Er du på udkig efter en ny hund? Så er du havnet det hele rigtige sted. På Dyreportalen.dk kan du finde mange forskellige hunderacer til salg. Vi har både kæledyrsannoncer fra private sælgere og professionelle opdrættere, og her er både plads til de små hvalpe og de ældre hunde der savner et nyt hjem. Du kan helt sikkert finde din nye bedste ven her. Se alle salgsannoncer for Irsk Terrier herunder.
Læs mere i vores leksikon om racen Irsk Terrier.
Vi har fundet resultater til dig
Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.
En irsk terrier er en hunderace inden for typen terrier, som oprindeligt stammer fra Irland. Den irske terrier har fået øgenavnet "Daredevil", dvs. den, der er vovet. Øgenavnet kommer af at racen er kendt for sin frygtløshed og sit store mod.
Den Irske terrier er en af i alt fire terrierracer, som Irland har frembragt. Den irske terrier anses for at være den ældste af de fire, men der er fortsat usikkerhed om hvorvidt det er korrekt, da man ikke har kunne finde tilstrækkelige med beviser for den påstand. Det er ligeledes usikkert præcis hvilken stamfader den irske terrier har. Nogle påstår, at den stammer fra den irske ulvehund, andre mener den er udviklet fra den ruhårede black and tan-terrier og endelig er der nogen som påstår, at den irske terrier stammer fra nogle gamle skotske hunderacer.
Man ved til gengæld med sikkerhed at racen stammer fra Cork i Sydirland, som er den næstestørste by på Irland efter Dublin. Man ved også, at den siden 1700-tallet har været anvendt som gård- og vagthund, hvor den bl.a. blev brugt til at fange rotter og andre skadedyr. Derudover har racen været anvendt som jagthund på fx kaniner. Endelig har den irske terrier været anvendt i hundekampe dengang dette stadig var tilladt samt til hundevæddeløb.
Under 1. verdenskrig blev den irske terrier sågar anvendt som meldehund i skyttegravene. Her blev den irske terrier brugt til at bringe meldinger frem mellem soldaterne i de forskellige skyttegrave. Chancen for at komme helskindet tilbage fra én skyttegrav til en anden var meget lille som soldat, men for en hurtig og frygtløs hund var chancerne markant bedre. Racen skulle angiveligt have været ekstremt pålidelig og velegnet til opgaven som meldehund, bl.a. pga. dens frygtløshed. I dag holdes hunden dog stort set kun som almindelig selskabs- og familiehund. Nogle går dog også til agility med deres irske terrier, hvilket racen er meget velegnet til.
Den irske terrier er en mellemstor hund som er ca. 46 cm høj og vejer mellem 11 og 12 kg. Hannerne kan dog veje helt op til 15 kg. Pelsen er tæt, ru og fladt-liggende og uden bølger, krøller og lokker. Pelsfarven er ofte gyldenrød eller hvedefarvet. Der kan dog forekomme lidt hvidt omkring brystet. Den irske terrier har derudover et meget karakteristisk skæg, som giver den et vaks udtryk.
Den irske terrier er først og fremmest en ekstremt modig og frygtløs hund. Den er dog både kærlig og hengiven over for sin familie, men kan godt være lidt reserveret overfor fremmede. Racen omgås fint med andre hunde, hvis den er socialiseret fra hvalp, men den går dog ikke af vejen for et slagsmål hvis muligheden byder sig. Det skal man som ejer være opmærksom på, og derfor ikke antaste fremmede hunde, som man ikke kender.
Grundet sin fortid som rottefænger og jagthund har den irske terrier et forholdsvist stort aktivitetsbehov. Den vil således gerne med ud at gå lange ture og tager gerne imod anvisninger. Det kræver vedholdenhed at opdrage en irsk terrier, da den som alle andre terrier, er meget selvstændig og stædig. Sørg derfor for at opdrage hunden konsekvent men kærligt allerede fra den er hvalp.
Den irske terrier har ikke et særligt stort behov for pelspleje. Den daglige pleje er således meget overkommelig og består blot af en let børstning. Børstes hunden jævnligt fælder den desuden ikke nævneværdigt. Man kan derudover med fordel studse skægget, når det bliver for langt. Ud over børstning skal racen trimmes tre til fire gange hvert år. Man kan enten selv gøre det eller få en professionel hundeklipper til det.