FB
Dyreleksikon - Krybdyr

Dyreleksikon: Krybdyr

Leder du efter dit nye krybdyr?

Krybdyr er en rigtig god mulighed for dem, der enten er allergisk overfor de pelsede kæledyr, eller som er tiltrukket af det anderledes og det unikke i at have et eksotisk dyr derhjemme. Det er vigtigt at nævne til en start, at krybdyr ikke er kæledyr, men hobbydyr. De er nemlig ikke sociale på samme måde som du kender fra de mere klassiske kæledyr, og de vil ikke nyde at blive håndteret eller kælet for. De er til gengæld nogle ret unikke og spændende dyr, som er sjove at studere gennem terrarieglasset. Krybdyr er også en meget bred betegnelse, der omfatter omkring 6000 forskellige arter, og dækker over krokodiller, skildpadder, tuataraer, slanger og øgler. Det er altså en meget stor og alsidig kategori at snakke om. Herunder vil vi forsøge at komme ind på nogle af de ting, der er værd at vide om krybdyr.

Hvilket krybdyr skal du vælge?

Svaret på dette spørgsmål er forskelligt alt efter om du er erfaren med krybdyr eller nybegynder. Den erfarne krybdyrholder vil vide, at der ret mange forhold som skal være i orden for at lave gode vilkår for sine eksotiske dyr, og at det måske er en verden, der er nemmest at komme ind i lidt efter lidt. Vi vil altså ikke anbefale nybegynderen bare sådan at kaste sig ud i det. Det kræver omtanke og undersøgende arbejde, og så er det en god idé at starte med et dyr, som ikke er så svært at holde. Nogle gode dyr til begynderen kunne være leopardgekkoen, skægagamen eller kornsnogen.

Leopardgekkoen er meget almindelig som hobbydyr, måske nok fordi den er forholdsvist nem at passe, de behøver ikke de helt store terrarier, et godt indrettet ét i mellemstørrelse kan godt gøre det. De er spændende, fordi de i fangeskab er blevet avlet i et utal af forskellige farver og mønstre. De er skumrings- og nataktive, og er derfor ret gode dyr til den travle type, som ikke er hjemme så meget i løbet af dagen. Når du indretter terrariet, så vær opmærksom på at lave gode huler og andre gemmesteder, og at lave et varmt sted i terrariet, hvor den kan gå hen og lægge sig, eventuelt på en flad sten. Den skal selvfølgelig have adgang til vand og du kan med fordel give den en et skjulested der indeholder fugtigt spagnum, som den vil have gavn af når den skifter ham. Vær dog opmærksom på at den er nataktiv, så det skal helst passe ind i din hverdag. 

Skægagamen er en meget spændende øgle. Den har det her specielle dragelignende udseende, som mange nok finder fascinerende i krybdyr. Den bliver også ret stor, op til 60 cm. Det betyder, at det er et dyr, som kræver mere plads og et større terrarie end eksempelvis leopardgekkoen. Den har et ret mildt sind og et godt temperament, og mange har haft meget held med at gøre dem meget tamme – i hvert fald efter krybdyrstandarter. Det betyder ikke, at det er en god idé at tage skægagamen ud af terrariet og over i sofaen hver aften mens du ser tv. Det er jo stadig et krybdyr. Men du vil nok godt kunne tage den ud og håndtere den ca. en gang om ugen. Skægagamen kan også lære at skelne mellem forskellige mennesker, så du og din agame kan faktisk godt få en form for forhold til hinanden. De er sociale dyr, der vil have det udmærket med at bo sammen med en artsfælde. Det er et ørkendyr, og den vil have brug for både et varmt hjørne, med en varmelampe og en flad sten og også en koldere del af terrariet, som bør være omkring halvanden meter i længden og som minimum en halv meter i dybden. 

Kornsnogen er en rigtig fin, mindre slange, som har et godt og omgængeligt temperament, hvilket betyder, at den ikke er aggressiv og at den sjældent bider. Derfor er den god til begyndere. Den kræver heller ikke meget pasning og pleje, og den er derfor en rigtig god mulighed til dem, der er lidt travle i hverdagen. Kornsnogen er ret fin med dens slanke krop og lille finde hoved, og så findes den i et utal af farver, mønstre og aftegninger. Vær opmærksom på, at den typisk bliver mellem 1 og 2 meter lang. Det er en god tommelfingerregel med slanger, at terrariet skal være så bredt, at slangen vil kunne ligge udstrakt derinde. Kornsnogen skal også bruge skjul og huler i terrariet om muligheden for at regulere sin kropsvarme via varme og koldere afdelinger af terrariet.

Dette er blot et par gode forslag til begynderkrybdyr, men der findes jo et væld af muligheder, når det kommer til krybdyr som hobbydyr, og det er bare at gå på opdagelse og inspireret! Her på siden finder ud en oversigt over de krybdyr, som du kan have som hobbydyr, og du kan altså bruge denne side til at undersøge, researche og blive inspireret. Husk også, at selvom vi har lavet en lille gennemgang af tre gode begynderkrybdyr her ovenfor, så er det meget vigtigt altid at læse videre og sætte sig grundigt ind i hver enkelt dyrs behov inden man anskaffer sig et. 

Hvad skal du være opmærksom på når du køber krybdyr

Krybdyr er ikke for alle. Krybdyr kræver, at ejeren har ret meget forholdsvis specialiseret viden om dyret, for at sikre sig, at det har det godt. De eksotiske dyr er ikke bygget til at bo her oppe i det kolde nord i et glasbur i nogens stue, og derfor er der en hel del forhold der skal være styr på, inden du lader et krybdyr flytte ind hos dig. Du skal være opmærksom på ordentligt lys og varme via UV-lamper, luftfugtighed, ordentligt foder, tilskud af essentielle mineraler og vitaminer samt at opbygge et miljø i terrariet, der nærmer sig dyrets naturlige habitat så tæt som muligt. Der ligger altså en del arbejde i at læse op og undersøge hvad dit dyr har brug for. Det er også en rigtig god idé at tjekke, om der er en dyrlæge, som har forstand på krybdyr, i nærheden af dig. Hvis der ikke findes det, så bør du overveje, om du er klar på at køre langt for at få dit dyr tjekket. Krybdyrene har jo ikke mimik og lyde til at udtrykke, hvis de er syge eller føler ubehag, så det er vigtigt, at du helt fra starten studerer dit dyrs vaner, bevægelsesmønstre, hud og lignende, så du er i stand til at spotte ændringer. Ændringer i disse kan nemlig være indikator på, at der er noget galt. 

Det er også vigtigt at tænke over, at alt efter hvilket krybdyr du vælger, så kan det blive en ret langstrakt forpligtigelse, som du erhverver dig. Den fascinerende skægagame bliver op til 10 år. Den lille, populære leopardgekko bliver i gennemsnit 10 til 15 år, men kan faktisk godt blive helt op til 30. Mange slanger kan sagtens blive mellem 15 og 20 år, mens skildpadden jo som bekendt kan blive rigtigt gamle – helt op til 40 år eller ældre. Det er altså noget der er værd at have med i overvejelserne. 

Brug gerne denne side til at gå på opdagelse i de mange muligheder der findes for at få et anderledes og fascinerende dyr i hjemmet. Rigtig god søgning!