FB
Filtrer din søgning

Filtrer din søgning

Pris

Lokation

  • Hovedstaden
  • Sjælland
  • Syddanmark
  • Midtjylland
  • Nordjylland

Chartreux

Leder du efter en Chartreux? Det kan vi godt forstå! Katten er et helt fantastisk kæledyr med en stor personlighed, og det er ikke uden grund, at det er et af de absolut mest populære kæledyr blandt danskerne. Inde hos Dyreportal.dk har vi et stort udvalg af katte til salg. Det er muligt at finde både voksne katte og killinger, som søger sit evige hjem. Nedenunder kan du tage et kig gennem vores annoncer og finde din nye kat 🐱.

Du kan læse mere om racen Chartreux her.

Læs mere i vores leksikon om racen Chartreux.

Køb chartreux

Vi har fundet resultater til dig

Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.Chartreux

En chartreux er en sjælden katterace, som kommer fra Frankrig. Det er en stor og muskuløs kat, med relativt korte ben. Katten er særligt kendt for sine meget hurtige reflekser og sin blå eller sølvgrå korte vandafvisende pels. De er også meget kendte for deres ”smil”, som skyldes, at deres tilspidsende næse, i kombination med hovedstrukturen, gør, at det ofte ligner, de smiler.Oprindelse og historie

En chartreux er en meget gammel katterace, som kommer fra Frankrig. Den menes dog oprindeligt at være blevet importeret dertil fra Mellemøsten. Den bliver første gang nævnt allerede i 1558 i et digt af den franske digter Joachim du Bellay. Katten blev sidenhen avlet af franske munke udenfor Paris, hvor den blev brugt som arbejdskat til bl.a. at jage skadedyr. Den er opkaldt efter et fransk kloster, Grande Chartreux. I 1920 blev der for alvor sat gang i avlsprogrammet for chartreuxen. Det resulterede i en sund og stærk kat, med en atletisk krop, en korthåret blå pels og et bedårende ansigt.

Katten blev sidenhen importeret til Storbritannien og efterfølgende ud i resten af Europa. I forbindelse med anden verdenskrig blev racen dog næsten udryddet. Det lykkedes dog nogle engagerede opdrættere at redde racen, men det er dog stadig i dag en sjælden race, som ikke er særligt udbredt i Danmark.Udseende og kendetegn

Chartreuxen er kendt for sin tætte, bløde og plyssede pels. Den har store runde og meget udtryksfulde øjne, som typisk er gule eller kobberfarvede. Det er en lille- til mellemstørrelseskat, med muskuløse skuldre, en kort men stærk hals, stærke kæber, en veludviklet snude og en relativt kraftig knoglebygning. Benene er korte i forhold til kroppen, men stærke. Hannerne er en anelse større end hunnerne.

Chartreuxens atletiske kropsbygning skyldes, at den oprindeligt blev brugt til som arbejdskat til jagt af skadedyr og andre gnavere.

Pelsen er blå, tyk og tæt og bliver om vinteren markant længere og endnu tykkere. Pelsen har desuden en ret grov struktur, som har til formål at beskytte katten mod udefrakommende faktorer.


Temperament og personlighed

En chartreux er en venlig, afbalanceret og roligt kat, som kommer godt ud af det med andre katte, og hunde for den sags skyld, såvel som børn. Racen egner sig derfor fint som familiekat.

Det er en kat, som ikke er synderligt opmærksomhedskrævende, men som dog godt kan lide at være i nærheden af sine ejere. Den holder sig dog gerne lidt på afstand, og kan være en meget diskret kat. Dette skyldes formentligt dens oprindelse som jagtkat, hvor den skulle snige sig ind på byttet og være diskret og stille. En chartreux er dog en loyal ven og følgesvend, som er blid af temperament og kommer godt ud af det med de fleste. Den er selvsikker og rolig og trives rigtig fint som indekat.

Chartreuxen er også en legesyg race, og leger gerne med sin ejer. Den kan dog også sagtens lege selv, hvis den har noget legetøj. Den er særligt glad for jagtlege på grund af baggrunden som jagtkat.

Det er vigtigt at sørge for at katten er aktiv, for at holde den i god form, og sikre, at den får nok motion.Sygdom og sundhed

Racen betegnes som en af de sundeste katteracer. Passer og plejer man sin chartreux kan man derfor forvente en sund og rask kat i mange år.

Der er dog blevet rapporteret om enkelte og sjældne tilfælde af knæproblemer, nyresygdomme og sten i urinveje. Dette er dog yderst sjældne tilfælde, men alligevel noget, man som ejer, bør være opmærksom på. Kattens forventede levetid er 8 til 13 år.Pleje

En chartreux er generelt nem at pleje. En ugentlig børstning er som regel nok. Derudover bør tænder og tandkød kontrolleres, for at sikre, at der ikke opstår tandkødsbetændelse eller mundinfektion.