Katten er et helt fantastisk dyr. Den er selvstændig, fuld af personlighed og vidunderligt selskab. Derfor er det heller ikke så mærkeligt, at katten er det andet mest populære kæledyr i Danmark.
På Dyreportal.dk finder du et kæmpe udvalg af huskatte og -killinger, der søger et nyt, kærligt hjem. Så hvis du er klar til at udvide familien med en kat, så er du havnet det helt rigtige sted. Herunder kan du se alle aktuelle salgsannoncer for racen huskat.
Læs mere i vores leksikon om racen Huskat.
Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.
Huskatten eller tamkatten, som den også kaldes, har været i Danmark siden jernalderen, og er næst efter hunden danskernes foretrukne kæledyr. Ca. 20 % af danske husstande er således ejere af en huskat.
Nok findes der mange huskatte i Danmark i dag, men hvor stammer huskatten, som vi kender den, egentlig fra? Det korte svar: fra vildkatten. Men egentlig er svaret en smule mere nuanceret end som så. Mennesker har nemlig holdt og avlet katten som kæledyr i tusinder af år. Det startede med, at man domesticerede den afrikanske vildkat. Her har man længe ment at kunne datere, at de første katte blev tæmmet i Egypten for omkring 3.600 år siden. Men nye undersøgelser tyder på, at det måske endda kan være endnu tidligere, da man har fundet DNA fra katte på gravpladser, som er op mod 9.500 år gamle.
En typisk huskat er ca. 25 cm i skulderhøjde og 45 cm i kropslængde. Hertil kommer en hale på ca. 30 cm, som er helt afgørende for katten, da den bruger denne som balanceorgan. En almindelig huskat vejer typisk 4 til 5 kg, og ligesom mange andre racer, så gælder det også for huskatten, at hankatte ofte er en smule større end hunkatte.
Huskatten har generelt et venligt, charmerende og kærligt sind. Dog skal det tilføjes, at hankatte dog godt kan være en smule aggressive og stridslystne – dette gælder særligt, hvis de ikke er kastrerede. Vælger man at anskaffe sig en hankat, bør man derfor være varsom med at lade katten rende frit, da den kan komme i voldsomme slåskampe med andre katte.
Forskellen mellem en huskat og fx en hund er, at katten er et langt mere selvstændigt væsen, som derfor i højere grad kan tåle at være alene hjemme uden selskab. Det skyldes, at hunden er et flokdyr, mens katte typisk jager alene. Står valget mellem en kat eller en hund som kæledyr, kan det derfor være en god idé at tage stilling til, hvor mange timer du og familien er væk fra hjemmet.
Huskatte er generelt meget sunde katte og har sjældent arvelige sygdomme eller defekter, som fx mange racekatte har. De mest almindelige sundhedsproblemer for huskatte er flåter, hårboller, ringorm og lopper. I mere sjældne tilfælde er der også nogle katte, som udvikler indvoldsorm, sukkersyge eller urinvejsproblemer. Huskatte bliver i gennemsnit 12 til 14 år, men kan blive meget ældre. Her er det værd at pointere, at hunnerne typisk er dem, der bliver ældst.
De fleste huskatte er ikke særligt plejekrævende. Langhårede huskatte kræver dog lidt pelspleje i form af en børstning et par gange om ugen eller efter behov. Derudover bør du løbende efterse kattens negle og klippe dem, hvis de er for lange. Ørerne bør også tjekkes med jævne mellemrum og renses for eventuelt snavs. Når det gælder pleje af en huskat, bør du også undersøge kattens tænder og tandkød jævnligt.
Der findes i dag op mod 70 forskellige katteracer, alt efter hvilken katteorganisation man spørger. Det kan derfor være svært at finde ud af, hvilken kat som passer til lige netop ens behov og hverdag. Hvis det vigtigste for dig er at få en sund og glad kat, så kan en helt almindelig huskat meget vel være den race, du bør vælge. Huskatte er sunde og robuste og har ikke mange arvelige sygdomme eller defekter, som man ofte kan se ved racekatte. Derfor er en almindelig huskat et godt og sikkert valg – og ikke mindst billigt. En huskat kan nemlig fås til en lav købspris eller sågar gratis, mens en racekat kan koste adskillige tusinde kroner og typisk også er væsentligt mere plejekrævende.
Er valget faldet på en huskat, så bør du overveje, om du ønsker en langhåret eller korthåret kat. En tommelfingerregel er, at de langhårede katte typisk er mere rolige og milde end de korthårede. Der kan naturligvis være afvigelser. Til gengæld kræver de langhårede katte mere pelspleje, så det skal du være forberedt på, hvis du vælger sådan en.
Endelig bør du overveje, om du skal have en hankat eller en hunkat. Hankatte, som ikke er kastrerede, er typisk mere territoriale og aggressive end hunkatte. Derfor vælger langt de fleste huskatteejere at få deres hankat kastreret.