FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Russian Blue

Russian blue er en meget kærlig og rolig race, der elsker sin familie, men kan være ret genert overfor fremmede. Det er en kat der både gerne vil hygge på sofaen, have rolig alenetid og gå på opdagelse på egen hånd. Den er aktiv og vil gerne lege og aktiveres og dette kombineret med en stor intelligens betyder, at man har gode chancer for at lykkes med at træne med den. Den leder efter eventyr og man vil ofte finde den i nye afkroge af huset i gang med at udforske. Russian blue har desuden bevaret en stor del af jeres jagtinstinkt og det stiller nogle krav til dens familie om aktivering og god, stimulerende leg – især hvis den udelukkende er indekat. Den kendes let på den sølv-blå pels, de dybgrønne øjne og den elegante og slanke krop. Den bøde, korte pels betyder, at der men slipper for særlig pelspleje. Med denne race får man en kat med en helt speciel personlighed og et utroligt smukt ydre. Der er flere der påstår, eller har forstået det sådan, at racen er særligt allergivenlig, men det er altså ikke sandt. Russian blue er ikke videnskabeligt bevist til at være mere eller mindre allergivenlige end andre katteracer, og idéen om en 100% allergivenlig kat er i det hele taget misforstået. Desværre. 

Læs mere
Russian Blue

Karaktertræk for en Russian Blue

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber

Russian blue er en kærlig, rolig og intelligent kat, der er meget hengiven overfor sin familie, men samtidigt også er genert og har brug for ro og fred. Racen trives bedst i et hjem, hvor den selv kan finde en balance mellem social tid med familien og rolig alenetid. Den er ikke særligt glad for at møde nye mennesker og vil nok holde sig lidt på afstand af gæster i hjemmet. Den vil måske også være lidt skeptisk og genert overfor sin nye familie, når den først flytter ind, men når den først har lært dem at kende, så er den utroligt kærlig og hengiven og den vil elske at bruge masser af dejlig kvalitetstid med sine mennesker. Russian blue er meget intelligente og har ret udtalt jagtinstinkt. Dette stiller krav til kattens ejer om at aktivere, lege og sørge for tilstrækkeligt med plads og legetøj til at katten får stimuleret alle sine instinkter og sanser. De kan være meget talende og gør gerne opmærksom på sig selv, når de er trygge i familien. Russian blue kan bedst lide faste rutiner og trives dårligt, hvis der sker pludselige forandringer. Har man en omskiftelig hverdag er det altså ikke en russian blue man skal vælge. Hvis man derimod kan tilbyde en stabil og tryg hverdag, så får man med denne race en kærlig, loyal og meget elskværdig kat.

 

Udseende

Russian blue er en mellemstor kat, der som voksen vejer mellem 3 og 5,5 kg. Det er en meget elegant og harmonisk bygget kat, der er muskuløs med et meget slankt og let udtryk. Den har altid grønne øjne og så er den kendetegnet ved den korte og bløde sølvblå pels, der har et lag underuld i ca. samme længde som pelsen og derfor føles den utroligt tæt. Selv om det er den blå farve som den har fået navn efter og nok også er mest kendt for, så findes den faktisk også i hvid og sort. Den har lange ben, et kileformet hoved, store, brede ører og er meget velproportioneret. Der kan være mindre forskelle i mellem forskellige russian blue, fordi der fem forskellige forbund, der har fem mere eller mindre forskellige standarder for hvordan racen skal se ud. 

 

Historie

Der er en del tvivl omkring russian blues historie, men man går, som navnet antyder, ud fra at den stammer fra Rusland, nærmere bestemt fra byen Arkhangelsk (oversættes til ”ærkeengel”, et tilnavn som racen også ofte har haft). Russian blue menes at være en naturkat fra dette område. Med naturkat menes en kat, der er opstået vildt i naturen og ikke ved menneskets indblanden. Arkhangelsk har en meget lang historie og de oplysninger vi har om byen fører os helt tilbage til vikingetiden, hvor man mener at vide, at der har boet mennesker i en slags bysamfund ud til Hvidehavet ved floden Dvinas nordlige udløb. Arkhangelsk har i mange hundrede år været en vigtig og driftig by, der med sin gode placering ud til både flod, men især Hvidehavet, har været essentiel for handel og skibsfart. Man mener, at det netop er sådan, at russian blue i sin tid er kommet til England. Det var meget almindeligt at have katte med ombord på skibene, så de kunne tage rotter og mus, og det er sådan mange katteracer gennem tiden har fået nyt hjem. Det siges, at den russiske zar-familie holdt katten som prestigedyr og måske gav dem videre som eksklusive gaver til vigtige forbindelser og statsoverhoveder/adelsmænd. 

 

I England fik racen sin første plads i rampelyset i det smukke Crystal Palace i 1875 til en katteudstilling, hvor den var i gruppe med diverse andre blå katteracer. Det vandt ikke noget, men dens smukke udseende blev helt sikkert lagt mærke til. De to verdenskrige tog meget hårdt på bestanden af racekatte generelt og russian blue var en af de racer, som det gik meget hårdt ud over. Der fandtes heldigvis en lille gruppe af ildsjæle, som arbejdede målrettet på at redde racen. Det var dog nødvendigt, at krydse den med andre racer, for at genoprette bestanden uden at indavle og derfor har russian blue også forskellige udseender i forskellige lande som fx England og USA i dag. Især skandinaviske lande udmærkede sig ved et vedholdende og organiseret avlsarbejde med russian blue. Dette er faktisk i sig selv en lidt uklar historie, da man i virkeligheden ikke er sikker på, at katten som avlsarbejdet blev baseret på, overhovedet var russian blue, eller om det bare var en blå huskat, der fik lov til at blive registreret som russian blue. Derfor ser man også en gang i mellem, at entusiaster af racen taler om den skandinaviske russian blue som en kategori lidt for sig selv. Den første kat der blev registreret som russian blue i Danmark var en hunkat der blev født i 1941. Hun blev eftersigende parret med en siameser, fordi hun var den eneste af sin slags i området, og der derfor ikke var andre russian blue til rådighed. Siameseren havde åbenbart blå pelsfarve i generne, for de fik sammen flere kuld blå killinger, som alle blev registreret som russian blue. Siden blev avlen med russian blue mere organiseret og spredte sig til flere opdrættere og skandinaverne formåede at skabe en smuk og sund racekat.

 

Pleje og pasning

Den korte pels kræver minimal pelspleje. Racen er dygtig til selv at holde den ren og pæn. Man kan dog stadig indføre et plejeritual hvor man børster den let, men det er nu mest for hyggens skyld og fordi katten vil nyde at få opmærksomhed fra sit menneske. Den er meget madglad og kan have tendens til overvægt, hvis der ikke fra ejerens side er kontrol på mængden af mad den spiser. Derfor bør der, især hvis den udelukkende er indekat, være særligt fokus på aktivering, motion og passende fodermængder. 

 

Helbred og sundhed

Russian blue er generelt en ret sund race, som ikke døjer med så mange arvelige/genetiske sygdomme som andre racer. Den kan dog være i forhøjet risiko for at få diabetes. Hvis katten begynder at drikke mere end normalt, tisse mere end normalt og tabe sig uden grund, så er det et tegn på diabetes, og man bør få undersøgt katten ved sin dyrlæge. Hertil er det en god idé at lave jævnlige tjek af mundhulen, da den ellers kan være i risiko for at udvikle paradentose. Ellers er racen generelt meget sund, og man ser generelt ikke de arvelige sygdomme i russian blue, som man ellers kan finde hos andre racer. Den kan dog stadig få andre sygdomme og infektioner udefra, ligesom alle andre dyr, så et tjek hos dyrlægen med rimelige mellemrum og generel opmærksomhed på tegn på mistrivsel er stadig tilrådeligt.

 

Vidste du, at…

·      Ifølge russiske fortællinger har blue russian nogle helt unikke evner? Ifølge myterne har de både helende kræfter og giver held til deres ejere.

 

·      Russian blue langt fra er den eneste race med den ellers specielle blå pelsfarve? Racen er nemlig i blå-pels-klub med populære og smukke racer som fx british shorthair, chartreux-katten og burmeseren.

 

·      Nyan Cat, den animerede halvt kat, halvt Pop-Tart der fløj over skærmen med en regnbue som ”udstødning”, er inspireret af skaberen Chris Torres’ blue russian Marty? Internetfænomenet der først blev uploadet til YouTube i 2011 blev ekstremt populært, og i 2021 lavede Chris Torres en opdateret version af Nyan Cat og solgte rettighederne til den for omkring 3,5 millioner danske kroner.