FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Ragdoll

Ragdollkatten har et blidt og venligt væsen, og kan godt lide at være i nærheden af sine mennesker. Den er afslappet og social og kommer godt ud af det med både børn og andre dyr, og så har den det rigtigt godt som indekat. Den har ikke noget stort behov for at blive kælet og nusset og båret, men hvis den selv kan få lov at bestemme, så vil den gerne være tæt på sin familie og tage del i hyggen. Navnet kommer af det engelske ord for kludedukke, og henviser til racens måde at kunne blive helt slap på. Den ynder at slænge sig i alskens positioner og helst med ben, hale og hoved i alle mulige retninger. Den er verdensmester i afslapning og kan gøre hele kroppen totalt slap. Den er blandt andet kendt for at slappe af i hele korpus når man samler den op. Det er en stor kat og især hannerne kan få en imponerende størrelse. Den fyldige middellange/lange pels er silkeblød og komplimenterer racens muskuløse og robuste bygning. Den findes i flere forskellige farver og mønstre. Alle ragdolls fødes hvide, og pigmentet i pelsen udvikles løbende som katten bliver voksen. Det kan derfor være svært at forudse hvordan den kommer til at se ud, og idet den først er fuldt udvokset som treårig giver det nogle spændende år, hvor man får lov til at se den udvikle sig. En ragdoll bliver mellem 12 og 17 år.

Læs mere
Ragdoll

Karaktertræk for en Ragdoll

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber

Ragdolls er sociale katte, der gerne bruger en masse tid i samme rum som sin familie. Den vil gerne bestemme selv, hvornår der er nærkontakt mellem den og mennesker, men hvis man lader den beholde sin selvbestemmelse, vil man opleve en meget kærlig, hengiven og menneskeglad kat der nok skal gøre opmærksom på, at den gerne vil snakke eller kløs på maven. Den elsker at være i rum med resten af familien, og følger dig gerne rundt i hele huset. Dens rolige og blide temperament gør den til en skøn familiekat, og den kan sagtens udvise tålmodighed og tolerance overfor børn og andre dyr. Den vil have det bedst som indekat, eventuelt med mulighed for at komme ud på en beskyttet måde, for eksempel i snor eller i et indhegnet område. Selvom ragdolls ofte kan virke dovne eller lade, så vil de faktisk også rigtig gerne lege, og man kan med fordel udstyre hjemmet med mange forskellige udfoldelsesmuligheder til katten. Den er i tillæg til dette en ret intelligent kat, der ret nemt kan trænes og påvirkes, hvilket jo er dejligt, men intelligens stiller også krav til aktivering og stimulering, hvilket er vigtigt at være opmærksom på.

 

Udseende

Ragdoll er en stor kat og især hannerne bliver meget store. Hunnerne vejer mellem 4 og 6 kg, mens hannerne godt kan komme op og veje 9 kg. Den har mellemlang eller lang silkeblød pels, der findes i et utal af farver og mønstre. Ragdollkillinger er født hvide og pelsen udvikler sig løbende, og fordi det er en stor kat, så er den faktisk først fuldt udvokset når den er omkring 3 år gammel. Det betyder, at pelsens farve og mønster kan ændre sig løbende hen over 3 år og det er altså ret svært at forudse hvordan katten endeligt kommer til at se ud. Ragdoll er kendetegnet ved altid uanset pelsfarve at have blå øjne. Den har afrundede ører og store bløde poter.

 

Historie

Ragdollracen har en kort, men ret veldokumenteret historie, der begynder i 1960’erne. Racens ophavskvinde hed Ann Baker og avlede oprindeligt balinesere og persersere i sit hjem i Riverside, Californien. Omkring 1963 besluttede hun sig for at forsøge at udvikle en ny katterace. Hun krydsede naboens hankat af ukendt oprindelse og sin egen angorakat og disse to fik en killing, der fik navnet Daddy Warbucks og blev grundstammen til den nye race. Ud fra ham avlede Ann Baker videre mod den perfekte kat. Racen hed selvfølgelig ikke officielt ragdoll den gang, men fordi kattene lagde sig helt slapt i hendes hænder mindede de hende om de kludedukker (ragdolls) som en overgang var meget populære i USA, der hed Raggedy Ann og Raggedy Andy. Hun kaldte også sit opdræt for Raggedy Ann. Hun krydsede forskellige katte for at få det bedste grundlag for den nye race og i 1966 blev 4 af hendes katte officielt registreret som racen ragdoll. Ann Baker var ekstremt beskyttende omkring hendes nye race og i 5 år solgte hun ikke en eneste videre, men beholdt dem alle selv. Da hun endelig begyndte at sælge, kom kattene med et sæt strenge regler udarbejdet af Ann, der skulle sikre, at hendes avlsplaner blev overholdt. Hun var så kontrollerende, at andre opdrættere til sidst fik nok, forenede sig og grundlagde i 1975 raceklubben Ragdoll Society, der i dag hedder Ragdoll Fanciers Club. De arbejdede for at få flere farver og mønstre godkendt og for at avl med ragdoll måtte foregå under mere lempelige vilkår end Ann Bakers strenge krav. Denne klub udarbejdede racestandarter og stod for en stor del af arbejdet med at målrette og organisere avl med ragdolls. Flere og flere farver og mønstre er blevet godkendt op gennem 90’erne og 00’erne. De første ragdollkatte kom til Europa i 1981 og til Danmark i 1995, så det er altså en meget ung race her i landet. Ragdollklubben Danmark blev stiftet i 2011.

 

Pleje og pasning

Selvom ragdolls har en stor, blød pels, som måske kan virke afskrækkende når man lige ser den, så kræver racen faktisk ikke meget pelspleje. Den fælder ikke særligt meget, og pelsen kan plejes ved at børste eller kæmme den et par gange om ugen. Fokus bør være på fanerne på benene og under maven, hvor der godt kan samle sig skidt og filtrer. Ragdolls har det helt udmærket som indekatte, så længe de bor i et hjem, hvor de har mulighed for at følge deres mennesker rund i huset og gå på opdagelse på egen hånd. Ragdollkattens størrelse kan godt snyde lidt i forhold til foder, men fordi det er en forholdsvist inaktiv race, så skal de ikke nødvendigvis bruge så meget foder, som man måske skulle tro – også selvom det er en stor kat. Overvægt kan medføre rigtigt mange sundhedsproblemer for en kat, og det er vigtigt at passe på med ikke at overfodre.

 

Helbred og sundhed

Ligesom mange andre racekatte, så findes der nogle arvelige sygdomme, som også ragdolls er i risiko for at få. Hypertrofisk kardiomyopati er en hjertesygdom som bevirker at muskulaturen i hjertet fortykkes og derved pumpes mindre blod ud i kroppen. Det kan give en række alvorlige sundhedsproblemer. Det er obligatorisk i Danmark at alle hankatte testes for denne sygdom, inden de bliver brugt til avl, men det er desværre ikke en garanti for, at killingerne ikke kan få det senere i livet. Derfor er det en god idé at få tjekket sin kat ved dyrlægen med jævne mellemrum.

 

Vidste du, at…

·      Ann Baker, som var den første til at avle ragdolls, ikke var som mennesker er flest? Hun påstod blandt andet, at Josephine, mor-katten til den første ragdoll, inden hun blev mor blev kørt ned og behandlet på et dyrehospital. Her fastholdt Ann Baker, at hun fornemmede en stor forskel i Josephine før og efter behandlingen. Josephine var slappere og registrerede nærmest ikke smerte. Ann Baker påstod simpelthen, at dyrehospitalet havde lavet en form for eksperimentel procedure, hvor de havde ændret Josephines gener, hvilket er grunden til at Baker kunne avle disse gener videre i nye generationer.

 

·      Algonquin Hotel i New York har i 7 år haft ragdollkatten Matilda III som velkomst-kat? Siden 1920’erne, hvor en herreløs kat vandrede ind i hotellets lobby og besluttede at slå sig ned, har Algonquin Hotel haft kat. Mellem 2010 og 2017 var det den smukke og nærmest legendariske ragdoll Matilda III, der havde den flotte titel af ”Direcfurr of Guest Relations”. Hun hilste gæsterne velkommen, tog billeder med dem, legede med hotellets børn, var på TV og har endda fået en bog skrevet om sig.

 

·      Taylor Swift er den glade ejer af en ragdoll? Hun mødte den lille pelstop under optagelserne af musikvideoen til hittet ME! og adopterede ham med det samme hun fandt ud af, at han manglede et hjem. Hans navn er Benjamin Button.