FB
Bomuldshund - Coton de Tuléar

Bomuldshunden – en charmerende og social familiehund

Den søde og hengivne Coton de Tuléar er i løbet af de seneste år blevet særdeles populær blandt danske familier.

 

Du kender måske Coton de Tuléar racen som bomuldshunden – en lille hvid uldtot med masser af energi og et kærligt væsen. Netop det blide temperament er den mest vægtige grund til bomuldshundens store popularitet. Der er dog mange andre årsager til at giver mening at anskaffe en bomuldshund som familiens kæledyr. I det følgende kan du læse mere om fordelene ved at vælge en bomuldshund, og om hvad en bomuldshund egentlig er for en størrelse.

 

 

Hvad er en bomuldshund?

Bomuldshunden er en hunderace som oprindeligt stammer fra middelhavsområdet. I forbindelse med et skibsforlis ud for øen Réunion tæt på Madagascar slap flere eksemplarer af racen fri og slog sig ned i nærheden af byen Tuléar – heraf racens officielle navn, Coton de Tuléar. Farmere og jægere i området sørgede for det videre opdræt, og udviklede bomuldshunden til den hund vi kender i dag.

 

Racen tilhører kategorien selskabshund, og hunden er lille af størrelse. En bomuldshund er typisk glad, tillidsfuld og venlig af sind. Af samme grund er en bomuldshund særdeles velegnet som familiehund. Hunden er børnenes bedste ven og sætter pris på masser af leg, fysisk aktivitet og mental stimulation. Med en bomuldshund i huset keder man sig aldrig. Og hunden bliver aldrig for voldsom til at de lidt større børn sagtens kan gå ture med den.

 


Er en bomuldshund allergivenlig?

Mange allergikere eller forældre til børn med allergi er interesserede i at anskaffe en hund som ikke giver anledning til overfølsomhed. Her er en bomuldshund et godt bud. En bomuldshund har ikke underuld. Meget forenklet kan man sige at en bomuldshund ikke har pels, men hår. Det betyder at du, hvis du er den type allergiker som reagerer på pels, ikke vil opleve allergiske reaktioner ved kontakt med en Coton de Tuléar.

 

Det er dog alligevel en god idé at teste dig selv eller dit allergiske barn inden I anskaffer en bomuldshund. Det er så ærgerligt at skulle sige farvel til det lille nye familiemedlem fordi det måske viste sig at du selv eller dit barn alligevel ikke kunne tåle hunden.

 Hvad skal jeg være opmærksom på når jeg køber en Coton de Tuléar?

Hvis du har forelsket dig i den smukke race kan du hos flere anerkendte opdrættere, eller eventuelt en privatperson hvis bomuldshund har fået et kuld hvalpe, bestille en Coton de Tuléar.

 

Du bør altid sikre dig at den pågældende kennel eller privatperson følger de gældende regler for hvalpeopdræt. Det er altid smart at aflægge en visit hos vedkommende for at tage faciliteterne i øjesyn. Hundene skal være i god foderstand, og der skal være rent og pænt i hundenes område.

 

Hvis der allerede er hvalpe bør disse have adgang til stimulerende legetøj. Og det er vigtigt at du tager en snak med mennesket bag din fremtidige hvalp, så I kan afstemme forventninger til hvalpens pleje og velfærd.

 

En hvalp skal være otte uger gammel før den må sælges, og dermed komme væk fra sin mor. Uanset om du køber din Coton de Tuléar hos en opdrætter eller ved en privatperson bør du få udarbejdet en købskontrakt. Samtidig skal hunden på forhånd være chippet og registreret i Dansk Hunderegister. En god opdrætter vil samtidig sørge for at hvalpen har fået sit første sundhedstjek samt vaccination hos en dyrlæge, og i den anledning fået oprettet en sundhedsbog som du kan få med sammen med hunden.

 

Vælger du at købe din bomuldshund hos en opdrætter kan du med stor fordel finde vedkommende gennem dyreportal.dk opdrætter portal se alle opdrætter. Så kan du nemlig være 100% sikker på at opdrætteren eller kennelen er godkendt. For at kunne oprette sig som opdrætter på siden skal du dokumentere at du har de korrekte beviser for at må drive opdræt eller kennelen.

 

 

Hvad koster en bomuldshund?

Prisen på en bomuldshund varierer en del alt efter hundens stamtavle og opdrætterens individuelle prissætning. Hunde, som har en særligt fin herkomst, og som derfor sælges til avl eller udstillingsbrug, vil typisk være dyrere end hunde som primært er familiedyr. Typisk vil prisen starte på omtrent 6.000 – 7.000 kroner.

 

Foruden den direkte udgift forbundet med køb af bomuldshund skal du regne med omkostninger i forbindelse med foder, dyrlægebesøg, hundeudstyr og forsikring. Dette er værd at overveje inden du køber hund, uanset race og størrelse. En lille hund er ikke nødvendigvis mindre krævende end en stor hund.

 

Gå ikke ned på udstyr når du køber hund?

Hvis familiens nye hund skal have de optimale forhold bør du sørge for at alting er på plads fra det øjeblik hunden flytter ind. Du skal på forhånd købe en hundeseng som passer til hundens størrelse, samt madskål og vandskål i fornuftig kvalitet. Bide- og tyggevenligt hundelegetøj er et must når du køber hvalp, hvis du ikke ønsker at familiens sko bliver skambidt. Og hunden skal fra dag 1 være udstyret med gyldigt hundetegn i sit halsbånd.

 

Hvordan passer jeg min nye bomuldshund?

Selv om en bomuldshund som nævnt ikke er udstyret med underuld kræver dens pels en del pleje. Du bør rådføre dig med såvel opdrætter som eventuelt online kurser i pelspleje. Da en Coton de Tuléar ikke fælder skal de forholdsvis lange hår ofte redes og vaskes med shampoo og balsam, hvis den ikke skal filtre.

 

Du kan med stor fordel bestille tid til en såkaldt bamseklip på en hundesalon med jævne mellemrum. Her klippes pelsen ned til cirka 5 centimeter hvilket er behageligt for hunden og nemt for dig at holde. Og på en professionel salon får hunden samtidig trimmet negle og bliver vasket så den kan holde sig fin og hvid i pelsen.

 

Hold øje med hundens tænder?

Generelt er Coton de Tuléar en sund og stærk race uden gennemgående tendenser til slemme arvelige sygdomme eller lidelser. Du bør dog holde øje med hundens tænder. Bomuldshunde har nemlig tilbøjelighed til opbygning af tandsten hvilket kan give anledning til betændelse i tandkødet eller huller i tænderne. Du kan forebygge ved hjælp af tandbørstning, og så tandrensninger hos dyrlægen på regelmæssig basis.

 

Kan man træne en bomuldshund?

Bomuldshunden hører måske ikke til de kløgtigste af alle hunderacer, men sætter til gengæld stor pris på fysisk aktivitet og sjove udfordringer. Du kan ved hjælp af godbidder komme rigtig langt i træning af din bomuldshund – Coton de Tuléar er en særdeles madglad race – og hunden kan sagtens lære diverse agility øvelser samt at gå pænt i snor.

 

Alt i alt er en bomuldshund et rigtig fornuftigt valg hvis du ønsker dig en forholdsvis overskuelig hund som hele familien vil elske. God fornøjelse med din lille nye bomuldshund!

 

Udgivet: 02.10.2023