FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Javaneser

Blandt de mange forskellige katteracer med orientalske og asiatiske navne og – for fleres vedkommende – ditto ophav, finder vi Balineser, Siameser, Oriental Shorthair, Burmeser, Korat, Tonkinese, Hellig Birma – og så den smukke Javanese. Denne artikel er dedikeret til katteracen Javanese. Du kan, såfremt du har forelsket dig i disse yndefulde skabninger, få mere information om Javanese katten og dens særlige egenskaber, og dermed finde ud af om en Javanese er den rette kat for dig.

Læs mere
Javaneser

Karaktertræk for en Javaneser

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Javaneser – hvad er det for en størrelse?

På trods af navnet er Javanese katte ikke fra Java. Faktisk har denne type katte aldrig eksisteret i Java. Så hvor kommer navnet fra? Navnet Javanese blev valgt efter traditionen med at navngive katteracer af den orientalske type efter lande i Sydøstasien. Fordi katten af Javanese racen bærer så mange lighedstræk med katte af Balineser typen (som i øvrigt heller ikke kommer fra Bali), gav det på det tidspunkt mening at navngive racen efter øen Java, som er nabo til Bali.

 

I det følgende kan du læse mere om Javaneserens historie samt de ydre karakteristika, som har været medvirkende til at katten fik netop dette navn. Og du kan blive klogere på såvel kattens temperament som på dens krav til dig som ejer.

 

Historien bag Javaneser

Oprindeligt er Javanese racen en afledning af Balineser. Javanese er en menneskeskabt race med oprindelse i USA, og et resultat af krydsning mellem en Balineser med en Colorpoint Shorthair. Da Colorpoint Shorthair er en krydsning af Siameser og American Shorthair, ligner de resulterende killinger Siamesere, men med længere pels og anderledes farver amerikanske korthår.

 

Omkring 1978 søgte Balineser opdrættere i Canada og USA, primært tilknyttet klubberne Balinese Internationale og Balinese Breeders and Fanciers of America, accept af de nye farver hos den internationale Cat Fanciers Association (CFA). Den nye race blev accepteret til registrering, men ikke som selvstændig race i 1979. Først så sent som i 1986 blev Javanese optaget som som race med egne racekarakteristik i CFAs register. I 2008 røg Javanese dog ind under Balineser kategorien igen, og er den dag i dag klassificeret som en underrace med særlig pels, hvis farver afviger fra det traditionelle og strengt definerede colorpoint mønster.

 

Javaneser – udseende og særlige kendetegn

Javanese er en kat af Siameser typen, med mellemlang pels i colorpoint farverne lynx, tortoise, chokolade, blå, lilla, rød og creme. Da racens stamfædre er Siameser, Colorpoint Shorthair og Balineser vil Javanese katte typisk tage efter disse racer når det kommer til såvel udseende som personlighed, intelligens og temperament. Kroppen er robust og cylindrisk, med god muskel tonus og smidighed. Katten hører ikke til de tungeste af slagsen, men er stærk og adræt. En Javanese hun vejer mellem 3 og 4 kg og en han 4 til 5 kg.

 

Ligesom sin slægtning Siameseren er javaneseren også slank og smukt bygget. Dens bagben er lidt længere end forbenene, så bagparten er højere stående end forparten. Ansigtet er trekantet og ørerne store, hvilket bringer mindelser om såvel Oriental Shorthair som Siameser. Næsen er lang og næseryggen lige uden stop ved næseroden.

 

Katte af Javanese racen har normalt lyse grønne eller blå mandelformede øjne. Nogle eksemplarer har to forskelligfarvede øjne, også kaldet heterokromi, med et grønt og et blåt øje. Sammen med de store, trekantede ører giver de åbne øjne katten et opvakt og interesseret udtryk.

 

Sindelag og personlighed hos Javanese

I lighed med sine orientalske forfædre har vi her at gøre med en nysgerrig, intelligent og aktiv race. Javanese katte sætter stor pris på selskab, leg og hygge, og vil gerne være i nærheden af deres familiemedlemmer hele tiden. Katten har et venligt og hengivent temperament, og bliver hurtigt din bedste ven. Hvis din Javanese skal trives optimalt, bør du dog sørge for at den altid har noget at tage sig til.

 

Du bør indrette hjemmet med klatremiljøer og kradsetræer, gerne tæt på møblerne så du slipper for at få kradset disse til trevler. Alle katte har brug for at kunne komme op i højden, samt have mulighed for at gemme sig lidt af vejen når de trænger til privatliv. En Javanese er ingen sofaløve, men skal helst stimuleres kognitivt og fysisk gennem leg og udfordringer hver eneste dag. Du kan sagtens lære din Javanese simple kunster og tricks – katten elsker at lære, og ikke mindst at blive belønnet med godbidder i rå mængder!

 

Javanese sundhed og helbred

Javanese er overordnet set en sund race, men der er dog nogle helbredsmæssige forhold, du bør tage i betragtning. På grund af racens tætte relation til Siameser racen kan disse katte være disponeret for nogle af de samme tilstande, som påvirker den race. Blandt disse finder vi progressiv retinal atrofi, som er betegnelsen for en gruppe af degenerative sygdomme, der påvirker fotoreceptorcellerne i kattens øje. Med denne sygdom forringes cellerne over tid, hvilket i sidste ende fører til blindhed hos den ramte kat.

 

En anden lidelse, som kan ramme Javanese katte er patellaluksation, altsåløse knæskaller – en smertefuld og invaliderende tilstand som kan virke hæmmende på kattens udfoldelser. Og endelig er Javanese katte i farezonen for at udvikle kattebronkial astma. Du bør være opmærksom på kattens foderstand og aktivitets niveau. Især ældre katte risikerer med tiden at udvikle overvægt, hvilket kan føre til lidelser så som hjerte kar sygdomme, diabetes, og inflammations tilstande så som gigt.

 

Hvis du har mistanke om at katten har lagt sig ud, bør du tage en snak med dyrlægen. Han eller hun kan hjælpe dig med at lægge en bæredygtig kostplan, som sikrer at katten får de nødvendige næringsstoffer uden at tage for meget på.

 

Pasning og pleje af pels og poter samt fodring af Javanese

Javanese kattens pels er mellemlang og silkeagtig, helt uden underuld. Dette betyder at pelsen kræver minimal pleje. Faktisk vil katten som regel kunne klare det meste af sin vedligeholdelse på egen pote. Du kan dog med fordel hjælpe den lidt på vej med en ugentlig børstning – i fældeperioderne måske endda to. Så undgår du også alt for mange kattehår i møblerne. Mindst én gang om ugen bør du børste tænder på din kat. Ved at børste kattens tænder med en blød tandbørste – eventuelt en børnetandbørste – kan du forebygge tandlidelser så som paradentose og huller i tænderne. På den måde sparer du katten for tandsmerter, og dig selv for lommesmerter – tanddyrlægen er nemlig ikke helt billig!

 

Kattens negle skal klippes på regelmæssig basis. Selv om katten til en hvis grad selv hvæsser kløerne, enten på træer i haven eller på sit kradsebræt, bør du med jævne mellemrum tjekke kløerne. Hvis neglen vokser ind i trædepuden, kan det giver anledning til smerter, gener og infektion. Du bør lade dyrlægen vise dig hvordan du klipper negle på din kat. Så undgår du at ramme nerven eller et blodkar – til stor fortrydelse for begge parter.

 

Hvad angår foder, stiller Javanese ingen særlige krav. Der er tale om en aktiv kat, så du bør fodre herefter – gerne med frisk mad indeholdende masser af protein. Hvis katten er indekat,og tilmed neutraliseret, bør du indrette foderplanen herefter. Som nævnt oven for bør du gøre hvad du kan for at forebygge vægtøgning og fedme hos din kat. Dette kan ske ifølge en kostplan lagt i samråd med dyrlægen, eventuelt i forbindelse med det årlige sundhedstjek og ditto vaccination.

 

Er Javanese det rette valg for mig?

Det er nemt at falde for de smukke, elegante orientalere med de lange, slanke lemmer og den silkebløde pels. Du bør dog overveje om en racekat af denne type passer ind i dit liv. Javanese katte er, i lighed med deres stamfædre, temmelig krævende når det handler om opmærksomhed og selskab. Derfor er det en god idé at sikre, at katten ikke føler sig ensom – eventuelt ved at anskaffe mere end en af slagsen.

 

Der er temmelig langt mellem Javanese opdræt i Danmark, så hvis du er fast besluttet på at finde en kat af netop denne race, kan du godt risikere at skulle importere den fra udlandet. Derfor kan det anbefales at overveje om det ikke nærmere er en Siameser, en Oriental Shorthair eller en anden kat af mere udbredt race, du skal have fat på.