FB
Filtrer din søgning

Filtrer din søgning

Pris

Lokation

  • Hovedstaden
  • Sjælland
  • Syddanmark
  • Midtjylland
  • Nordjylland

Irsk setter

Skal vi hjælpe dig med at finde dit nye familiemedlem? Hos dyreportal.dk har vi stort udvalg af racer som sælges i Danmark, du kan uden tvivl finde det du søger her.

På hjemmesiden har vi både private sælgere men også professionelle opdrætter som sælger sine kuld gennem os. Hvis du kigger længere nede, finder du alle vores annoncer indenfor denne Irsk setter.

Læs mere i vores leksikon om racen Irsk Setter.

Køb irsk setter

Vi har fundet resultater til dig

Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.

Irsk setter

En irsk setter er en hunderace inden for typen stående jagthunde. Racen stammer oprindeligt fra Irland og er primært avlet til fuglejagt og apportering.

 

Oprindelse og historie

Den irske setter er en gammel hunderace, som man antager har eksisteret siden midten af 1800-tallet. Den blev bevidst fremavlet i Irland, hvor man brugte den irske rød/hvide setter, som på mange måder anses som racens forfader. Racen blev fremavlet da de irske jægere ønskede en hurtig arbejdshund, med en stærk lugtesans og en farve som var nem at spotte. Der findes to varianter af den irske setter, som dog anses som to selvstændige racer; den rød/hvide setter og den helt røde setter. Den rød/hvide setter er den ældste.

 

På gælisk, som er et keltisk sprog der stammer fra de britiske øer, hedder hunden modder rhu. Racen fik sit endelig navn i 1876 og i 1882 blev kennelklubben The Irish Red Club dannet som den første raceklub for racen. Kort tid herefter, i 1885, blev racestandarden fastlagt. Nogle år senere begyndte man at eksportere racen til udlandet, bl.a. særligt Skandinavien.

 

Udseende og kendetegn

En irsk setter er en mellemstor hund, som udseendemæssigt minder lidt om den engelske setter og en gordon setter. Både hannerne og hunnerne vejer mellem 27 til 32 kg og er mellem 60 og 70 cm høje.

 

Pelsen er silkeblød, lang til mellemlang og lige. Som oftest er pelsen kastanjebrun, mahognifarvede eller gyldenrød. Pelsen er længst ved ørerne, på benene, på halsen samt på maven. Racens mest karakteristiske træk er den lange ører, som har det med at flagre rundt når den løber. Derudover har racen meget lange ben, som gør den til en formidabel hurtigløber.

 

Mentalitet og adfærd

Den irske setter er en hund med et stort energiniveau. Den er livlig og hurtig med en ukuelig jagtlyst. Den kan godt have tendens til at blive en smule voldsom i leg, simpelthen fordi den har så meget energi. Den irske setter er dog blid som et lam og er både venlig og imødekommende overfor mennesker og andre hunde. Den er mere rolig overfor børn, og egner sig derfor rigtig fint som familiehund.

 

På grund af sit store aktivitetsbehov, kræver en irsk setter en familie som er indstillet på at aktivere hunden. Den irske setter passer derfor godt til familien som meget udenfor og aktive i naturen og gerne vil have en trofast følgesvend med. Hvis ikke racen får afløb for alt sin energi, vil den kede sig, mistrives og måske bliver destruktiv.

 

Den irske setter er en hund, som er forholdsvis nem at opdrage. Den tager gerne imod anvisninger og er meget opmærksom og kontaktsøgende overfor sin ejer. Træner man den grundigt fra den er hvalp, kan man derfor forvente at få en hund, som nok skal lystre. Det kan dog være svært at kalde den til sig, hvis den ser eller får fært af vildt. Derudover bør den holdes i snor i trafikerede områder – også selvom man godt kan kalde hunden til sig. Den irske setter er ikke en vagthund, så hvis man ønsker en hund, som passer på huset mens man ikke er hjemme, er det ikke en irsk setter man skal vælge. En irsk setter vil derimod byde alle – også indbrudstyve – velkommen indenfor.

 

Pelspleje

En irsk setter kræver en del pelspleje og det er noget man bør overveje, inden man anskaffer sig en. Pelsen skal kontrolleres for urenheder hver dag samt børstes flittigt og grundigt flere gange i ugen. Sørger man for at pleje og vedligeholde pelsen, fælder hunden til gengæld også markant mindre. Man skal særligt være opmærksom på pelsen omkring brystet, benene og halen, da der særligt her er risiko for sammenfiltring.