FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Sokoke

Blandt de afrikanske katteracer finder vi, foruden Egyptian Mau og Savannah, den smukke og vildt udseende Sokoke. Måske har du aldrig hørt om Sokoke, men denne eksotiske kat, som tilhører en naturlig race, har faktisk stærke bånd til Danmark. Denne artikel er dedikeret til Sokoke – og læser du med i det følgende, kan du lære mere om hvad en Sokoke egentlig er, hvordan racen er opstået, og hvorfor den – sit eksotiske ophav til trods – har et vist dansk islæt.

Læs mere
Sokoke

Karaktertræk for en Sokoke

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Hvad er en Sokoke kat for en fætter?

Hvis du er fan af det vilde look, som kendetegner eksempelvis katte af racen Bengal og Ocicat, vil du finde Sokoke katten fascinerende. I lighed med de to oven for nævnte racer er der dog ikke meget vildkat tilbage i Sokoke racen, som den dag i dag er at betragte på linje med en hver anden domesticeret katterace. I det følgende kan du læse mere om racens historie og dens specifikke træk. Du kan blive klogere på hvad der gør en sugeskærm til noget ganske specielt – og hvorfor du bør overveje at vælge en Sokoke som din næste kat.

 

Oprindelse og historik bag racen Sokoke

Den afrikanske Sokoke er det man i katteverdenen karakteriserer som en ”naturlig race”. Dette indebærer at racen er udviklet og standardiseret på baggrund af en lokal og frit ynglende population og adskilt herfra ved selektiv avl efter specifikke egenskaber. Disse egenskaber indbefatter særlige træk, som er udviklet ved naturlig udvælgelse i den oprindelige population. Blandt disse træk finder vi de store pletter, som vækker mindelser om de store katte samt de mindre repræsentanter fra racen, der holder til i den afrikanske jungle. Fiksering af denne type egenskaber kan udelukkende ske gennem selektiv avl.

 

Racen blev oprindeligt navngivet African Shorthair, og avlsprogrammet blev igangsat i 1978 af opdrætter Jeni Slater. Til formålet anvendte Slater katte fundet i og omkring Watamu, såvel killinger, som blev opfostret i fangskab, og voksne katte som blev lokket til med belønninger i form af foder eller godbidder. Gloria Møldrup, en ven af Slater, tog i 1983 et par af dennes katte med sig hjem til Danmark med henblik på avl, idet Slater frygtede for racens overlevelse i Kenya. Første gang Sokoke katte blev vist frem ved en udstilling var i København i 1984.

 

I 1987 introducerede Slater et mørkere eksemplar af Watamu gadekatten i avlsprogrammet for på den måde at skabe mere genetisk diversitet. Herved skabtes det karakteristiske lynx mønster, som den dag i dag ses i flere linjer. I 1989 importerede Møldrup flere katte fra Kenya for at styrke den europæiske avlsbestand. Jeannie Knocker, en engelsk kvinde bosat nær Slater i Kenya, samlede adskillige vildtlevende katte nær skovens grænser og holdt dem i sit opdræt. Dette resulterede i flere kuld, som blev eksporteret til USA og Europa hvor de blev indregistreret med henblik på avl.

 

Disse blev hurtigt kendt under betegnelsen ”den nye linje” af Sokoke katte, som videreførte karakteristiske træk fra katte af ”den gamle linje”. Katte, der blev fanget i skoven fra 2001 og fremefter, er blevet tilføjet til dette avlsprogram. Det er uklart om fremmede blodlinjer – eksempelvis europæiske eller asiatiske – er blevet introduceret af opdrættere i tidens løb. Racen blev i 1993 anerkendt af Fédération Internationale Féline (FIFe) under navnet Sokoke, efter den skov hvor de første katte blev indfanget. Racen er også registreret af The International Cat Association (TICA), og anerkendt af to nationale katteregistre, UK Governing Council of the Cat Fancy (GCCF) og Canadian Cat Association (CCA).

 

Racestandard og ydre kendetegn

En Sokoke er en domesticeret race, som dog bærer tydelige præg af sit vilde ophav. Kroppen er mellemstor og langstrakt, med lange, slanke ben. Som på de fleste vilde katte er bagbenene længere end forbenene, for den ultimative springkraft, hvilket giver kroppen en skrånende profil. Hovedet beskriver en modificeret kile, og er småt i forhold til kroppen. Næseryggen er lige og bred, og næsen af medium længde, med en blød kurve i spidsen. Kindbenene er høje og markerede, og kæben forholdsvis bred og firkantet.

 

Ørerne er medium brede ved basen, forholdsvis lange, og afrundede i toppen. Øjnene er mandelformede og ansat med god vidde, let skråtstillede mod ørets kant. Farven kan varierer mellem rav og strålende grøn. Pelsen er meget kort, helt tætliggende og med en smuk glans, som regel helt uden eller med sparsom underuld. Mønsteret, som tilskrives det såkaldte agouti-gen, kaldes ”afrikansk tabby”, og adskiller sig fra tidligere kendte plettede tabby-mønstre, der findes i andre racer i denne henseende, men ellers genetisk identisk, med alle de normale tabby-træk.

 

Sokoke – sindelag og personlighed

Sokoke katte er meget aktive. Især nyder katte af denne race at komme op i højden, og vil gerne udfordre sig selv fysisk. Ønsker du dig en Sokoke, bør du indrette dit hjem herefter, med masser af muligheder for at klatre. Disse katte skal nemlig helst holdes inden døre på grund af deres begrænsede modstandsdygtighed over for de karsygdomme, vi ser på vore breddegrader. Samtidig er den tynde pels ikke gearet til at beskytte katten mod de tiltider barske vejrlig med lave temperaturer som er normale i vinterhalvåret under vore hjemlige himmelstrøg. En Sokoke er derfor nærmest per definition en indekat.

 

En Sokoke kat vil hurtigt opbygge en stærk tilknytning til sin ejer. Derfor bør du også være indstillet på, at en Sokoke er en ven for livet. Omplacering kan være en rigtig svær omgang for en Sokoke kat, og her må man forvente en lang tilpasningsperiode. Da katte af denne race forventer en del opmærksomhed, er det smart at anskaffe mere end én kat ad gangen – helst fra samme kuld, så katten ikke får alt for mange timer alene i hjemmet. Din kat vil ikke trives uden selskab i mange timer ad gangen.

 

Sygdomme og generelt helbred hos Sokoke

Sokoke er en utroligt sund og hårdfør race, hvilket ofte er tilfældet når vi snakker naturlige racer. Faktisk er der ingen kendte nedarvede og genetisk betingede sygdomme forbundet med katte af Sokoke racen. Men som det gælder for alle katte uanset race og ophav, bør du holde øje med symptomer på sygdomme og lidelser, der kan true kattens helbred. Mange katte er følsomme når det gælder deres nyrer. Akut nyresvigt hos katte kan gå ud over hele systemet, og føre til varige skader på hjertet. Derfor gælder det om at være opmærksom på symptomer så som hyppig opkast og vandladning, nedsat aktivitetsniveau, øget indtag af væske samt diarre. Udviser katten disse symptomer, gælder det om at få den af sted til dyrlæge så hurtigt som muligt.

 

Sokoke katten kan også have tendens til overvægt, hvilket kan være skadeligt for katte såvel som for mennesker. Du bør holde øje med kattens foderstand, og sikre at den holder ”den slanke linje. I forbindelse med det årlige sundhedstjek med tilhørende vaccinationer vil dyrlægen veje katten, og finde ud af om den har taget på i vægt. På baggrund af disse fund vil dyrlægen kunne anbefale en diæt, som kan nedbringe kattens vægt til et sundt niveau.

 

Pasning, pleje og fodring af Sokoke

En Sokoke kats korte pels kræver blot en eller to ugentlige omgange med en blød børste eller en plejehandske, så du slipper for kattehår over hele huset. Du behøver ikke at bade din kat medmindre den er decideret snavset – og katte af Sokoke racen som nævnt helst skal holdes inden døre, vil dette næppe blive aktuelt. Du bør børste kattens tænder en gang om ugen for at forebygge tandsten, og neglene bør klippes hver sjette uge. Få dyrlægen til at vise dig hvordan man gør, og væn katten til denne behandling fra den er killing. Så vil den nemlig være mere tilbøjelig til at affinde sig med proceduren når den vokser til.

 

Du bør som nævnt holde øje med kattens vægt, at den ikke skal blive fed. En proteinrig diæt matcher denne kats aktivitetsniveau fint. Du skal holde det faktum in mente, at kattens behov ændrer sig livet igennem – og du bør lade dyrlægen hjælpe med at tilrettelægge kattens diæt på løbende basis.

 

Sokoke – en kat for mig?

Hvis du synes at det lyder besnærende med en ægte afrikansk vildkat, kan du med sindsro overveje en Sokoke. Med en Sokoke får du en sød og jovial kat med et smukt udseende og et venligt sind. Desværre er der ikke blevet avlet på Sokoke katte her til lands gennem det seneste årti, selv om racen som beskrevet har et særligt tilknytningsforhold til Danmark. Hvis du ønsker dig en Sokoke kat, skal du således i gang med at importere.