FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Cymric

Er du vild med det haleløse look, som er fremtrædende hos eksempelvis Manx katten og Amerikansk Bobtail? Så vil du helt sikkert også falde pladask for den stumpede Cymric. Cymric racen er blandt de yngre, og har endnu ikke opnået fuld anerkendelse som selvstændig race blandt de mest kendte internationale katte-organisationer. Dette ændrer dog ikke på, at Cymric katte er ganske populære blandt kattekendere – og i det følgende kan du læse mere om hvad denne popularitet skyldes.

Læs mere
Cymric

Karaktertræk for en Cymric

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Cymric – en rund og fluffy charmetrold

Der er noget helt særligt ved haleløse katte. Selv om den manglende hale oprindeligt er udtryk for en genetisk fejl, er katteracer med stumpede haler – eller helt uden haler – ganske populære. Det lader heller ikke til at påvirke kattens trivsel og velbefindende, at den er uden sit vedhæng. Og mange mennesker har svært ved at stå for det afrundede og bamseagtige udseende, som følger med det særprægede racekendetegn. Hvis du har kastet din kærlighed på en Cymric, bør du læse med her. I de følgende afsnit kan du blive meget klogere på denne helt specielle kat, dens historiske ophav, og dens særlige kendetegn. Og så vil du kunne komme tættere på en beslutning angående Cymric som din næste firbenede ven.

 

Cymric – historie og oprindelse

Som nævnt i afsnittet oven for, er haleløse katte af racer så som Manx og Cymric resultatet af en genetisk mutation. Den manglende hale har givet anledning til en omfattende folk lore i kattenes oprindelsesregion, nemlig Isle of Man. En af de mest populære beretninger giver en smækkende dør på Noas Ark skylden – og en anden, at vikingerne stjal killinger fordi halerne bragte held og lykke, hvorfor den haleløse variant er den eneste overlevende.

 

Manx racen er kendetegnet ved sin manglende hale, hvilket skyldes et recessivt gen. Grunden til at genet kunne slå igennem, var kattens isolerede status på øen, hvilket muliggjorde en vis indavl. Den originale Manx kat er korthåret, og derfor blev der oprindeligt ikke avlet på langhårede Manx katte oprindeligt. Det var faktisk først da et par langhårde Manx katte blev født i Canada i de tidlige tressere, at et decideret program for opdræt af denne type kat begyndte at tage form. Den dag i dag er Cymric endnu ikke anerkendt som en selvstændig og original race. Cymric katte bedømmes ud fra Manx kattens racestandard som en langhåret eller semilanghåret Manx.

 

Udseende og særlige kendetegn

Det primære kendetegn for katte af Manx eller Cymric typen er den manglende hale. I modsætning til eksempelvis Bobtail racerne (Amerikansk Bobtail, Japansk Bobtail og Pixibob) er der ikke nogen halestump længere end allerhøjt få centimeter. På en 100% haleløs Cymric eller Manx kan der ikke mærkes den mindste ansats til hale. På de såkaldte ”rumpy risers” kan man mærke en lille halestump, som rejser sig når man kæler katten på ryggen. Da genet for manglende hale som nævnt er recessivt, vil nogle Manx og Cymric katte fødes med en kort hale eller hale i normal længde – men dette falder ikke inden for de anerkendte racestandarder.

 

Foruden den manglende hale, er Cymric karakteriseret ved en kraftig og muskuløs krop, og en solid bygning. Katten vil føles overraskende tung når du løfter den op, på trods af at der her blot er tale om en katte i mellemstørrelse. Hoved såvel som ansigt, krop og poter er kendetegnet ved den samme rundhed som rumpen, og giver katten en overordnet rund og bamseagtig fremtoning. Øjnene er runde, og med et opvakt udtryk, i gyldne og kobberfarvede nuancer. Ørerne er brede og afrundede i toppen, forholdsvis bredt ansat på hovedet og i middelstørrelse.

 

Alt i alt er en Cymric en særdeles velproportioneret kat, som fremstår robust og veludviklet. Faktisk er en Cymric ikke fuldt udvokset før den er over to år gammel, hvilket ikke er helt sædvanligt for katte i denne størrelsesklasse. Den lange, dobbelte pels, som er det kendetegn der adskiller Cymric fra Manx, er af middel længde, tæt og godt polstret over kroppen, og med længere, mere ulden pels omkring ben, mave og halskrave. Pelsen er silkeagtig og tætliggende, og fås i et væld af forskellige farver – fra hvid over creme, sølv, blå, chinchilla og chokoladebrun til kulsort, og med diverse tabby-, smoke- og calico mønstre.

 

Personlighed og temperament

En Cymrics sindelag afspejler faktisk temmelig nøjagtigt dens udseende – man kan fristes til st sige ”what you see is what you get”. Den smukke og robuste kat er et venligt gemyt, som elsker at lege og socialisere. Og så sætter en Cymric altid stor pris på menneskeligt selskab. Cymric og Manx katte er kendt for at være meget snakkende – og du er ikke i tvivl om hvorvidt din Cymric ønsker din opmærksomhed. Det vil den nemlig gøre dig opmærksom på gennem trillende mjaven og andre søde lyde. Samtidig er katte af Cymric og Manx typen temmelig intelligente, og kan få timer til at gå med lege og spil som udfordrer deres hjerne og koordination. Du kan nemt holde din Cymric beskæftiget med det rette kattelegetøj.

 

Sygdom og generelt helbred

Selv om Cymric og Manx generelt er sunde katte, kan de ikke sige sig fri for visse dårligdomme. Blandt andet er den manglende hale ofte årsag til lidelser, som er specifik for stumphalede og haleløse racer. Nogle katte af racen Cymric eller Manx har nogle har rygmarvsdefekter, der resulterer i neurologiske symptomer, såsom problemer med afføring eller vandladning.

 

Sacrocaudal dysgenese er en form for spinal deformitet, der almindeligvis ses hos Cymric-killinger. Sacrum er den del af rygsøjlen, der passerer gennem bækkenet, caudal betyder "mod halen", og dysgenese betyder forkert dannelse under fosterudviklingen. Sacrocaudal dysgenese betyder altså, at haleenden af rygsøjlen dannes forkert under fosterudviklingen. Der er her tale om et almindeligt problem, når en kats hale er genetisk programmeret til at mangle.

 

Virkningerne af tilstanden forværres typisk med alderen, hvorfor Cymric killinger, som får konstateret disse problemer, skal aflives. Er du på udkig efter en Cymric killing, bør du undgå killinger, der har problemer med at gå eller går med en stiv eller hoppende gang. Blandt andre lidelser hos Cymric katte finder vi gigt i halebenet hos katte med delvise haler samt

hornhindedystrofi, der udmønter sig i uklarhed i hornhinden, og som udvikles i fire måneders alderen.

 

Pasning, pleje og kost

Da der her er tale om en semilanghåret kat, er det forholdsvis nemt at holde pelsen på en Cymric ved lige. Du skal blot børste eller rede den igennem en gang om ugen – måske lidt hyppigere i fælde perioderne – for at fjerne døde og afstødte hår, og for at forebygge filtklumper i pelsen. Lige som alle andre katteracer, har Cymric katte tendens til opbygning af tandsten. Dette kan medføre lidelser i tænder og tandkød, hvorfor du bør børste kattens tænder mindst én gang om ugen. Brug en blød børnetandbørste eller en fingertandbørste, som kan købes hos din dyrlæge eller i en dyrehandel.

 

Kattens kløer bør efterses med jævnes mellemrum, og klippes når nødvendigt – gerne en gang hver sjette uge. Især ældre katte har tendens til fortykkelse af neglene, hvilket gør det vanskeligt for dem selv at file dem ned ved at hvæsse dem på kratte træet. Lad dyrlægen vise dig hvordan du klipper kattens negle uden at ramme nerven eller et blodkar. Da Cymric er en temmelig solid kat med en robust bygning, kan det godt være svært at gennemskue, om katten har lagt sig ud. Det er dog meget vigtigt, at du ikke lader din kat blive fed.

 

Lige som det gør sig gældende for mennesker, er overvægt hos katte forbundet med en lang række livstruende sygdomme som for eksempel diabetes og hjerte/kar sygdomme. En overvægtig kat vil samtidig have større risiko for at udvikle gigt, hvilket igen kan gå ud over aktivitets niveauet. Du bør i samråd med din dyrlæge lægge en fornuftig kostplan for din kat, og sørge for at den bliver vejet i forbindelse med sit årlige sundhedstjek. På den måde kan du sikre katten et langt og godt liv sammen med dig.

 

Er en Cymric noget for mig?

Hvis og såfremt du kan finde et Cymric opdræt i Danmark, er der intet i vejen for at anskaffe dig en langhåret og haleløse pelskugle. Du bør dog være meget opmærksom på killingens helbred, og udelukkende købe din nye stumprumpede følgesvend hos en velrenommeret opdrætter. Det kan dog godt være svært at finde et katteri som tilbyder Cymric katte til salg i Danmark. Så er du fan af det haleløse og langpelsede look, kan du overveje en Amerikansk Bobtail i stedet.