FB
Bichon Havanais - Læs om racen

Bichon Havanais – den kække cubaner

Små hunderacer er populære blandt familier som ikke har overskud til at imødekomme den store og aktive hunds behov. Der er en vis portion sund fornuft i at anskaffe en lille hund hvis an hverken har plads, tid eller overskud til en hund tilhørende en af de større racer. Visse typer små hunde egner sig dog bedre som familie og selskabs hunde end andre. I det følgende kan du læse om den legesyge og sjove Bichon Havanais som har charmeret sig ind i mange danskeres hjerter.

 

Hvad er forskellen på Bichon Havanais, Bichon Frisé og Coton de Tuléar?

Blandt de hunderacer, som ikke fylder så meget i landskabet, finder vi for eksempel Bichon Frisé, Coton de Tuléar, og så den søde og charmerende Bichon Havanais. Mange forveksler hunde fra disse racer, idet de både i størrelse, udseende og temperament kan minde meget om hinanden.

 

Alle tre hunderacer menes at have deres oprindelse i middelhavsområdet, og tilhører også den samme kategori, nemlig selskabshundene (også kaldet skødehundene). Men Bichon Havanais adskiller sig fra de øvrige to hunderacer ved pelsen, som kan have mange andre farver end hvid. Pelsen på en Bichon Havanais kan være alt fra lysebrun til mørkebrun, rødbrun og sort, eventuelt med aftegninger, hvor en Coton de Tuléar altid er helt hvid. Og hvor en Bichon Frisé har krøller er overpelsen på en Bichon Havanais helt glat.

 

Bichon Havanais – et godt valg til familien

Der er mange gode grunde til at vælge en Bichon Havanais til familien. Først og fremmest har den lille hund et fantastisk dejligt temperament. En Bichon Havanais er god med børn, og er generelt en meget tålmodig hund. Hvis du er nervøs for at dit hjem bliver ødelagt når du får hund vil dine bekymringer blive gjort til skamme med en Bichon Havanais. Bichon Havanais er en meget intelligent hunderace, og starter du tidligt kan din Bichon Havanais hvalp sagtens trænes til en hensigtsmæssig adfærd. Med det rette tyggelegetøj slipper du for at hunden gnaver dine møbler i stykker. Og så fælder en Bichon Havanais stort set ikke.

 

Er en Bichon Havanais allergivenlig?

Der er selvfølgelig aldrig nogen garantier for at en hund ikke kan fremkalde anfald hos allergikere. Men hunde af racerne Coton de Tuléar, Bichon Frisé og Bichon Havanais betragtes som særligt allergivenlige hunde idet de som ovenfor nævnt nærmest ikke fælder. Du bør dog altid opsøge en opdrætter af Bichon Havanais hvis du påtænker at købe én. Her kan du eller det familiemedlem som har tendens til allergi selv prøve om hunden fremkalder et anfald. Det anbefales at aflægge opdrætter flere visit inden for en periode for at være helt sikker. Det er så ærgerligt at skulle levere sin nye firbenede ven retur fordi man ikke kunne tåle den.

 

Hvad koster en Bichon Havanais?

Bichon Havanais hører ikke til blandt de billigste hunderacer i verden. En Bichon Havanais hvalp fra et seriøst opdræt koster typisk fra ti tusind kroner og opefter. Det er vigtigt at du i forbindelse med køb af Bichon Havanais tjekker sælger grundigt i sømmene. Du bør vælge en opdrætter som er medlem af Dansk Kennel Klub. Dette er din garanti for at avlen er foregået på reglementeret og dyreetisk forsvarlig vis. Og så undgår du at støtte de såkaldte hvalpefabrikker som ofte videreformidler syge og indavlede dyr.

 

Når du køber en Bichon Havanais hos en godkendt kennel vil hvalpen allerede være vaccineret og chippet samt opført i Dansk Hunderegister. Dyr, som ikke skal anvendes til avl, vil være neutraliserede. Din hvalp vil allerede have modtaget sit første sundhedstjek hos dyrlægen, og i den anledning fået oprettet en sundhedsbog. De fleste seriøse og ansvarlige avlere vil bede dig underskrive en kontrakt i hvilken du forpligter dig til at følge op på dette dyrlægebesøg, og sørge for at hunden tilses af dyrlægen mindst én gang om året. Her bliver hunden vejet, får eventuelt taget en blodprøve, og får kigget tænderne igennem.

 

Du bør, foruden den lovpligtige ansvarsforsikring, tegne en sundhedsforsikring på din hund. Denne kan dække såvel dyrlægebesøg som tandbehandlinger og indlæggelser på dyrehospital. Jo tidligere i hundens liv du opretter denne forsikring, des bedre dækning. Og da hunde ikke ligefrem får færre skavanker med alderen kan en sundhedsforsikring hurtigt vise sig at være en god investering.

 

Hvad spiser en Bichon Havanais?

Som det gør sig gældende for de fleste småhunde bør kornholdigt foder undgås. Der er simpelt hen for mange kulhydrater i denne typer foder i forhold til hundens aktivitets niveau. Du bør derfor gå efter kornfrit foder hvad end du vælger våd- eller tørfoder. En Bichon Havanais kan sagtens klare sig med tørfoder til hverdag hvis blot du sørger for at hunden har adgang til frisk vand i rigelige mængder. Og så kan du supplere med vådfoder eller kosttilskud alt efter behov.

 

De små hunde kan have tendens til overvægt, især når de bliver ældre. Derfor bør du holde øje med hundens foderstand – og holde lidt igen med godbidderne. Det er en god idé at rådføre sig med dyrlægen om hvornår det er på tide at skifte til seniorkost, og om der i den anledning skal gives ekstra tilskud for at styrke led og knogler.

 

Pleje af din Bichon Havanais

Da en Bichon Havanais ikke fælder skal pelsen plejes på daglig basis. Hårene skal børstes godt igennem for at undgå sammenfiltring – og du bør med jævne mellemrum vaske og føntørre den lille hund, hvis du ønsker at den skal bevare det langhårde look.

 

Du kan med fordel tage hunden på hundesalon de første gange og få gode tips og tricks til hvordan du udfører denne manøvre derhjemme. I samme anledning kan du lære hvordan du trimmer hundens kløer. Et alternativ er at lade din Bichon Havanais klippe korthåret. Hunden er for så vidt ligeglad. Du bør dog beskytte din korthårede Bichon Havanais mod kulden i vinterhalvåret ved hjælp af et foret dækken.

 

Træning af Bichon Havanais

En Bichon Havanais er en temmelig intelligent hund som er nem at opdrage. Det anbefales at du tager din nye firbenede ven med på hvalpeskole mens den endnu er ny, så den kan lære at omgås andre hunde og mennesker, og samtidig lære at gå pænt i snor. En Bichon Havanais elsker at lære, at løse opgaver, og ikke mindst at blive belønnet herfor. Du kan sagtens lære din Bichon Havanais at sidde pænt, rulle rundt, og gi’ pote. Belønningen kan være en hyggelig gåtur, kæl, eller en af de eftertragtede godbidder.

 

Hvor gammel bliver en Bichon Havanais?

Som et medlem af de små hunderacer, der typisk bliver en del år ældre end deres større og tungere artsfæller, kan en Bichon Havanais se frem til mellem tretten og femten sunde og raske leveår. En Bichon Havanais er således en forpligtelse du påtager dig mange år frem i tiden – og det bør du holde dig for øje inden du anskaffer en Bichon Havanais. Du ønskes rigtig god fornøjelse og held og lykke fremover med din nye Bichon Havanais!
Har du ikke købt hunderacen endnu? Find Bichon Havanias til salg

Udgivet: 15.08.2022