FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Scottish Straight

Måske kender du internet fænomenet Maru – den finurlige, runde kat, som kan få timer til at gå med at udforske kasser i varierende størrelser. Maru tilhører racen Scottish Fold, som er kendetegnet ved de små, foldede ører, som giver ansigtet et rundt og bamseagtigt udtryk. Katte af racen Scottish Fold har længe været kendte i internet regi. Den store succes kan i høj grad tilskrives de nuttede, bløde ører, som folder nedad – lidt lige som på en hund. Men vidste du, at Scottish Fold har en fætter, hvis ører også er små og kære, men som faktisk står lige ret op og ned?

Læs mere
Scottish Straight

Karaktertræk for en Scottish Straight

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Den skotske kat med de opretstående ører

Scottish Fold er inden for få årtier gået hen og blevet en utroligt populær katterace, som har gået sin sejrsgang over det meste af verden. Men ud af denne race er der opstået en variant, som sagtens kan gå hen og blive mindst lige så populær – også selv om den endnu ikke er anerkendt som selvstændig race. Denne variant kaldes for Scottish Straight, og har selvfølgelig sit navn efter de karakteristiske øren, som i modsætning til ørerne på en Scottish Fold er helt normalt opretstående – omend en smule mindre end gennemsnittet. Dette skyldes at ørerne på en Scottish Fold er resultatet af en genetisk mutation, og at der altid vil forekomme afvigelser. Scottish Straight har mange lighedstræk med Scottish Fold. I denne artikel kan du blive klogere på Scottish Straight, og finde ud af om der her er tale om en kat for dig.

 

Scottish Fold og Scottish Straight – historie og oprindelse

Da den skotske hyrde William Ross så en kat med usædvanlige sammenfoldede ører – i modsætning til de regulære opretstående ører, som ellers kendetegner kattearten – var han ikke klar over, at han kiggede på grundlaget for en helt ny race. Den søde, hvide kat med de spøjse ører lød navnet Susie, er er stammoder til samtlige katte af Scottish Fold og Scottish Straight racen. Racens udspring fandt således sted på gård nær Coupar Angus i Perthshire, Skotland, i 1961. i susies første kuld fandtes to killinger, hvis ører ikke rettede sig ud da de voksede til. Disse killinger blev overtaget af en lokal katte-entusiast ved navn William Ross. Det var dog kun den ene killing – en hun – som producerede afkom. Den anden, en hankat, blev tidligt efter fødslen kastreret.

 

Ross registrerede den nye race hos  Governing Council of the Cat Fancy (GCCF) i Storbritannien i 1966, og påbegyndte hermed et opdræt af Scottish Fold killinger med hjælp fra genetiker Pat Turner. Dette initielle avlsprogram producerede 76 killinger inden for det første år, af hvilke 42 havde de karakteristiske foldede ører, hvorpå det kunne konkluderes, at øremutationen skyldtes et simpelt dominant gen. Siden hen er de originale killinger blevet krydset med katte af American Shorthair og British Shorthair racerne samt Persere, Exotic Shorthair og Burmeser. Racen Scottish Fold er anerkendt af CFA – Cat Fanciers Association – og The International Cat Association. Scottish Straight anses stadig blot som en variation over temaet Scottish Fold.

 

Racestandard for Scottish Fold og Scottish Straight

Af samme grund deler de to katte racestandard, idet de af udseende og sindelag er stort set ens, og stadig kan betegnes som samme race. Den søde og runde Scottish Fold med det bamsede udtryk er først og fremmest karakteriseret ved det afrundede hoved med faste konturer og fremtrædende kinder, som får katten til at se glad ud. Næsen er kort, med en blid kurve og eventuelt et diskret stop. Øjnene er vidtåbne med et sødt udtryk og en nærmest cirkelrund facon. Farven på øjnene skal være i tråd med farven på pelsen. Kroppen er af medium størrelse, med en fin runding fra skulder til bækken. Katten skal fremstå fast og kompakt, med god polstring, men uden at synes grov. Benene er korte til medium af længde, og poterne pæne og runde. Halen står i forhold til kroppen hvad angår længde og tykkelse.

 

Når det kommer til pels, findes Scottish Fold og Scottish Straight i såvel langhårede som korthårede udgaver. Er pelsen kort, skal denne synes plysagtig og jævn over hele kroppen. Pelsen må ikke være tætliggende, men stå ud fra kroppen, på samme måde som det ses hos eksempelvis British Shorthair. Den langhårde Scottish Fold eller Scottish Straight kan prale af en pels som er middellang til lang. Pelsen skal præsentere alt hvad dertil hører af halefaner, tufser og ridebukser. Ørerne er det, der adskiller en Scottish Fold fra en Scottish Straight. Hos Scottish Fold er ørerne temmelig små med en stram foldning, som kan vække mindelser om en sixpence kasket. De sjove ører er med til at understøtte det runde udtryk. En Scottish Straight har lidt større ører, som er ansat med god bredde for ikke at bryde den karakteristiske afrunding af kraniet.

 

Temperament og personlighed hos Scottish Straight

Lige som sin nære slægtning, den populære Scottish Fold, er Scottish Straight en udadvendt, nysgerrig og jovial kat med et lyst sind og en positiv attitude. Du vil aldrig kede dig når du har en Scottish Straight eller en Scottish Fold i huset – spørg blot Marus ”forældre”. Du bør holde din Scottish Straight beskæftiget med legetøj, som udfordrer kattens intelligens. På den måde trives den bedst – og du slipper for at katten laver ulykker, for eksempel ved at åbne dine køkkenskabe for at undersøge hvad der er inden i!

 

En Scottish Straight kan sagtens komme godt overens med såvel større børn og andre dyr i husstanden. Der er her tale om en endog særdeles social og hengiven kat, som faktisk helst ikke vil være alene. Derfor bør du sørge for at katten har en kammerat, hvis hjemmet hver dag står tomt i mange timer ad gangen.

 

Sygdomme, sundhed og helbred hos Scottish Straight

Scottish Fold og Scottish Straight er generelt sunde og raske racer uden den helt store risiko for alvorlige sygdomme der går i arv. Der er dog et par genetiske dispositioner man bør holde sig for øje. Scottish Fold racen er opstået på basis af en genetisk mutation, der påvirker udviklingen af brusk. Mutationen skyldes et enkelt autosomalt dominant gen, som kan have ufuldstændig penetrering, hvorfor abnormiteterne kan variere i sværhedsgrad fra den ene kat til den anden. Den mest åbenlyse ydre manifestation af dette er de foldede ører, som er karakteristisk for katte af racen Scottish Fold – og Scottish Straight katte er også bærer af dette gen med tilhørende mutation.

 

Desværre forårsager denne mutation samtidig alvorlige abnormiteter i brusken i knoglerne. Dette kan føre til abnorm knoglevækst. Syndromet er kendt som Osteochondrodysplasi, som er betegnelsen for en gruppe af sjældne arvelige lidelser i bindevæv, knogler eller brusk, der får skelettet til at udvikle sig unormalt. Dette kan blandt andet føre til smertefulde gigtsygdomme og faktisk være direkte invaliderende for katten.

Andre sygdomme, man bør holde øje med, er Polycystisk nyresygdom (PKD) – en arvelig lidelse, hvor klynger af cyster udvikler sig i nyrerne, hvilket forstørrer nyrerne og hæmmer deres funktion, samt Kardiomyopati, som er en sygdom i hjertemusklen, der gør det sværere for hjertet at pumpe blod til resten af kroppen. Kardiomyopati kan føre til hjertesvigt.

 

Pasning, pleje og fodring af Scottish Straight

Den korthårede variant af Scottish Fold og Scottish Straight er forholdsvis nem at have med at gøre. Den bløde pels skal blot have en tur med børsten en gang om ugen for at fjerne løse hår. Du kan med fordel tage børsten frem to gange om ugen i fældesæsonen. Den langhårede version kræver lidt mere pleje. Hvis du ikke ønsker kattehår i alle møbler fra kælder til kvist, bør du sørge for at børste og kæmme den lange pels et par gange om ugen hele året rundt.

 

Der ud over er det vigtigt at tjekke kattens negle, og se til at de bliver trimmet så de ikke gror ned i trædepuderne. Og tænderne skal børstes mindst en gang om ugen, hvis du gerne vil styre uden om de dyre tanddyrlægeregninger. Scottish Fold og Scottish Straight stiller ikke de store krav til kattemad. Du bør dog holde øje med kattens vægt, og afstemme mængden og typen af foderet derefter. Det kan være mindst lige så farlig for en kat at udvikle overvægt, som det er for mennesker. Du kan eventuelt rådføre dig med din dyrlæge angående foderdosering og type, således at din kat kan holde den slanke linje.

 

Er en Scottish Straight en kat for mig?

Du kan som sagt uden problemer integrere en Scottish Straight eller en Scottish Fold i en husholdning med andre børn og dyr, lige som en Scottish Straight sagtens kan fungere som selskabelig indekat hvis du bor alene i en lejlighed. Hvis du er på udkig efter en Scottish Straight, skal du kigge efter Scottish Fold opdræt. Det er nemlig ikke usædvanligt at der fødes kuld med en eller flere killinger som kan prale af fine, opretstående ører.

Scottish Straight til salg

8520 Lystrup
Bulut søger nyt hjem
Køn
Race
Scottish Straight
Alder
Alder
3 år
Salgsklar
Salgsklar d.
01.05.2022
Pris: 3.000 kr.