FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Chartreux

Du kender sikkert til de lækre blå shorthair racer, som indbyder til berøring og som giver et blødt og bamset indtryk med sin plys-agtige pels. Blandt disse finder vi British Shorthair, Russian Blue og Korat – alle tre små eller mellemstore racer med en tæt, blålig pels og meget ens bygning. Der er dog forskelle på de tre racer, hvilket man hurtigt finder ud af hvis man har stiftet bekendtskab med eksemplarer af disse. I denne artikel kan du blive klogere på Chartreux. Du kan læse om kattens ydre karakteristika og dens sindelag, og få information om de krav, den stiller til dig som ejer. Og så vil du forhåbentlig komme tættere på en beslutning om hvorvidt en Chartreux er den rette kat for dig.

Læs mere
Chartreux

Karaktertræk for en Chartreux

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Chartreux – hvad er det for en størrelse?

Katte af Chartreux racen er måske ikke de mest udbredte herhjemme. Ikke desto mindre tilhører Chartreux de mest efterspurgte katteracer på verdensplan, og er endog særdeles populær. Desværre er Chartreux racen ikke så udbredt som man kunne ønske. Der er langt mellem Chartreux katterier, da racen stadig er forholdsvis sjælden i forekomst. Og skulle du være så heldig at støde på et Chartreux opdræt i Danmark, kan du godt forberede dig på at skulle betale en mindre formue for din nye kat. Det kan dog hurtigt vise sig at være det hele værd. Som du vil kunne læse i det følgende, er der her tale om en ganske særlig kat, som hurtigt vil vinde dit hjerte. En Chartreux er ikke en hvilken som helst kat – og dette er grunden til racens store popularitet.

 

Oprindelse og historie

Chartreux er en af de ældste katteracer i verden. Racen stammer fra Frankrig, og det menes, at dens stamfædre (og mødre) blev importeret fra Mellemøsten. Racen blev på grund af sin smukke, blå pelsdragt associeret med Karteuserordenen, som er en fransk munkeorden. Legenden siger, at de tavse katte var ledsagere for de lige så tavse munke i ordenen. Men der er ingen reelle beviser for at kattene blev holdt af karteuserne, selv om det ville være oplagt. Som det gør sig gældende for mange andre ældre katteracer, er det dog ikke rigtig kendt, hvordan netop denne race kom i tilblivelse. Blandt de tidligste referencer finder vi i et digt af poeten Joachin de Bellay, der beskriver denne type kat som rottens sikre død.

 

Den første officielle beskrivelse af navnet Chartreux for de smukke, blå katte findes i Universal Dictionary of Commerce, Natural History and the Arts and Trade af Savary de Brusion, udgivet i 1723. Den franske naturforsker George-Louis Leclerc, Comte de Buffon, beskrev racen som ”Frankrigs kat” og gav katten af denne race det latinske navn Felis catus coeruleus, hvilket betyder blå kat. Indtil begyndelsen af 1900 tallet levede fritlevende grupper af katte i om omkring især Paris. Kattene var ikke videre værdsat når man ser bort fra deres evne til at jage skadedyr – og så den smukke pels.

 

Først efter Første Verdenskrig, tog franske katteelskere de nødvendige skridt til at bevare racen. Engang i 1920'erne stødte søstrene Christine og Suzanne Leger på en koloni af blågrå katte, der boede på en lille ø ud for Frankrigs kyst. Kattene var bemærkelsesværdige for deres slående udseende og unikke uldne pels, så Leger-søstrene besluttede at tæmme og opdrætte dem.

 

Ved kun at bruge de katte, der opfyldte standarden til avl af killinger var opdrætterne i stand til at frembringe en race, hvis repræsentanter snart kunne udstilles på europæiske udstillinger omkring cirka 1930. En af racens tidlige tilhængere var romanforfatteren Colette, hvis Chartreux Saha indtog en æresplads i hendes bog La Chatte. General Charles de Gaulle var også kendt for at elske racen, idet han ejede en ved navn Gris Gris (Grå Grå).

 

I 1970’erne var katte af racen Chartreux stadig temmelig sjældne, og det var på dette tidspunkt at repræsentanter fra den ædle race første gang satte pote på amerikansk jord. I 1987 blev Chartreux anerkendt som selvstændig race af Cat Fanciers Association (CFA). Den dag i dag er kattene anerkendt af alle større amerikanske katteforeninger – og Chartreux er endda den officielle maskot for Montreux Jazz Festival. Racen er mindre kendt og ikke videre udbredt i Europa, selv i dens hjemland Frankrig.

 

Chartreux – racekarakteristik og ydre kendetegn

Som nævnt er katte af denne race kendt for deres smukke, tætte pels, som er blålig i tonen og har et nærmest plysset udseende. Chartreux er en ypperlig repræsentant for korthårsracerne, især de blå af slagsen. Kroppen er robust og muskuløs, med forholdsvis korte ben. Katten er dog hverken klodset eller kluntet, men tvært imod særdeles agil, med hurtige reflekser som sætter den i stand til at jage rotter og mus med stor succes.

 

Hovedet er bredt og afrundet, og med det klassiske Filurkat smil, som også kendes fra katte af racen British Shorthair. Næsen er lige, medium bred og medium lang, og halsen kort og kraftig. Ørerne er mellemstore og højt ansat. Øjnene er runde, vidt åbne, og særdeles udtryksfulde. Farven på øjnene er dyb orange, kobber eller guld, hvilket står i flot kontrast til den blå pelspragt. Pelsen er kort og blød, med en vandafvisende top coat og en beskyttende underuld. Farven er, som nævnt, altid blålig i tonen og med et sølvernt skær. For yngre katte kan der vise sig svage aftegninger på ben og hale.

 

Personlighed og temperament

I modsætning til mange andre racekatte, har vi her at gøre med en forholdsvis stille kat. En Chartreux kan godt snakke lidt med dæmpede miav-lyde – men den hverken vræler, klikker eller piber. Vi har her at gøre med en kat, der elsker hygge. Aktivitets niveauet er ikke det højeste i verden, omend en Chartreux sætter stor pris på en hurtig musejagt i ny og næ. Du kan sagtens få masser ud af at lege med din Chartreux – men katten stiller faktisk ikke de helt store krav til underholdning.

 

Til gengæld kan du regne med en venlig, nysgerrig og rolig kat, som fungerer godt sammen med andre dyr og selv mindre børn. En Chartreux kan således udgøre et rigtig godt firbenet familiemedlem, idet samtlige familiens medlemmer kan få stor glæde af den søde og kærlige kat.

 

Sygdomme og helbred

Der er forholdsvis få generelle helbredsproblemer at finde hos Chartreux, som er en solid, robust race. Du bør dog i samråd med dyrlægen være på vagt over for følgende:

 

Polycystisk nyresygdom: En tilstand, i hvilken væskefyldte cyster forringer den normale funktion af en eller begge nyrer

Struvit-krystaller: Der kan dannes små sten i kattens blære som følge af for lidt hydrering eller en for basisk kost. Stenene kan irritere blæren, blokere urinrøret og i værste fald resultere i nyresvigt


Løse knæskaller: Et problem, der kan plage flere racekatte, her under Chartreux

 

Der ud over er det vigtigt at holde øje med kattens vægt. Det kan godt være svært at se om en Chartreux er overvægtig, idet katten fra naturens hånd er meget tæt bygget. Men hvis kattens aktivitetsniveau ikke modsvarer dens indtag af næring, kan den gå hen og blive fed, med alt hvad dette medfører af dårligdomme som for eksempel diabetes og hjerte kar sygdomme.

 

Pasning og pleje

Den korte pels kræver et minimum af pleje. Dog er det en god idé at børste katten grundigt en gang om ugen for at fjerne de løse hår. I fælde perioden bør du svinge børsten oftere – i hvert fald hvis du ikke ønsker kattehår i alle dine møbler. Som det er tilfældet for stort set alle katte, er det vigtigt at du ind imellem børster kattens tænder. Dette for at forebygge at der opbygges plak, som kan give anledning til tandsygdomme. Brug en blød børnetandbørste eller en fingertandbørste. Især indekatte kan få behov for at få klippet negle cirka hver sjette uge. Få dyrlægen til at vise dig hvordan du undgår at ramme nerven.

 

Foder, aktivering og leg

Som nævnt er det vigtigt at regulere kattens kost efter dens fodestand. Den robuste og tætte bygning gør at det kan være vanskeligt at bedømme hvorvidt katten er blevet for fed. Du skal kunne mærke ribbenene gennem pelsen – og katten må ikke have besvær med at vaske sig bagi, eller hoppe op. Din dyrlæge kan hjælpe dig med at tilrettelægge n foderplan, som sikrer at katten får den rette ernæring. Selv om Chartreux ikke er den mest aktive kat, sætter den stadig pris på opmærksomhed. Det er sjovt og hyggeligt at lege katten efter musen med den kløgtige rottejæger. Du bør desuden sørge for at katten har mulighed for at komme op i højden, og har faste huler rundt omkring i boligen.

 

Er Chartreux en familiekat?

Det korte svar på oven for stillede spørgsmål er ja – en Chartreux kan sagtens fungere som familiekat. Inden du anskaffer dig en kat bør du dog overveje om ikke det var en god idé at købe to. Dette gælder især hvis der er tale om en indekat, som for eksempel bor i lejlighed og ikke har mulighed for at komme ud. Så har katten nemlig ingen berøringsflade med andre levende væsner i løbet af dagen – især ikke hvis hjemmets øvrige beboere er væk i flere timer ad gangen. Dertil kommer, at det kan være svært at skaffe en Chartreux i Danmark. Du kan med fordel kigge efter Korat eller British Shorthair, som er de racer der ligger tættest på Chartreux.