FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Huskat

Du kender dem udmærket godt – de helt almindelige katte, som spinder, mjaver og ofte ses på gårde og i villakvarterer. Huskatten er endog særdeles udbredt i Danmark. De kommer i mange størrelser og udformninger, og i det følgende ser vi nærmere på hvad det egentlig er for en størrelse, vi her har med at gøre.

Læs mere
Huskat

Karaktertræk for en Huskat

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Hvad er en huskat?

Huskat er betegnelsen for en kat, som ikke tilhører en bestemt race, og som ikke sælges fra opdræt eller med stamtavle. De fleste huskatte bliver til som følge af et ”hul i hækken”, og vil derfor som regel have et blandet – og for de flestes vedkommende helt ukendt – ophav. Hvis man skulle sammenligne huskatten med en racekat, er European Shorthair eller Europé nok den race der kommer tættest på når det handler om udseende og temperament. Men det, der er karakteristisk for en huskat, er, at den ikke kan tilskrives nogle særlige race karakteristika.

 

Nogle huskatte er langhårede, andre korthårede. Huskatte kan sagtens variere i størrelse, lige som du finder huskatte i alle farver og med alle typer aftegninger. Og da en kat i løbetid har mulighed for at blive parret med flere forskellige hankatte, kan der sagtens være flere forskellige fædre til et kuld – et fænomen som kaldes heteropaternal superfecundation. Den helt almindelige danske huskat er kendt og elsket af mange – og med afstand den mest udbredte kattetype her til lands. Dette er der flere gode grunde til, hvor af den vigtigste nok er, at huskatte er nemme at få fat på.

 

En hunkat er fertil allerede før sit første fyldte år, og kan sagtens blive drægtig flere gange i løbet af en sæson. Og da et kuld snildt kan bestå af 5 – 10 killinger, vil man altid kunne skaffe sig en af slagsen, oven i købet billigt eller uden beregning. Hvis du overvejer at anskaffe dig en kat, og måske har mulighed for at aftage en killing fra naboens kuld, bør du læse med i det følgende. Her kan du blive klogere på huskatten, og på hvilke krav der stilles til dig som katteejer.

 

Huskattens historie

Katten menes at være det eneste dyr som har domesticeret sig selv. Det vil sige at katten selv har valgt at leve i en form for symbiose med mennesker, og på alle måder har tilpasset sig tilværelsen tæt på især landbrug og gårde. Her er katten gennem tusindvis af år blevet værdsat for sine evner som jæger, og for sit vedholdende og pligtopfyldende arbejde med at holde diverse skadedyr så som mus og rotter fra kornlagre og lignende. Det tidligste kendte indikation på en tam kat findes i i udgravning tæt ved en neolitisk menneskegrav på det sydlige Cypern. Udgravningens indhold er dateret til omkring 7500-7200 f.Kr.

 

Grunden til at man mener der her er bevis for tidlig domesticering er at der på denne tid ikke menes at have været nogen form for original eller indfødt pattedyrsfauna på Cypern, hvilket leder forskere til at tro, at indbyggerne i den neolitiske landsby højst sandsynligt har medbragt katten og andre pattedyr til øen fra det mellemøstlige fastland.

 

Heraf kan man udlede, at de afrikanske vildkatte blev tiltrukket af de tidlige menneskelige bosættelser i området omkring Irak, Syrien, Libanon, Israel, Palæstina og Jordan – også kendt som ”den frugtbare halvmåne” – hvor katten fik succes med at holde af gnavere væk fra afgrøderne. Og her begynder historien om et årtusindlangt gensidigt nytteforhold mellem huskat og menneske.

 

Huskat – udseende og karakteristik

Som nævnt oven for er huskat ikke en selvstændig race. Huskatte kommer i et utal af størrelser og udformninger, i alle farver, og med alle typer pels. Dog vil en huskat aldrig være ekstrem, med eksempelvis brachycephali som en Perser eller en Exotic, eller med kæmpestore ører som Abyssinieren eller Siameseren. Og selv om en vildfaren Rex mutation i ny og næ fører til fødslen af en huskat med krøllet pels, hører dette til de absolutte sjældenheder. Typisk vil en huskat veje 4 – 5 kilo, måle 23 – 25 centimeter over skulderen og være omtrent en halv meter lang fra hoved til halerod. Længden på halen kan variere en del, og hanner har det med at være lidt større og noget mere kraftigt bygget end hunner.

 

Benene er af middel længde, og poterne ovale. polydactyli, det vil sige mere end fem tæer på en pote, optræder af og til hos huskatte.

 

Pelsen på almindelige danske huskatte er sædvanligvis kort, med tabby mønster, pletter, skildpadde eller calico aftegninger. Ind imellem ses dog helt sorte, hvide, grå eller røde katte, mens farve variationer som blå, chokolade, lilla, silver og lignende er mere sjældne. Nogle huskatte er semi langhårede, ofte som resultat af uautoriseret parring med en langhårsrace – for eksempel Maine Coon.

 

Øjenfarven kan spænde over hele spektret, fra gul, rav og kobber til blå, grøn og lys sølv. Heterokromi, det vil sige to forskellige øjenfarver, ses også hos huskatte.

 

Temperament og personlighed

Den tamme huskat er generelt et omgængeligt og positivt gemyt. Hvordan din huskats personlighed udvikler sig, afhænger i høj grad af håndtering og socialisering i den tidlige killingetid. Derfor er det vigtigt, at du tjekker kattens hjemlige miljø førend du aftager den. Huskatte er som regel legesyge, nysgerrige, og med et veludviklet jagt instinkt. Du kan med stor fordel anskaffe et bredt udvalg af kattelegetøj til din huskat – så kommer hverken du eller den til at kede sig!

 

Det at anskaffe sig en kat indebærer en del forpligtelser. Det er vigtigt at du gør dig klart, at din kat, selv om den har været gratis eller billig, stiller de samme krav til dig som en racekat. Selv om den europæiske tamkat måske ikke er noget decideret flokdyr, er der stadig tale om et socialt dyr. Det betyder at katten trives bedst når den ikke er alene. Har du ikke mulighed for at være hjemme hos din kat dagen lang, bør du sørge for at den har selskab. Især katte, som skal bo i lejlighed, har behov for at socialisere, da de ikke har mulighed for at komme ud og møde andre katte. Det anbefales derfor at man har mere end én kat, når man bor i lejlighed.

 

Sundhed og sygdomme

Der findes ikke tegn på nogen påvist arvelige sygdomme hos den almindelige danske huskat – det ville også være svært at spore, når denne type kattes ophav for de flestes vedkommende er ukendt. Du bør dog være opmærksom på almindeligt udbredte lidelser så som grå stær, løse knæskaller, gigt og nyreproblemer – især når katten bliver ældre. De fleste danske huskatte lever deres live som udekatte. Desværre er det de færreste katteejere, som  tager deres ansvar alvorligt, og holder katten på egen matrikel ved hjælp af voliere, løbegård eller indhegnet have.

 

Derfor er det vigtigt at du sørger for at holde din kat up to date med sine vaccinationer. Katte, som render frit, er udsat for en lang række farlige infektioner som for eksempel Felin Viral Rhinotracheitis, forkortet FVR, som er en type herpes infektion, Calicivirus – en virus infektion som angriber kattens øje og øvre luftveje, Felin Panleukopeni, som er et DNA virus der angriber kattens mave og tarmsystem, og som også kendes under navnet Kattesyge. Hos dyrlægen kan du få vaccineret katten mod disse infektioner. Vaccinationerne skal vedligeholdes, det vil sige udføres en gang om året. Du kan samtidig vælge at få vaccineret katten mod mere sjældne infektioner som for eksempel rabies, chlamydia eller katteleukæmi.

 

Har du planer om at lade din kat være udekat, bør du sørge for at få katten neutraliseret. Antallet af uønskede killinger formelig eksploderer i disse år. Og da en hunkat som nævnt kan føde op imod tyve killinger i løbet af en sæson, bidrager du un til problemet ved at lade en fertil kat strejfe. Det er ikke kun fødslen af uønskede killinger, du forebygger, når du vælger at lade din kat neutralisere. Du kan også være med til at hindre spredningen af FIV, som er kattenes svar på HIV – en frygtet sygdom, som desværre ikke kan kureres, men som kræver livslang behandling.

 

Pasning og pleje af huskatten

En huskat stiller ikke de store krav til pelspleje. De fleste huskatte klarer det fint selv, og kan sagtens holde pelsen ren, også selv om de tilbringer megen tid udendørs. Det er en god idé at anskaffe et loppehalsbånd til katten, og med jævne mellemrum give den en ormekur. Og skulle katten have rullet sig i noget, der lugter fælt, kan du til nøds vaske den i lunkent vand med mild sæbe.

 

Ligeledes hvæsser udekatte selv deres kløer på træer og lignende. Du bør dog for en sikkerheds skyld tjekke neglene med jævne mellemrum, og klippe dem når de blever for lange. Ellers kan de vokse ned i trædepuden og give anledning til såvel ubehag som infektion. En huskat stiller ikke de store krav til kattemad. Det er selvfølgelig tilrådeligt at tilpasse foderet efter kattens næringsbehov, som ændrer sig i takt med kattens alder. Snak med dyrlægen om hvordan du tilrettelægger en afbalanceret diæt for din huskat, således at den kan få et langt og sundt liv.

 

Er en huskat det rette valg for mig?

Hvis du ikke går op i race og stamtavle, kan en sød, almindelig huskat sagtens være et godt bud. Du bør dog ikke vælge katten blot fordi den er gratis. Der er nøjagtig de samme udgifter  - og præcis det samme ansvar – forbundet med at have en huskat, som med en racekat. Husk at internaterne bugner af forladte killinger og kattefamilier, som leder efter et kærligt hjem. Så inden du går ud på markedet efter en huskat til salg, bør du tjekke dit nærmeste internat – mon ikke der sidder en lille fræk ven og venter på dig?

 

 

Huskat til salg

5200 Odense V
Coco
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
1 år
Salgsklar
Salgsklar d.
16.08.2024
Pris: 5.000 kr.
7080 Børkop
Grå hunkat.
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
1 år
Salgsklar
Salgsklar d.
07.07.2024
Pris: kr.
4250 Fuglebjerg
Skygge
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
8 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
15.05.2024
Pris: 1.650 kr.
5220 Odense SØ
Huskat
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
6 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
28.05.2024
Pris: 800 kr.
2300 København S
Ruby
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
1 år
Salgsklar
Salgsklar d.
18.06.2024
Pris: 1.650 kr.
4652 Hårlev
Staley og Harley
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
1 år
Salgsklar
Salgsklar d.
07.06.2024
Pris: 2.188 kr.
6950 Ringkøbing
Smuk hunkat søger forevigt hjem
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
4 år
Salgsklar
Salgsklar d.
06.02.2024
Pris: kr.
4350 Ugerløse
Karamel og nougat
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
3 år
Salgsklar
Salgsklar d.
07.06.2024
Pris: 1.250 kr.
6360 Tinglev
3 hunkillinger
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
3 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
23.06.2024
Pris: 650 kr.
4250 Fuglebjerg
Bandit
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
9 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
01.06.2024
Pris: 1.650 kr.
2791 Dragør
Hubert
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
3 år
Salgsklar
Salgsklar d.
07.06.2024
Pris: 1.250 kr.
8260 Viby J
Killinger
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
21 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
Snart
Pris: 50 kr.
2600 Glostrup
Dizzy
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
1 år
Salgsklar
Salgsklar d.
16.06.2024
Pris: 1.250 kr.
2500 Valby
Kælen, sød og fjollet grå kat
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
6 år
Salgsklar
Salgsklar d.
12.06.2024
Pris: 500 kr.
4350 Ugerløse
Mona
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
1 år
Salgsklar
Salgsklar d.
08.06.2024
Pris: 1.650 kr.
4760 Vordingborg
Mit kat søger ny familie
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
2 år
Salgsklar
Salgsklar d.
05.05.2024
Pris: 700 kr.
4200 Slagelse
Oscar
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
10 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
11.06.2024
Pris: 1.650 kr.
7490 Aulum
Kattekillinger
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
39 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
21.07.2024
Pris: 200 kr.
4171 Glumsø
Venus
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
4 år
Salgsklar
Salgsklar d.
07.06.2024
Pris: 1.250 kr.
4250 Fuglebjerg
Gårdkat – Musefangere – Genudsætningskat
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
-
Salgsklar
Salgsklar d.
15.05.2024
Pris: 500 kr.
6270 Tønder
Hankat
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
1 år
Salgsklar
Salgsklar d.
25.05.2024
Pris: kr.
2730 Herlev
2 katte
Populær annonce
2 katte
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
2 år
Salgsklar
Salgsklar d.
01.07.2024
Pris: 500 kr.
2740 Skovlunde
Inde/Ude kat søger nyt hjem!
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
4 år
Salgsklar
Salgsklar d.
Nu
Pris: 500 kr.
2960 Rungsted Kyst
Sort krudt
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
11 år
Salgsklar
Salgsklar d.
14.09.2022
Pris: 200 kr.
3000 Helsingør
Dejlige kattepiger gives væk
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
3 år
Salgsklar
Salgsklar d.
19.05.2024
Pris: kr.
4281 Gørlev
Stribe
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
11 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
15.06.2024
Pris: 1.650 kr.
4550 Asnæs
Hannah og Peter
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
1 år
Salgsklar
Salgsklar d.
08.06.2024
Pris: 3.088 kr.
7470 Karup J
Dejlige kælne
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
3 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
01.10.2022
Pris: kr.
4350 Ugerløse
Alina og Alex
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
2 år
Salgsklar
Salgsklar d.
08.06.2024
Pris: 2.188 kr.
4350 Ugerløse
Manilla
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
4 år
Salgsklar
Salgsklar d.
07.06.2024
Pris: 1.250 kr.
4720 Præstø
Gudrun på 1. År søger nye mennesker
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
1 år
Salgsklar
Salgsklar d.
03.06.2024
Pris: kr.
2450 København SV
2 katte
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
1 år
Salgsklar
Salgsklar d.
24.05.2024
Pris: 500 kr.
7470 Karup J
Teo søger blivende hjem
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
3 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
13.06.2024
Pris: 350 kr.
6980 Tim
Stor sort hankat
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
1 år
Salgsklar
Salgsklar d.
18.05.2024
Pris: 500 kr.
4690 Haslev
Tulle sort huskat
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
1 år
Salgsklar
Salgsklar d.
15.06.2024
Pris: 500 kr.
4300 Holbæk
Freddy
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
7 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
17.06.2024
Pris: 1.650 kr.
2900 Hellerup
Killing søger nyt hjem
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
3 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
19.06.2024
Pris: 450 kr.
4250 Fuglebjerg
Helmuth og Osvald
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
1 år
Salgsklar
Salgsklar d.
19.06.2024
Pris: 2.188 kr.
6000 Kolding
Sødeste Poppy
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
2 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
20.07.2024
Pris: 1.200 kr.
4295 Stenlille
Lilo søger nyt hjem
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
-
Salgsklar
Salgsklar d.
10.08.2024
Pris: 2.000 kr.
2200 København N
Smukke Alba & Lille Feline
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
2 år
Salgsklar
Salgsklar d.
14.06.2024
Pris: kr.
4262 Sandved
Karla søger nyt hjem.
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
4 år
Salgsklar
Salgsklar d.
17.06.2024
Pris: 1 kr.
2770 Kastrup
Lille Sorte
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
6 år
Salgsklar
Salgsklar d.
08.06.2024
Pris: 1.250 kr.
4262 Sandved
Meyer søg nyt hjem.
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
4 år
Salgsklar
Salgsklar d.
17.06.2024
Pris: 1 kr.
4400 Kalundborg
Smukke Wendy
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
2 år
Salgsklar
Salgsklar d.
15.06.2024
Pris: 1.250 kr.
4140 Borup
Luna
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
6 år
Salgsklar
Salgsklar d.
17.06.2024
Pris: 1.250 kr.
7330 Brande
My søger nyt hjem
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
9 år
Salgsklar
Salgsklar d.
11.06.2024
Pris: kr.
7080 Børkop
Han kat.
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
2 år
Salgsklar
Salgsklar d.
07.07.2024
Pris: kr.
4300 Holbæk
Halv ragdoll og alm. Huskat
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
1 dage
Salgsklar
Salgsklar d.
05.08.2024
Pris: 3.500 kr.
2000 Frederiksberg
Tiger søger nyt stille og roligt hjem uden børn
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
8 år
Salgsklar
Salgsklar d.
31.05.2024
Pris: kr.
4295 Stenlille
Nyt hjem til Lily
Populær annonce
Nyt hjem til Lily
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
7 år
Salgsklar
Salgsklar d.
22.06.2024
Pris: 350 kr.
4350 Ugerløse
Bailey
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
3 år
Salgsklar
Salgsklar d.
07.06.2024
Pris: 1.250 kr.
4250 Fuglebjerg
Kundt- ugle
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
8 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
01.06.2024
Pris: 1.650 kr.
8963 Auning
2 hun kattekillinger
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
3 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
25.06.2024
Pris: kr.
5220 Odense SØ
Huskat
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
6 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
27.05.2024
Pris: 1.000 kr.
4350 Ugerløse
Fluffy
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
3 år
Salgsklar
Salgsklar d.
07.06.2024
Pris: 1.250 kr.
4200 Slagelse
Jiji
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
1 år
Salgsklar
Salgsklar d.
18.06.2024
Pris: 1.250 kr.
4350 Ugerløse
Fie
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
3 år
Salgsklar
Salgsklar d.
16.06.2024
Pris: 1.250 kr.
4140 Borup
Dory
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
7 år
Salgsklar
Salgsklar d.
17.06.2024
Pris: 1.250 kr.
4690 Haslev
Killinger
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
3 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
19.06.2024
Pris: 600 kr.
4200 Slagelse
Milo
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
11 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
16.06.2024
Pris: 1.650 kr.
2610 Rødovre
Sælger kat
Køn
Race
Huskat
Alder
Alder
8 mdr.
Salgsklar
Salgsklar d.
29.12.2022
Pris: 5.000 kr.