FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Tonkaneser

Er du fan af colorpoint looket – det vil sige den mørke maske suppleret med ditto poter, øren og hale? Så kender du helt sikkert til den klassiske Siameser. Men vidste du, at der faktisk findes rigtig mange katte derude med colorpoint aftegninger. Hvis du er på udkig efter en af de smukke colorpointers, kan du vælge imellem flere forskellige både korthårede og langhårede racer. Blandt disse finder du selvfølgelig Siameser, men også Hellig Birma, Himalayan, Ragdoll, Snowshoe, Balinese, Thai, Javanese og så den knap så kendte Tonkineser.

Læs mere
Tonkaneser

Karaktertræk for en Tonkaneser

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Hvad er Tonkineser for en størrelse?

Tonkineser er en af de utallige katteracer, som er fremavlet på baggrund af Siameser racen. Derfor bærer den en del af Siameserens ydre og mentale karakteristika – men som det gælder for alle katte, er Tonkineseren helt sin egen.Denne artikel er tilegnet Tonkineser katten. Du kan læse om racens historie og oprindelse, og du kan blive klogere på kattens racemæssige kendetegn. Og så kan du forhåbentlig beslutte, om en Tonkineser er den rette kat for dig.

 

Tonkineserens historie

Der hersker en del uenighed omkring Tonkineser racens oprindelse, og dens historie er omgærdet af en vis mystik. Der er flere forskellige linjer inden for racen, hvilket ikke gør sagen mindre forvirrende. Tonkinese-lignende katte menes at have eksisteret i Vesten siden det tidlige 19. århundrede. Angiveligt er grundlæggeren af den amerikanske Burmeser type, en hunkat ved navn Wong Mau, en genetisk en krydsning af denne type. Wong Mau blev importeret til USA i 1930, og var faktisk en Tonkineser, selvom denne race endnu ikke på dette tidspunkt blev anerkendt som sådan. Således kan mange af nutidens Tonkinesere spore deres ophav tilbage til Wong Mau.

 

Moderne Tonkineser katte blev i tresserne udviklet gennem målrettede avlsprogrammer, ledet af to af hinanden uafhængige amerikanske opdrættere, nemlig Margaret Conroy fra Canada og Jane Barletta fra USA. Disse opdrættere krydsede Siamesere og Burmesere for at skabe den ideelle kombination af begge forældreracers karakteristiske udseende og livlige personligheder. Racen Tonkineser blev anerkendt i Canada i 1971 og modtog fuld anerkendelse fra Cat Fanciers Association i 1984. Navnet er en reference til Tonkin regionen i Vietnam. Kattene har ingen forbindelse med dette område, men navngivningen følger en lang tradition med at give katte af denne type orientalske navne.

 

Tonkineser – racestandard og ydre karakteristika

Den ideelle Tonkineser er en kat i mellemstørrelse, som hverken er kraftig eller slank. Katten føles overraskende tung når man løfter den op, men giver overordnet set et indtryk af en smukt afbalanceret og velproportioneret kat.

 

Kroppen er medium i længden, med en god muskulatur men uden tendens til grovhed eller et firkantet udtryk. Torso og mave fremstår med en stram, fast profil og en god kurve.

 

Benene er slanke og står i smuk proportion til kroppen. Bagbenene er lidt længere end forbenene, hvilket giver en let skrå stilling. Poterne er mere ovale end runde. Halen er proportional til kroppen i sin længde, og spidser til i enden.

 

Hovedet er en modificeret kile med en let afrundet profil – noget længere end det er bredt, med høje, markerede kindben. Næsepartiet er bredt og stumpt, med et lille stop i højde med øjnene og en blid stigning fra næsetip til stop.

 

Ørerne er ansat med god bredde, forsynet med ovale spidser og en bred base. Øjnene beskriver en åben mandelform og en let opaddrejning langs kindbenet mod ørets yderkant. Farven på øjnene følger pelsens farve.

 

Pelsen er medium kort og tætliggende, ed en blød og silkeagtig struktur og en skinnende glans. Tonkineser katte fås i flere forskellige farver og variationer af colorpoint aftegningerne. Killinger og ungkatte er lysere i pelsen, men bliver mørkere med alderen.

 

Temperament og sindelag hos Tonkineser katte

tandlægeklinik katten nedstammer fra to selvstændige og egenrådige – og endog særdeles intelligente – stamfædre. En Tonkineser kat er således et klogt og viljestærkt dyr, som af og til tror det er et menneske. Lige som Siameseren og Burmeseren er Tonkineseren en opmærksomhedssøgende og umådeligt jovial kat. Din Tonkineser foretrækker at være er hvor du er, og følger dig gerne rundt i huset for at holde øje med hvad du laver. En Tonkineser kat vil gerne løse opgaver, så du bør forsyne katten med stimulerende legetøj – i hvert fald hvis du ønsker at undgå, at katten eksempelvis bryder ind i dine skuffer og skabe for at få sin nysgerrighed stillet.

 

Hvis du ikke er hjemme i løbet af dagen kan din Tonkineser hurtigt komme til at kede sig – og så trives katten ikke. Du bør derfor sørge for at din kat har en legekammerat. Det er altid en god idé at anskaffe to katte, og gerne fra det samme kuld.

 

Sundhed og helbred hos Tonkineser

Da Tonkineser katten er et krydsning mellem Siameser og Burmeser, vil den naturligt være disponeret for de samme arvelige lidelser som disse to racer. Du bør blandt andet holde øje med amyloidose – en tilstand, som findes blandt katte af Siameser race, og som kan føre til organsvigt. Amyloidose opstår når en type protein kaldet ’amyloider’ aflejres på ydersiden af væv og celler. Sådanne unormale proteinaflejringer kan ske i forskellige organer. Hos katte påvirker tilstanden som oftest nyrerne.

 

Amyloidose er ikke behæftet med nogen klar genetisk profil, der ser ud til at overføre amyloidose til et kuld. Dette gør det sværere for opdrættere at undgå en sådan disposition, hvorfor det kan være vanskeligt at screene sig ud af denne. Hvis din Tonkineser er blevet diagnosticeret med amyloidose, vil den kræve livslang pleje. Dette indebærer løbende helbredsovervågning og hyppige dyrlægebesøg. En af de mest almindelige hormonforstyrrelser blandt Tonkineser katte er hyperthyroidisme. Denne tilstand opstår, når kattens skjoldbruskkirtler overproducerer skjoldbruskkirtelhormoner.

 

En sådan forekomst vil forårsage dannelsen af godartede tumorer på skjoldbruskkirtlen – i meget alvorlige tilfælde opstår kræftsvulster. Hyperthyroidisme er mest udbredt blandt katte i alderen 10 til 12 år. Katte med hyperthyroidisme vil blive ekstremt aktive, hvilket kan føre til ulykker og skader. Selvom din kat kan virke munter, oplever den faktisk nervøsitet og ubehag. Det er vigtigt at diagnosticere hyperthyroidisme så tidligt som muligt, da tilstanden ellers vil have livstruende konsekvenser. En kat med denne tilstand vil have brug for livslang pleje for at holde hormonerne i skak og forsinke sygdommens udvikling. I milde tilfælde kan sygdommen helbredes gennem særlig behandling.

 

Pleje, fodring og pasning af Tonkineser katten

En Tonkineser kat er forholdsvis nem at have med at gøre. Du skal blot børste katten med en blød børste en gang om ugen for at fjerne løse hår. Til alt held er Tonkineser katten udstyret med en pels, der ikke kræver det store – og den klarer det meste selv. Du bør klippe kattens negle efter behov, det vil sige som oftest en gang hver fjerde eller femte uge. Tænderne skal børstes ugentligt. Hvis du vænner din kat til disse pleje rutiner fra killinge stadiet, bliver de nemmere at udføre som katten vokser til.

 

Tonkineser katten kræver ikke noget særligt når det kommer til foder. Du bør selvfølgelig sørge for at foderet holder en god kvalitet. Katte bør udelukkende fodres med kødbaserede produkter, og det er altid en god idé at variere kosten, så katten både får vådfoder og tørfoder. Du skal holde øje med kattens foderstand, så den ikke går hen og bliver overvægtig. Overvægt er lige så skadeligt for katte som det er for mennesker. I forbindelse med det årlige sundhedstjek, hvor katten også får sine vaccinationer, bør du lade dyrlægen rådgive dig omkring kattens diæt.

 

Er Tonkineser katten noget for mig?

Tonkineser er en skøn kat, som kombinerer alle de bedste egenskaber fra Siameser og Burmeser katten. Du kan således med sindsro anskaffe dig en Tonkineser – hvis du vel at mærke kan komme i nærheden af sådan én. Det er nemlig begrænset hvor mange Tonkineser opdræt der findes i Danmark. Du kan selvfølgelig altid importere, men så skal du være forberedt på karantæne og ekstra omkostninger