FB
Pensionist hund

Hunden – en ven for livet

Mange mennesker drømmer om en hund. Livet med en hund i huset er til tider hårdt, men altid skønt og givende. Det er de færreste hundeejere som ville være deres firbenede ven foruden. Hunde og mennesker har traditionelt knyttet bånd gennem historien – og dette bånd er nærmest ubrydeligt. I tusindvis af husstande rummer en eller flere hunde, som dagligt bibringer deres mennesker glæde og masser af muntre timer. En logrende hundehale kan lyse selv den mest grå og triste dag op. Børnene elsker familiens hund og dens lyse og ubekymrede sind, og vil altid kunne søge trøst hos deres bedste ven.

 

Derfor betragter de fleste familier hunden som fuldgyldigt medlem af samme. Hunden betragter familien som sin flok, og er villig til at beskytte såvel børn som voksne med sit liv, skulle det vise sig nødvendigt. Og derfor er hunden blandt de mest populære familiedyr i Danmark.

 

Hunde er ikke kun for børnefamilier

Måske har du en forestilling om at hunde, som ikke er deciderede arbejdshunde eller jagthunde, hører til i husholdninger med både børn og voksne. Det kan godt være svært at se hvordan en hund, som jo er et flokdyr, skal kunne trives med en enlig ejer. Ikke desto mindre er det intet problem at have en hund selv om man er single. En hund kan sagtens fungere sammen med blot ét menneske. Faktisk vil man som enlig kunne få rigtig meget ud af at have en hund – og vice versa.

 

En hund vil kunne give dig indhold i tilværelsen hvis du har vanskeligt ved at motivere dig selv. Du vil med en hund få en grund til at stå op om morgenen, for det er simpelt hen et krav fra hundens side. Og derfor er hunde rigtig gode følgesvende for enlige – også når man er kommet ud over den alder hvor man normalt stifer familie.

 

Derfor skal du købe hund når du går på pension

Når du trækker dig tilbage fra arbejdsmarkedet har du sikkert i mange år næret en ambition om at realisere en masse planer, og kaste dig ud i spændende projekter. Det kan virke ganske forjættende at få udsigt til mange år uden arbejdsmæssige forpligtelser – og for mange mennesker, som har arbejdet flittigt igennem et helt liv, er det da også en drøm der bliver til virkelighed. Det kan dog godt være vanskeligt at omstille sig fra den ene dag til den anden. Hvis man igennem de seneste mange år troligt er stået op og kørt på arbejde hver eneste dag – ferier, helligdage og weekender fraset – kan det godt være svært at finde motivationen når jobbet pludselig ikke er der mere.

 

Mange mennesker, som går på pension, oplever således et tomrum der hvor jobbet plejede at være. Dagene går med ingen ting, og man kan blive tilbøjelig til depression og tilbagetrukkethed. Næppe en ønskværdig tilværelse – især ikke hvis man er oppe i årene, og dermed ekstra sårbar over for sygdomme. Det kan godt være endog særdeles vanskeligt at skulle motivere sig selv for fysisk aktivitet såvel som mental stimulation, hvis det plejede at være jobbet som stod for den del. Man kommer måske ikke ud på den daglige spadseretur som lægen anbefaler – og man får da slet ikke trænet fitness.

 

Det er her en hund kommer ind i billedet. Med en hund har du ingen undskyldning for ikke at komme ud og røre dig hver eneste dag. Det har du faktisk pligt til når du har hund. Hunden har krav på motion – og du er ansvarlig for at den bliver aktiveret i det rette omfang.

 

Hvilken type hund skal jeg vælge som pensionist?

Det er klart at alder, og der af følgende svækkelse, sætter en naturlig grænse for det aktivitets niveau du kan lægge for dagen. Hvis du er oppe i årene, og måske ikke har mod på de helt store udflugter hver eneste dag, giver det således ingen mening at anskaffe en hund med et stort behov for fysisk aktivitet. Du bør derfor holde dig fra hunde af jagt racerne, for eksempel Golden Retriever, Labrador Retriever, Irsk Setter og hønsehund. Disse hunderacer vil, i lighed med eksempelvis Dobermann, Breton og Schæfer stille store krav til dig når det handler om træning og motion.

 

Er du i besiddelse af et hus med en stor grund, hvor hunden kan udfolde sig, kan en sådan hund godt være en mulighed. Men du skal belave dig på aktivt at træne med hunden, så den samtidig kan blive stimuleret mentalt. Derfor er det en god idé at gå efter en hund som er knap så krævende på disse punkter. En mindre hund med et roligere temperament kan sagtens være en god og trofast følgesvend, som vil knytte sig til dig uden at du behøver at motionere intensivt med den i mange timer i løbet af dagen.

 

Selskabshunde – ideelle til ældre mennesker

Du kan med stor fordel kigge i retning af de racer som ifølge ide internationale standarder hører til i den kategori som kaldes for ”Selskabshunde”. Disse hunde er fremavlet som kæledyr, og er som oftest små i størrelsen. Dette har flere fordele. Bor du i etage ejendom er det nemt at holde hund hvis denne er lille af statur. Så kan du nemlig nemt bære den op og ned ad trapperne uden at overanstrenge dig. Samtidig passer en lille hund bedre ind i en lejlighed end en stor én af slagsen. Og en lille hund æder dig næppe ud af huset.

 

Blandt de selskabshunde, som egner sig til såvel små boliger som ældre mennesker, finder vi

 

Bichon Frisé

Den lille, charmerende uldtot er nærmest sindbilledet på en selskabshund. Med en Bichon Frisé får du både masser af kærlighed og med garanti en sund daglig latter.

Coton de Tuléar

Lige som en Bichon Frisé er Coton de Tuléar en blød og ulden pels – og er ligeledes en rigtig charmetrold!

Papillon

Papillon er en af de mindste hunderacer, og tilhører teknisk set racekategorien spaniel. Den lille fætter kan nemt sidde i en taske, eller i kurven på din cykel eller rollator.

Pudel – toy eller dværg

Toy pudler og dværgpudler er de to mindste pudler der findes. Disse hunde er både intelligente, trofaste, og nemme at holde i lejlighed.


Chihuahua

Chihuahua er den mindste hunderace der findes. Det siger sig selv at den lille hund ikke spiser det helt store, og heller ikke fylder ret meget i landskabet. Men du kan regne med et stort hjerte, og et ditto ego hos denne lille spirrevip!


Lhasa Apso og Shih Tzu

Disse to hunderacer ligner hinanden en del på ydersiden. Begge er små i størrelsen, med lang og tæt hårpragt. Også temperamentsmæssigt er der mange ligheder – og begge egner sig fortrinligt som selskabshund for ældre mennesker.

 

Fælles for alle oven for nævnte hunderacer er at deres repræsentanter er små og lette at håndtere, og sjældent gør krav på lange gåture eller hård motion. Du kan derfor roligt anskaffe dig et eksemplar af en af disse racer hvis du ønsker dig en sød og livlig hund som kan sætte ekstra kulør på din tilværelse som pensionist.

 

Voksen hund eller hvalp – hvad skal jeg vælge?

Måske drømmer du om at hjembringe en lille sød hvalp, så du kan følge dens opvækst og more dig over alle dens narrestreger. Men her skal du overveje om du overhovedet har det overskud der skal til at opfostre en lille hvalp. Hvalpe er nemlig temmelig krævende – og er du et sted i dit liv hvor du har brug for lidt mere ro på bagsmækken, er det ikke sikkert at en hvalp er det rette valg for dig. Hvis du vælger at anskaffe dig en hvalp, skal du være forberedt på at du skal træne den kontinuerligt. En hvalp har brug for at vide hvem der er herre i huset. Før din hvalp kan blive en ligeværdig kammerat, skal der altså finde en del træning sted – og dette på kontinuerlig basis.

 

En hvalp skal socialiseres på behørig vis. Denne træning finder sted på en hundeskole, og er en del af et hvalpetræning program. Det er vigtigt at hvalpen er rustet til mødet med andre hunde og fremmede mennesker. Du bør derfor være indstillet på at tage med hvalpen i skole en eller flere gange om ugen. En hvalp er kun otte uger gammel når den bliver taget fra sin mor og skal ud i sit nye hjem. På dette tidspunkt er de færreste hvalpe stuerene. Dette er ensbetydende med en hel del rengøring, som påhviler dig. Og du skal belave dig på at skulle op om natten så hunden kan blive luftet indtil den lærer at holde sig, så den vænner sig til at besørge uden for boligen.

 

Dertil kommer at hvalpen, når den bliver kønsmoden, hurtigt kan gå hen og blive helt umulig. Så har du pludselig med en teenager hund at gøre som kan finde på at reagere temmelig voldsomt, og som atter kræver bestemthed og grænser.

 

Køb en voksen hund, og spring hvalpe- og unghundestadiet 

Hvis du gerne er fri for at skulle al denne ballade igennem kan det anbefales at du anskaffer dig en hund med en vis modenhed. En voksen hund kan sagtens blive din bedste ven selv om den har haft et andet hjem før. Og I vil hurtigt knytte bånd hvis du ellers giver hunden den kærlige opmærksomhed og omsorg den behøver.

 

Når du køber en hund, som har nået en vis alder, slipper du der ud over for at bekymre dig om hvorvidt hunden vil overleve dig. Tanken om at en hund, som du har kendt siden den var hvalp, kan risikere at havne på et internat som følge af din bortgang, kan være ganske ubærlig. Adopterer du en voksen hund har du samtidig chancen for at give en hund i netop denne situation et kærligt hjem. Og så redder du måske endda hunden fra en aflivning.

 

Find din nye bedste ven på dyreportal

Hvis du er på jagt efter en voksen hund, kan du selvfølgelig altid vælge at finde denne på et af de mange hundeinternater rundt omkring i Danmark. Her sidder rigtig mange hunde hvis ejere af den ene eller den anden grund ikke længere kunne have dem i hjemmet, og derfor venter på et nyt ét af slagsen. Dette er dog ikke nødvendigvis den bedste løsning. Det at flytte på internat er en temmelig stressende oplevelse for en hund. Og samtidig ved du ikke hvad din nye hund har med i bagagen hvis du finder den på et internat.

 

Vælger du i stedet at anskaffe en omplaceringshund, det vil sige en hund som formidles direkte fra sin tidligere ejer, får du mulighed for at tage hundens hidtidige hjem i øjesyn. Du vil kunne overtage hunden direkte hvilket sparer den for en stressende tur omkring et internat. Og du vil frem for alt vide præcis hvad det er for en hund du får hjem. Her på dyreportal.dk er det gratis for hundeejere at sætte hund til salg. Du vil således nemt kunne finde en hund som matcher dine ønsker blandt de mange annoncer her på siden. Du ønskes held og lykke i jagten på din nye firbenede ven!

Udgivet: 11.09.2023