katte udtrykker sig i en fuld skala af forskellige toner, som afsynges med en blød, melodisk stemme. Og jo højere din Japanese Bobtail elsker dig, des mere musikalsk vil den blive.

 

Katte af racen Japanese Bobtail er yderst intelligente. Du bør som ejer på daglig basis udfordre katten hjerne ved at lære den nye tricks og berige dens verden med interaktivt kattelegetøj, som kan holde den beskæftiget – kognitivt og mentalt såvel som fysisk.

 

Pasning og pleje

Den korthårede Japanese Bobtail har som nævnt en mellemlang pels, der er blød og silkeagtig, uden en mærkbar underuld – denne kræver ikke den helt store pleje. Du kan børste katten en gang om ugen, gerne lidt hyppigere i fælde perioderne forår og efterår. Den langhårede variants pels er mellemlang til lang med en blød, silkeagtig tekstur, og er ligeledes nem at holde ved lige med kam og børste. Neglene bør klippes efter behov, hvilket cirka er en gang hver sjette uge. På den måde kan du undgå at neglen vokser ned i trædepuden. Tænderne bør børstes en gang om ugen for at forebygge lidelser i tænder og tandkød som for eksempel karies eller tandkødsbetændelse. Og ørerne kan renses med en opvredet klud.

 

Hvis du allerede fra killingealderen børster tænder og klipper negle på din kat, vil den være mere tolerant over for disse aktiviteter senere hen i tilværelsen. En Japanese Bobtail stiller ikke de store krav til sin kost. Du bør dog vælge kvalitet – og er din kat neutraliseret, bør du vælge en type foder, som retter sig mod denne type katte. Ellers kan du risikere at katten udvikler overvægt, med alle de uheldige følgevirkninger der hører til.

 

Skal jeg anskaffe en Japanese Bobtail?

Japanese Bobtail er en sød, social og yderst intelligent kat, som du roligt kan indlemme  din husholdning. Den største genvordighed, du vil støde på iden anledning, er nok at finde en opdrætter på dansk jord. Hvis du er indstillet på at betale lidt ekstra for at importere en Japanese Bobtail, kan du finde opdrættere i Sverige eller Tyskland. Og ellers vil du hurtigt kunne finde mange andre søde, haleløse eller stumphalede racer blandt danske avlere.