FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Sibirisk Kat

Er du faldet helt pladask de nordiske, langpelsede katte med deres seje og udholdende attitude, det tålmodige temperament og den nærmest vilde og vikingeagtige fremtoning? Så har du sikkert haft kig på katte af racen Maine Coon eller Norsk Skovkat. Men vidste du at Rusland også kan diske op med en langpelset kat – og det endda en særdeles smuk en af slagsen. Denne artikel er dedikeret til Sibirisk Kat – en ganske særlig katterace, som stammer fra Ruslands koldeste egne, og som inden for meget få år er blevet endog særdeles populær herhjemme såvel som i resten af verden. Læs med her og bliv klogere.

Læs mere
Sibirisk Kat

Karaktertræk for en Sibirisk Kat

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Fakta om Sibirisk Kat

Sibirisk Kat er hjemmehørende i Rusland og kommer fra det barske klima i Sibirien. Derfor er katte af denne race udrustet med en tredobbelt pels, som sætter dem i stand til at klare det hårde klima med de lave temperaturer og de barske vejrlig. Den utroligt smukke og lækre katterace har mange fysiske og personlighedsmæssige træk til fælles med Norsk Skovkat og Maine Coon – to andre racer, som med deres tykke pels og ydre karakteristika bærer præg af at være tilpasset et koldt klima. I det følgende kan du læse mere om hvad der gør Sibirisk Kat til noget helt særligt i forhold til disse racer.

 

Sibirisk Kat – historisk ophav og oprindelse

Racen menes at have eksisteret i Rusland i omtrent 1.000 år i form af rottejægere på gårde og i lader. Flere russiske eventyr beretter om magiske katte, der fungerer som børnenes beskyttere, og som åbner porte til ukendte riger. Katte af racen Sibirisk Kat blev udstillet på katteudstillinger i England og New York i det 19. århundrede. Racen blev første gang nævnt i en bog fra 1892 af Harrison Weir, som organiserede nogle af de tidligste katteudstillinger i England og skrev herom: ”Jeg er blevet vist en sibirisk kat af hr. Castang fra Leadenhall Market; racen er helt ny for mig. Det er en lille hunkat af skiferblå farve, ret kort i krop og ben; hovedet er lille og meget afrundet, mens ørerne er mellemstore. Øjnenes iris er en dyb gylden farve, som i modsætning til pelsens blålige farve får dem til at fremstå endnu mere strålende; halen er kort og tyk, meget ved bunden, og pludselig spids på spidsen.

 

Den er særlig frygtsom og vild i sin natur og er svær at nærme sig; men, som hr. Castang bemærkede, kan denne frygtsomhed være ’fordi den ikke forstår vores sprog og ikke ved, hvornår den bliver kaldt eller talt til’. Jeg tror, det ville være en værdifuld kat at krydse med nogle engelske varianter.” Det var dog først i 1990, at de første eksemplarer af den smukke race blev importeret til USA med henblik på avl, som en del af en handelsaftale mellem den russiske opdrætter og opdrætter Elizabeth Terrell. Kattene blev givet i bytte for katte af Himalayan racen. Sibirisk Kat er anerkendt af The International Cat Association og vises i kategorien Diverse på Cat Fanciers Association-udstillinger. Racen har dog sin egen standard hos såvel CFA som FIFe, TICA og andre anerkendte katteregistre verden over.

 

Racestandard og udseende hos Sibirisk Kat

Sibirisk Kat bliver ofte kaldet Ruslands oprindelige skovkat. Denne kat er designet til at overleve på naturens nådesløse præmisser, og er derfor på alle måder en livskraftig kat, både hvad angår fysik og mentalitet. Kroppen er medium til medium stor, med stærke knogler og en kraftig muskulatur. Der kan findes fedtpuder i moderate mængder på mavens underside – disse er beregnet til overlevelse og isolering. Benene er af medium længde og med store afrundede poter. Der ses som regel tufser og svømmehud mellem tæerne, hvilket sætter katten i stand til at begå sig i dyb sne.

 

Halen er mellemlang og noget kortere en kroppen. Den er bred ved basen og spidser til i enden, og er beklædt med kraftig pels. Hovedet beskriver en modificeret kile af medium til stor størrelse med afrundede konturer, i god proportion til kroppen. Hovedet er bredere i toppen af kraniet og indsnævrer lidt til en fuldrundet næseparti. Ørerne er mellemstore, afrundede og med et let fremaddrejet vip. De er forholdsvis bredt ansat og beklædt med tæt pels.

 

Øjnene er mellemstore til store, næsten runde. Det ydre hjørne let vinklet mod bunden af øret. Øjnene skal være ansat med mere end ét øjes bredde og er åbne, opmærksomme og udtryksfulde. Der er ingen sammenhæng mellem øjenfarve og pels eller farvemønster, med undtagelse af colorpoints som altid har blå øjne. Pelsen er glat, middellang til lang, og med en tredobbelt isolering. Om vinteren bliver pelsen naturligt tykkere – dette gælder især den tætte og kraftige underuld. Alle farver, aftegninger og mønstre i pelsen er acceptable hos Sibirisk Kat.

 

Personlighed og sindelag

En kat af racen Sibirisk Kat er den eventyrlystne type. Denne kat elsker at komme op i højden, hvor den kan overskue sit territorium og holde øje med såvel rovdyr som bytte. Derfor kan leg med en Sibirisk Kat godt gå vildt for sig, så hold på hat og briller, når du finder laserpennen eller fjerlegetøjet frem. Du bør sikre dig, at din kat trives inden døre, hvis du ikke har planer om at lukke den ud. Indekatten skal som minimum have adgang til et klatremiljø og huler, hvor den kan trække sig tilbage. Og da denne katterace hører til de sociale af slagsen, bør du sørge for at den har selskab i løbet af dagen, hvis du ofte er væk fra hjemmet i mange timer ad gangen. Du kan sagtens sætte en Sibirisk Kat sammen med andre kæledyr, for eksempel en kattevenlig hund eller en anden kat. Og har du større børn i husstanden, vil katten nyde opmærksomheden, såfremt de ved hvorledes man håndterer en kat.

 

Sygdomme, sundhed og helbred hos Sibirisk Kat

Selv om den stærke og robuste race ikke tillægges nogen videre risiko for specifikke genetiske sygdomme, er der dog lidelser som du bør holde øje med. Til disse hører hypertrofisk kardiomyopati (HCM), polycystisk nyresygdom (PKD), arvelig cancer, felin nedre urinvejssygdom (FLUTD) og periodontal sygdom. Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) er en sygdom i hjertemusklen. Det vides ikke hvordan sygdommen opstår hos katte, og om der er tale om en arveligt betinget sygdom, men resultatet er, at hjertemusklen bliver ekstremt fortykket med normale og unormale celler.

 

Den fortykkede muskel kan ikke slappe af og trække sig sammen normalt, hvilket medfører at mængden af blod, som hjertet kan håndtere, reduceres drastisk. I sidste ende vil tilstanden føre til hjertesvigt. Felin nedre urinvejssygdom (FLUTD) beskriver en række tilstande, der påvirker blæren og urinrøret hos katte. Katte med FLUTD viser oftest tegn på besvær og smerter ved vandladning, øget vandladningshyppighed og blod i urinen. Der ud over bør du holde øje med kattens vægt. Selv om fedtpuder er acceptable hos katte af racen Sibirisk Kat, må det ikke udvikle sig til fedme. Overvægtige katte løber, i lighed med mennesker, en risiko for at udvikle diabetes og hjerte/kar sygdomme samt diverse inflammatoriske lidelser.

 

Pasning og pleje af Sibirisk Kat

Lige som det er tilfældet med andre langhårede og tykpelsede racer, er det en god idé at børste kattens pels grundigt igennem mindst én gang om ugen. På den måde slipper katten af med døde hår, og du undgår såvel kattehår i møblerne som opkastede hårbolde på gulvet. Den varme og fugtige danske sommer kan godt være hård for en kat med tre lag pels. Derfor vælger mange ejere af Sibirisk Kat at lade katten løveklippe hver sommer. Det kan være en lettelse for især senior katte at slippe af med den tykke og tunge pels, og dermed både blive kølet af og undgå konstant at skulle pleje pelsen. Du bør dog være opmærksom på kun at lade den nyklippede kat lege i skyggen, hvis du lukker den ud, da solens stråler kan beskadige den ubeskyttede hud.

 

Du bør børste tænder på katten en gang om ugen, lige som du bør trimme dens negle efter behov – cirka en gang hver femte uge. Hvis du påbegynder denne rutine når katten er killing, vil den lettere acceptere dem mens den vokser til. Og det kan godt være en fordel, når man har med så stor og stærk en kat at gøre.

 

Er Sibirisk Kat den rette race for mig?

Der er mange gode grunde til at investere i en Sibirisk Kat. De fleste står beskrevet oven for – og den sidste er vi faktisk endnu ikke kommet ind på. Katte af racen Sibirisk Kat betragtes som særligt allergivenlige, idet de producerer mindre FelD1 i deres spyt. FelD1 er det primære katteallergen (ud af 5), der menes at forårsage allergiske reaktioner hos mennesker. I praksis betyder det, at du nedsætter din risiko for at udvikle allergi over for katte, hvis du vælger en Sibirisk Kat frem for en kat af en anden race. Det er dog værd at bemærke at ingen katte er decideret allergisikre – heller ikke Sibirisk Kat. Der findes indtil flere opdrættere af Sibirisk Kat i Danmark. Du skal regne med som minimum at betale syv tusind kroner for en killing af racen Sibirisk Kat. Prisen inkluderer neutralisering, vaccination, og kattens første sundhedstjek hos dyrlæge.