FB
Filtrer din søgning

Filtrer din søgning

Pris

Lokation

  • Hovedstaden
  • Sjælland
  • Syddanmark
  • Midtjylland
  • Nordjylland

Cymric til salg

En kat er et dejligt kæledyr. Den er selvstændig, fuld af personlighed og vidunderligt selskab, og det er ikke underligt, at den er et af de mest populære kæledyr i Danmark På vores hjemmeside finder du et kæmpe udvalg af katte og killinger der søger et nyt, kærligt hjem, og her er både plads til racekatte og huskatte, indekatte og udekatte. Så hvis du har besluttet at føje en kat til familien, så er du havnet det helt rigtige sted. Herunder kan du se alle aktuelle salgsannoncer for racen Cymric.

Læs mere i vores leksikon om racen Cymric.

Køb cymric

Vi har fundet resultater til dig

Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.Cymric

En cymric er en forholdsvis stor, muskuløs og kompakt haleløs kat, som er ret sjælden i Danmark. Nogen mener, at cymricen blot er en langhåret udgave af manx-katten, hvorfor nogen også kalder cymricen for en langhåret manx-kat.Oprindelse og historie

Manx-katten, som cymricen stammer fra, kommer oprindeligt fra Isle of Man, som er en ø i det irske hav. Her opstod der en mutation blandt øens katte, som gjorde, at nogen af kattene blev født uden hale. Præcis hvornår dette skete, vides ikke. På grund af øens størrelse, og derfor begrænsede bestand af katte, blev genet, som gav den manglende hale, hurtigt ført videre til øens øvrige katte og blev således det dominerende gen. Senere, i 1960’erne, dukkede lignende killinger, med langt hår og manglende hale, op i Canada. Her blev de dog avlet bevidst, hvor de på Isle of Man i stedet blev kasseret, for værende uægte manx-katte.

Det var her, i Canada i 1960’erne, at racen for alvor blev populær blandt den brede befolkning. Det skulle dog tage mange år før cymricen endelig blev anerkendt som en officiel race. Det skete først i 2000’erne. Før det, blev racen ikke anerkendt som en rigtig race, men snarere som en manx-kat med langt hår. Uenigheden om cymricens status som en reel race, huserer dog fortsat.


Udseende og kendetegn

Cymricen er en mellemstørrelse kat, som er muskuløs, kompakt og tæt med en kraftig knoglestruktur. Katten er som udgangspunkt haleløs, selvom nogen dog fødes med hale eller med en lille ”stump”. Disse kaldes ofte for en ”rumpy”. Der findes faktisk helt op til fire forskellige haletyper af cymricer: den helt haleløse, dem der har en kort hale (som består af en til tre ryghvirvler), dem der har en lidt længere hale (ca. 1/3 af en normal halelængde) og endelig dem, der har en decideret hale, som er lige så lang, som halen på en almindelig kat. Det er umuligt at forudsige hvilken haletype, killingerne fra et kuld af cymrics vil få.

En cymric har et rundt hoved med runde øjne, som typisk er enten kobberfarvet, grønne, nøddebrune eller gule. Ørene sidder med forholdsvis stor afstand til hinanden. Pelsen er lang, tæt og tyk og har underuld og kan være i en række forskellige farver, fx sølvfarvet, brun, hvid, blå, sort og rød. Den kan også have forskellige mønstre, alt fra helt ensfarvet til tofarvet, trefarvet osv. Katten vejer 3 til 5 kg, og hannerne er typisk lidt større end hunnerne.Temperament og personlighed

En cymric er en rolig, afbalanceret og social kat. Den er glad for mennesker og knytter stærke bånd til sine ejere. Den kommer desuden også godt ud af det med andre kæledyr, hunde som katter, samt børn.

Med sit godmodige og rolige sind, fungerer katten derfor godt som familiekat. Dog er cymric-katten ikke glad for at være alene i længere perioder, hvorfor det ikke er en kat man bør anskaffe sig, hvis man er meget ude af huset, hvor katten vil være alene. Dette kan føre til mistrivsel.


Sundhed og sygdom

Genet der giver cymric-katten (og manx-katten) deres usædvanlige haler, kan desværre også være dødeligt. Det skyldes, at killinger som arver to kopier af det haleløse gen, dør før fødslen. Disse killinger udgør ca. 25% af et kuld, hvorfor cymricens kuld ofte ikke er ret store.

Nogen killinger fødes også med huller i ryghvirvlerne, sammensmeltede ryghvirvler eller tarm- og blæreproblemer. Nogen af disse tilstande viser sig allerede ved fødslen, mens andre først bliver synlige inden for de første seks måneder af kattens levetid. Derfor sælges cymric-katte typisk først fra opdrætteren når de er ældre end 6 mdr.Pleje

Da katten har en tyk og lang pels, skal den børstes dagligt. I perioder hvor katten fælder særligt meget, kan det være nødvendigt med en børstning flere gange om dagen.