FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Selkirk Rex

Når det kommer til katteverdenens krøltoppe, findes der en del variationer. Blandt de mest kendte katteracer med krøllet pels finder vi Cornish Rex, Devon Rex, Selkirk Rex, German Rex, Skookum, LaPerm, Ural Rex, Oregon Rex og Tasman Manx. Som du måske har lagt mærke til, indgår ordet Rex i de fleste navne på krøllede katteracer. Dette skyldes, at racerne er opkaldt efter den genetiske mutation, som forårsager den krøllede pels, nemlig Rex mutationen. Rex er en genetisk variabel, der findes hos mange pattedyr, og som skaber skønne krøller og bølger. Katte er blot et af de mange dyr, der har denne pelsstruktur. Mutationen dukker op hos såvel hunde og heste som kaniner og rotter, og får selv det ellers mest glathårede dyr til at ligne et får. Genetisk kan Rex-mutationen producere forskellige teksturer og typer af krøller, lige fra proptrækkerkrøller til bløde bølger. Også pelsens tæthed og længde kan variere. Hvis du er vild med det krøllede look, kan du med fordel læse med i det følgende. Her kan du nemlig blive klogere på den populære Selkirk Rex, og finde ud af om denne krøllede charmetrold er en kat for dig.

Læs mere
Selkirk Rex

Karaktertræk for en Selkirk Rex

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Lær Selkirk Rex bedre at kende

Selkirk Rex er en amerikansk variation af Rex racen, og har faktisk meget lidt tilfælles med fætrene Devon Rex og Cornish Rex. I denne artikel kan du læse mere om hvad der adskiller Selkirk Rex fra de andre Rex varianter. Skulle du have svært ved at skelne den ene Krølle-Bølle fra den anden, vil du efter læsning af de næste afsnit ikke være i tvivl om hvad der gør Selkirk Rex til noget helt særligt. God læsning!

 

Selkirk Rex – historie og ophav

Selkirk Rex har sin oprindelse i Montana, USA. Racen er forholdsvis ung, idet det første eksemplar så dagens lys i 1987. Her kom en lille krøltop til verden, og blev placeret hos opdrætter Jeri Newman. Jeri Newman valgte at navngive killingen Miss DiPesto efter en krølhåret karakter i tv-serien Moonlighting (på dansk: De Heldige Helte). Miss DiPesto blev præsenteret for en sort Perser hankat, og sammen producerede de tre glathårede og tre Selkirk Rex killinger. Dette er indikation for, at genet, der producerer de karakteristiske Rex krøller, er autosomalt dominant.

 

Alle Selkirk Rex katte kan således spore deres oprindelse tilbage til Miss DiPesto. Navnet blev tildelt racen af Jeri Newman, som navngav racen efter sin stedfar Selkirk. Dette gør Selkirk Rex til den første (og i øjeblikket eneste) katterace, der er opkaldt efter en faktisk person. Selkirk Rex er forskellig fra alle andre Rex racer. I modsætning til Devon Rex og Cornish Rex er pelsen af normal længde og lige tæt og kraftig over det hele. Der findes både langhårede og korthårede varianter af Selkirk Rex, som adskiller sig fra den smukke LaPerm idet dens pels er både blødere og tykkere.

 

Genetisk er der også forskel på de to racer. Mens LaPerms Rex variant er en simpel dominant, fungerer Selkirk Rex genet (Se) som en ufuldstændig dominant. Ufuldstændigt dominerende allelpar producerer tre mulige genotyper og fænotyper. Heterozygote katte (Sese) kan have en fyldigere pels, som foretrækkes ved katteudstillinger, mens homozygote katte (SeSe) kan have en strammere krølle og mindre pelsvolumen. Til udkrydsning og videreudvikling af Selkirk Rex racen er andre racer så som for eksempel American Shorthair, Perser, Himalayan, Exotic Shorthair og British Shorthair blevet anvendt. The International Cat Association (TICA) tog Selkirk Rex med i sit nye raceudviklingsprogram i 1992 og gav racen fuld anerkendelse i 1994. Selkirk Rex er også siden år 2000 anerkendt af Cat Fanciers Association og andre katteregistre rundt omkring i verden.

 

Udseende og racekarakteristik for Selkirk Rex

generelt er katte af racen Selkirk Rex forholdsvis store og med solid bygning hvad angår såvel knoglestruktur som muskulatur. Faktisk har racen udseendemæssigt en del tilfælles med British Shorthair når det gælder kropsbygning. Kroppen er rektangulær og fremstår harmonisk, med en god tæthed og en let stigning mod bagparten. Benene er mellemlange til lange, og står i smuk proportion til kroppen, med afrundede og faste poter. Halen er mellemlang og forholdsvis kraftig. Hovedet er bredt og afrundet, med kraftige kinder og kæber. Næsepartiet, som er tydeligt synligt ud over kindens kurve, er forsynet med et stop ved roden og skråner nedad i en konveks kurve. Ørerne er mellemstore og brede i basen, sat med god afstand. Øjnene er store og runde, ligeledes bredt ansat, og kun let skråtstillede. Alle øjenfarver er tilladt hos Selkirk Rex.

 

Selkirk Rex racen findes som nævnt i to forskellige versioner, en korthåret og en langhåret. Forskellen i pelslængde er mest tydelig på hale og ryg. For de korthårede varianter gælder, at halehårene har samme længde som pelsen over resten af kroppen, og at krøllerne på halen er bløde og kompakte. Den korthårede Selkirk Rex er forsynet med en pels som har en blød og plysagtig tekstur. Pelsen må ikke være tilliggende, men skal stå ud fra kroppen. Den langhårede Selkirk Rex kat har en lige så tæt pels, der dog ikke fremstår plysagtig, idet den er noget længere. Krøllen er tilfældig og ustruktureret, og består af løse, individuelle krøller og bølger. Alle pelsfarver, mønstre og aftegninger er tilladt hos såvel den langhårede som den korthårede Selkirk Rex variant.

 

Temperament og sindelag hos Selkirk Rex

Selkirk Rex kattens temperament afspejler temperamentet hos de racer, der blev brugt i forbindelse med racens udvikling. Derfor besidder katte af Selkirk Rex racen egenskaber fra såvel British Shorthair, fra hvilken de har arvet deres reserverthed, og Perseren, som har givet dem den kælne natur. Vi har således ikke her at gøre med en særdeles aktiv kat, nærmere en tilbagelænet sofaløve, som godt selv kan lide at styre tempoet. Din Selkirk Rex kan godt lide at lege – men i noget mere begrænset omfang end andre katte. Med en Selkirk Rex får du en sød, hengiven og menneskeglad kompagnon, som nyder at tilbringe tid sammen med dig. Hvis du sørger for at indrette boligen, så katten har mulighed for at trække sig tilbage til en hule eller et højtliggende sted, vil den trives optimalt.

 

Selkirk Rex – sundhed og helbred

Der er ingen kendte sundhedsproblemer, der er specifikke for Selkirk Rex racen. Der er her tale om en ganske robust race. I modsætning til andre Rex katte, som desværre er forsynet med tynd pels eller er plaget af pletskaldethed, er der hos Selkirk Rex ingen tegn på problemer i den retning. Pelsen er sund og tæt, og yder fin beskyttelse mod solens stråler. Dog skal man være opmærksom på, at homozygote varianter af Selkirk Rex katte kan have en tendens til overdreven fedtning af pelsen, hvilket kræver hyppig badning. Andre sundhedsproblemer kan være arvet fra de katteracer, som er brugt i forbindelse med udkrydsning, her under polycystisk nyresygdom fra Perser racen og hypertrofisk kardiomyopati fra British Shorthair.

 

Polycystisk nyresygdom er en sygdom med høj udbredelse i nogle katteracer, såsom den persiske race. Denne sygdom optræder hos dyr mellem tre og ti år og er karakteriseret ved kronisk nyresvigt. Desværre fører sygdommen som oftest til alvorlig og irreversibel nyresvigt, og for nuværende findes udelukkende smertelindrende behandling – ingen helbredende kur. Felin hypertrofisk kardiomyopati (HCM) er en tilstand, der får de muskulære vægge i kattens hjerte til at fortykkes, hvilket reducerer hjertets effektivitet og nogle gange skaber symptomer i andre dele af kroppen. Selvom årsagen til HCM ikke er blevet klart identificeret, er det faktum, at tilstanden er mere udbredt i visse racer (inklusive Maine Coon, Ragdoll, British Shorthair, Sphynx, Chartreux og Perser). Det at mutationer af flere gener har blevet identificeret hos nogle katte med denne sygdom, tyder på, at genetik spiller en rolle. Ansvarlige opdrættere screener deres avlskatte for disse sygdomme for at minimere deres indvirkning på racen – og derfor er det forholdsvis nemt at undgå disse lidelser.

 

Pasning og pleje af Selkirk Rex

Den kraftige pels hos Selkirk Rex har godt af at blive børstet et par gange om ugen. På den måde hjælper du katten af med de døde og afstødte hår, og slipper dermed for såvel opkastede hårboller som kattepels i alle dine møbler. Kattens negle skal klippes cirka en gang om måneden, således at neglen ikke vokser ned i trædepuden. Især ældre katte kan have tendens til kraftige negle, som kræver hyppig trimning. Få dyrlægen til at hjælpe dig med at klippe kattens negle, så du undgår at klippe for tæt og dermed beskadige en nerve. Ligeledes bør du børste tænder på katten en gang om ugen. Så kan du forhindre tandsygdomme, og dermed undgå dyre regninger fra tanddyrlægen

 

Er Selkirk Rex katten for mig?

Anskaffer du dig en racekat som for eksempel Selkirk Rex, skal du selvfølgelig være opmærksom på at den stiller visse krav. Du bør forberede dig på at skulle bade din kat, hvis den er en af de typer som har tendens til fedtet pels. Og pelspleje bør være en del af din ugentlige rutine. Der findes op til flere Selkirk Rex opdrættere i Danmark. Du kan regne med at skulle slippe omtrent fem tusind kroner for en renavlet Selkirk Rex killing, hvilket inkluderer vaccination og neutralisering.