FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Tyrkisk Van

Elsker du langpelsede katte med lange, elegante linjer og et nærmest eksklusivt udtryk? Så er de mellemøstlige katteracer som for eksempel Perser, Tyrkisk Angora og Tyrkisk Van helt sikkert noget for dig. Den følgende artikel er dedikeret til Tyrkisk Van – en naturlig racekat som finder sin oprindelse i området omkring Van søen i Tyrkiet. Læs med her, og bliv klogere på racens historie og kendetegn samt kattens temperament, personlighed og generelle helbred.

Læs mere
Tyrkisk Van

Karaktertræk for en Tyrkisk Van

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Hvad er Tyrkisk Van for en fætter?

Tyrkisk Van har et nært slægtskab med den aristokratiske Tyrkisk Angora race. De stammer da også begge fra Tyrkiet, omend de har deres ophav i forskellige regioner. I lighed med Tyrkisk Angora er Tyrkisk Van forsynet med en smuk og silkeagtig pels, et mildt temperament, og strålende øjne som ikke sjældent er tofarvede – en tilstand også kendt som heterokromi. Men Tyrkisk Van er helt sin egen – og i det følgende kan du læse mere om hvad der gør Tyrkisk Van til noget helt særligt.

 

Tyrkisk Van – historie og ophav

Tyrkisk Van katten nedstammer fra en naturligt forekommende race, som stammer fra området omkring Van søen i den moderne del af Tyrkiet. I dens hjemegn foretrækkes stadig den originale hvide type, som af nogle kaldes ”Tyrkisk Vankedisi”, og som er kendetegnet ved heterokromi (to forskelligt farvede øjne), mens vi her i Vesten har en forkærlighed for matchende øjne og tillader flere forskellige aftegninger. Historien om Tyrkisk Van racen tager sin begyndelse i midten af det forrige århundrede – nærmere betegnet 1955. To britiske fotografer, som af det tyrkiske kultur- og turismeministerium havde fået til opgave at promovere rejser og offentliggøre Tyrkiets attraktioner, fik foræret katte med et tydeligt Van-mønster. Disse katte kom til at danne grundlaget for den Tyrkisk Van race, vi kender den dag i dag.

 

Hunkatten var fra Hatay-provinsen, Iskenderun, og lød det borgerlige navn Van Iskenderun Guzelli. Hannen fik navnet Stambul Byzantium, og blev givet til opdrætterne af en hoteldirektør i Istanbul. Flere katte blev anskaffet i 1959, herunder en hun fra Antalya, passende ved navn Antalya Anatolia, og en han ved navn Burdur, som kom fra byen Burdur. I 1969 blev racen - dengang blot kendt under betegnelsen ”den tyrkiske kat” – anerkendt af Governing Council of the Cat Fancy (GCCF). Siden hen blev racen omdøbt, så den kunne adskilles fra den lignende race Tyrkisk Angora.

 

I 1977 skrev Lushington i en erindringsbog:

 

”Jeg fik første gang et par Van killinger i 1955, mens jeg rejste i Tyrkiet, og besluttede at bringe dem tilbage til England, selvom jeg var på tur i bil og primært camping på det tidspunkt - det faktum, at de overlevede i god stand, viste den store tilpasningsevne. og deres races intelligens under prøvende omstændigheder. Erfaringen viste, at de opdrættede helt rigtigt. De var ikke kendte i Storbritannien på det tidspunkt, og fordi de laver så intelligente og charmerende kæledyr, besluttede jeg at prøve at etablere racen og få den officielt anerkendt i Storbritannien af GCCF.”

 

I 1982 satte katte af Tyrkisk Van racen for første gang poter på amerikansk jord. Det tog over et årti for den amerikansk baserede Cat Fanciers Association (CFA) at give racen anerkendelse. Først så sent som i 1994 kunne racen registreres og kattene fremvises ved CFA arrangementer.

 

Da Tyrkisk Van er en naturlig katterace, er ingen udkrydsning er tilladt. Det betyder, at samtlige nulevende Tyrkisk Van katte kan spores tilbage til de oprindeligt importerede eksemplarer.

 

I gennemsnit registrerer CFA kun 100 nye tyrkiske Van-killinger om året, hvilket gør denne til en af de mest sjældne katteracer i verden.

 

Racestandard og ydre kendetegn

Tyrkisk Van er en solidt bygget kat med stor bredde til brystet. Katte af denne race er hele 3 til 5 år om at nå fuld modenhed og udvikling. Kroppen er af moderat længde med et robust udtryk, en fast muskulatur og et dybt bryst. Hannerne er væsentligt større end hunnerne. Bene er ligeledes at middel længde, i harmonisk proportion til kattens krop. Benene er ansat med god vidde, og fødderne er store og runde. Halen er lang, og står i afmålt forhold til kroppen. Længden på halehårene stemmer overens med den halvlange pelslængde.

 

Hovedet beskriver en temmelig bred kile med bløde og afrundede konturer, som harmonerer med den muskuløse krop. Næsen er af middel længde med et lille fald under øjenhøjde. Hagen er fast og i lige linje med næsen. Ørerne er af moderat størrelse i forhold til kroppen, relativt højt ansat med god bredde og afrundede spidser. Øjnene er mandelformede til runde med en let skråning mod ørets udvendige base. Øjnene skal være klare, opmærksomme og udtryksfulde. Øjenfarven varierer mellem rav, blå, og tofarvet.

 

Pelsen er halvlang med en kashmir lignende tekstur. Hårene er tilliggende uden underuld. Om sommeren er pelsen kort, hvilket giver indtryk af en korthårsrace, mens vinterpelsen er væsentligt længere og tykkere. De karakteristiske Van markeringer består af pletter på ansigt og hale, og ellers en kridhvid pels. Markeringerne kan være ensfarvede eller mønstrede, for eksempel som tabby eller tortoise.

 

Sindelag og personlighed hos Tyrkisk Van

Tyrkisk Van kan bedst beskrives som energisk, legende og livsglad. Denne kat er meget opmærksomhedskrævende, og sætter pris på ejere, som gerne bruger tid på kæl, leg og aktiviteter. Karakteristisk for en Tyrkisk Van er de kraftige bagben, som sætter katten i stand til at hoppe utroligt højt. Derfor skal du ikke blive overrasket hvis du finder din Tyrkisk Van kat på toppen af reolen eller skabet, hvorfra den kan overskue hele sit habitat.

 

Du kan med fordel give din Tyrkisk Van legetøj, som skal fanges i luften. Den vil elske at hoppe højt efter det. Katte af Tyrkisk Van racen er almindeligvis umådeligt intelligente, og har brug for at få såvel intellekt som motorik udfordret på daglig basis. Køb udfordrende kattelegetøj, så din Tyrkisk Van får mulighed for at arbejde lidt for føden – det vil den værdsætte.

 

Sygdomme og helbred

I kraft af at være en naturlig race, er Tyrkisk Van katten grundlæggende sund og rask. Selvom katte af denne race er kendt for at have få sundhedsproblemer, er hver kat unik og kan stadig udvikle nogle problemer.

 

Blandt disse finder vi

Forhøjet niveau af leverenzymer

Luftvejsproblemer

Kræft

Ørebetændelse

Diabetes

 

Selvom disse er almindelige problemer for katte af Tyrkisk Van racen, er der ingen garanti for, at din kat vil udvikle nogen eller alle disse problemer. Du kan selv gøre meget for at holde katten sund og rask, for eksempel ved at sørge for at den får sine vaccinationer en gang om året i forbindelse med det årlige dyrlægebesøg. Der ud over er det vigtigt at du holder et vågent øje med kattens vægt. Hvis katten er lidt for godt i stand, kan den hurtigt udvikle fedme med alt hvad dette potentielt indebærer af risici. Lige som mennesker er overvægtige katte i fare for at udvikle diabetes, hjerte kar sygdomme og gigt. Du bør rådføre dig med din dyrlæge omkring kattens kost og ernæringsmæssige behov.

 

Pasning, pleje og fodring af Tyrkisk Van

Den enkeltlagede pels kræver ikke den store pleje. Katten vil nyde at blive børstet en gang om ugen – og så fjerner du samtidig løse hår, der ellers sætter sig i møblerne. Det er som regel ikke nødvendigt at bade en Tyrkisk Van, med mindre den har rullet sig i noget der lugter fælt. Skulle det endelig blive nødvendigt, kan du glæde dig over at Tyrkisk Van tilhører de vandglade katteracer. Som det gør sig gældende med alle andre katte, bør du klippe dens negle cirka hver sjette uge og børste dens tænder hver uge. Dette er basal pleje, som du med stor fordel kan lære katten at udholde allerede fra killingealderen. Så vil den nemlig lettere finde sig i det som den vokser til.

 

Er Tyrkisk Van en kat for mig?

Hvis du er lidt vild med den elegante og hårdføre Tyrkisk Van, kan du roligt begynde at kigge dig om efter et opdræt. Denne kat er nemlig særdeles menneskeglad, og vil kunne udgøre en trofast og jovial følgesvend for dig i mange år. Der findes op til flere Tyrkisk Van opdræt i Danmark. Du skal være forberedt på at skulle betale mindst seks tusind for en Tyrkisk Van killing, hvilket inkluderer stambog, vaccination og neutralisering.