Hvilke hunderace er den dyreste i verden

Hvad er de dyreste hunderacer i verden?

Hvis du går og overvejer at anskaffe dig en hund har du sikkert kviet dig lidt ved tanken om at skulle betale flere tusind kroner for en hvalp. Men her skal du tænke på at det absolut ikke er gratis at opdrætte sådan et lille kræ. Den drægtige og diegivende tæve skal have ekstra fodertilskud. Hvalpene skal også fodres når de er blevet vænnet fra. Og langt de fleste respektable opdrættere sælger kun hvalpe som på forhånd er vaccinerede, chippede, og optaget i Dansk Hunderegister.

 

Derfor sniger prisen på en sød lille hundehvalp fra de mest almindelige racer sig gerne op på mindst fem tusind kroner eller mere. I hvert fald hvis du køber den hos en officiel og seriøs opdrætter. Men dette er for intet at regne mod prisen på de dyreste hunderacer. Her er der tale om sjældne hunde fra et meget begrænset antal opdrættere rundt omkring i verden. Hvis du vil vide hvad det vil sige når man snakker om en dyr hund kan du læse med her.

 

Hvorfor er nogle hunderacer dyrere end andre?

Som nævnt oven for er det temmelig bekosteligt at opdrætte hunde. De større hvalpe skal fodres – og er der tale om store hunde vil et kuld på otte til tolv hvalpe hurtigt kunne æde en opdrætter ud af huset. Derfor vil store og tunge hunde typisk være lidt dyrere i anskaffelse end de mindre.

 

Dette er dog ikke nogen helt generel regel. Mange mindre hunderacer er også blevet genstand for status og prestige, og er derfor temmelig dyre i anskaffelse. I det følgende kan du læse om de dyreste hunderacer i verden, og hvad der er årsagen til de høje priser på netop disse racer.

 

Den tibetanske mastiff – great in China

Blandt kinesiske rigmænd er der gået mode i at eje eksemplarer af den smukke og statelige tibetanske mastiff, eller Do-Khyi som racens officielle navn er. Prisen på en hund af denne tunge race er skudt helt uhørt i vejret i Kina, hvor en fuldblods tibetansk mastiff i 2014 blev solgt for knap to millioner dollars ved et luksus dyrskue i Zhejiang provinsen.

 

Den flotte tibetanske mastiff er en stor hund med en imposant højde på over 60 centimeter og en vægt på op til 65 kilo. Pelsen er tyk og enten helt sort eller med aftegninger, skifergrå eller gylden- eller rødbrun. Hundens temperament er roligt og afbalanceret – og så er den hele familiens beskytter. I de rigtige hænder en rigtig bamse som fint kan med børn, men dog stadig en utroligt stærk hund som skal behandles med omtanke.

 

Samojede spids – den smilende hund

Hvis du drømmer om at eje en af de smukke, livlige og intelligente uldtotter med det frække smil skal du have læderet op af lommen. Typisk vil en samojede spids komme til at stå dig i omtrent fire tusind dollars. Og du skal forberede dig på at skulle finde din hund i udlandet. Der findes nemlig ingen officielt registrerede samojede spids kenneler i Danmark.

 

Den utroligt lækre hund menes at tilhøre verdens ældste trækhunde race, og har da også sine ligheder med den grønlandske slædehund. Den lader sig gerne spænde for en slæde eller en vogn, og har generelt et legesygt gemyt. Og du kan sagtens træne din samojede spids til agility eller spor.

 

Cavalier King Charles spaniel – hunden med det royale islæt

På samme måde som den tibetanske mastiff giver status og prestige blandt rige kinesere, har prisen på Cavalier King Charles spaniels taget himmelflugten – især i England, hvor en hund af denne race snildt kan koste omtrent 2.000 pund, eller cirka tyve tusind danske kroner. Den søde og charmerende hund er på alle måder pengene værd. En  Cavalier King Charles spaniel er både intelligent, loyal og kærlig, og på mange måder den perfekte familiehund. Så har du råd, er en Cavalier King Charles spaniel værd at overveje.

 

Engelsk bulldog – en fredsommelig fedling

Er du typen som sætter pris på hyggeligt selskab, og ikke er til de lange og udmattende traveture i skoven eller hundparken, er en engelsk bulldog lige noget for dig. Med sit sørgmodige og lettere gnavpot-agtige ansigt og bredstående forben er den engelske bulldog nærmest ikke til at stå for. Men da prisen på en engelsk bulldog hurtigt kan snige sig over de ti tusind kroner skal du virkelig ville netop denne hund. Især fordi den sandsynligvis vil komme til at koste dig mere hen over årene.

 

Denne race tilhører nemlig ikke de sundeste på markedet, da den gennem årene har været genstand for voldsom indavl. Engelsk bulldog tilhører de såkaldte brachycephale racer hvilket giver den flade snude og underbid. Dette gør at en Engelsk bulldog kan være særligt disponeret over for problemer med vejrtrækningen og med tænderne hvilket kan nødvendiggøre hyppige besøg hos dyrlægen.

 

Pharaoh Hound – elegant og mystisk

Den nærmest diametrale modsætning til den engelske bulldog finder vi i den elegante og forfinede Pharaoh Hound. Pharaoh Hound racen er en race som tilhører mynde kategorien, i hvilken vi også finder den afghanske mynde og greyhound.

 

 Den Anubis-lignende hund med det årvågne ansigt og de spidse øren mindes at datere sig tilbage til oldtidens Egypten, og er formodentlig blevet indført i Europa af fønikiske handelsfolk, hvor fjerne slægtninge til Pharaoh Hound stadig findes – blandt andre i form af den lige så smukke og elegante Ibizan Hound.

 

Hvis du ønsker dig en Pharaoh Hound skal du være forberedt på at punge omtrent 15.000 kroner ud. Der er ikke så mange Pharaoh Hound opdrættere i Danmark, og dette bidrager også til den lidt hampre pris.

 

Saluki – den arabiske skønhed

På listen over de dyreste hunderacer finder vi endnu en mynde, nemlig Saluki. Saluki er ligeledes en gammel race, men har i modsætning til Pharaoh Hound sit ophav i Mellemøsten. Her tjente Saluki som jagthund for beduinerne på lige fod med jagtfalkene, og red med jægeren på hesten for at skåne poterne mod det glohede sand. Lige som det er tilfældet med de arabiske heste har hunde af Saluki racen traditionelt aldrig været genstand for salg, men er udelukkende blivet foræret væk som gaver. Det er på den måde Saluki hunden er kommet til Europa. Men den dag i dag skal du typisk af med cirka 17.000 kroner hvis du ønsker at erhverve dig en Saluki – medmindre du altså har gjort dig fortjent til en hædersgave fra en beduin.

 

Uanset hvilken hund du anskaffer dig skal du huske at kærlighed ikke kan købes for penge. Du kan sagtens finde en sund, glad og hengiven hund af en mere almindelig – og billigere – race hos en dansk opdrætter. Eller du kan hente din nye firbenede ven på et af landets internater som huser mange sjæle der blot leder efter et blivende og kærligt hjem.

Udgivet: 22.08.2023