FB
Filtrer din søgning

Filtrer din søgning

Pris

Lokation

  • Hovedstaden
  • Sjælland
  • Syddanmark
  • Midtjylland
  • Nordjylland

Manx kat

Leder du efter en Manx? Det kan vi godt forstå! Katten er et helt fantastisk kæledyr med en stor personlighed, og det er ikke uden grund, at katten er det andet mest populære kæledyr i Danmark. På Dyreportal.dk har vi et stort udvalg af katte til salg. Det er muligt at finde både voksne katte og killinger, som mangler et sted at bo. Her kan du tage et kig gennem vores annoncer og finde dit nye huskat 🐱.

Læs mere i vores leksikon om racen Manx.

Køb manx

Vi har fundet resultater til dig

Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.



Manx

En Manx, tidligere stavet Manks, er en katterace som kommer fra den britiske ø, Isle of Man. Manx-katten er særligt kendt for sin afkortede hale, som er opstået som følge af en naturlig mutation. De fleste Manx-katte er dog helt haleløse.



Oprindelse og historie

Manx-katten er en af verdens ældste katteracer og har angiveligt eksisteret i flere hundrede år på Isle of Man, som ligger i irske hav og hører under den britiske krone, men er selvstyrende. Der går mange myter og legender om hvordan kattens manglende hale opstod – nogen mere sandsynlige end andre. Sandheden er dog, at den manglende hale opstod ved en naturligt forekommende mutation, som efterfølgende er blevet nedarvet og videreført. Hvordan katten oprindeligt kom til øen, er uvist, men man formoder at det var japanske handelsrejsende, som havde katten med på skibene, for at fange mus og rotter, og at de på den måde er sluppet ud på øen og bosat sig. Man begyndte allerede i 1930’erne i USA at opdrætte racen bevidst, og i 1934 så man for første gang katten i Danmark.



Udseende og kendetegn

Man kan roligt sige, at manx-katten ikke ligner en almindelig traditionel kat. Tværtimod så er den måske en af de mest bemærkelsesværdige racer. Manx-kattens primære kendetegn er den manglende hale (eller afkortede), korte ryg og forhøjede bagparti. Den er også kendt for at have en ret speciel gangart, hvor det nærmest ligner, at den ”hopper” som en kanin. Ikke alle manx-katte er helt haleløse. Nogen har en lille afkortet hale, og kaldes typisk for ”stumpies” eller ”rumpy risers”. En manx er en mellemstor kat, med en tæt og kraftig knoglestruktur. Den har et bredt bryst og et forholdsvis stort hoved med brede kinder og runde øjne. Pelsen er kort, men tæt, meget blød og har underuld. Katten er godkendt i en lang række forskellige farver. Nogen mener, at der også findes en langhåret udgave af manx-katten, mens andre siger, at en langhåret manx er en cymric-kat. Hannerne vejer typisk mellem 4 og 6 kg, mens hunnerne vejer 3,5 til 5 kg.


Temperament og karakter

Manx-katten er en kat med et stort jagtinstinkt. Den er således både hurtig og stærk og med en lynhurtig reaktionsevne og reflekser. Den er derfor meget glad for at lege, hvor den særligt elsker jagtlege, hvor den rigtig kan få brugt sine naturlige instinkter. Manx-katten kan dog også sagtens fungere som en rigtig god familiekat, hvor den er både tålmodig, kærlig og hengiven overfor børn og andre dyr. Den har det med at knytte sig meget tæt til sin familie, som den opfatter som sin flok, og som den vil følge i tykt og tyndt resten af livet. Nogen manx-ejere beretter sågar, at katten kan være en smule beskyttende overfor sin familie og dermed være ret påpasselig omkring fremmede, som den ikke kender.



Sundhed og sygdom

Generelt er manx-katten en sund og rask race. De fleste af racens sundhedsmæssige problemer er medfødte misdannelser, som skyldes den kromosomfejl, som gør den haleløs. I nogen tilfælde påvirker det haleløse gen hele ryghvirvlen, så den bliver defekt. Det betyder, at dødeligheden blandt nyfødte manx-katte er ret højt. De fleste defekter kan ses allerede ved fødslen, mens andre dog først viser sig helt op til 4 måneder efter fødslen. Det anbefales derfor, at man ikke anskaffer sig en manx-kat, før den er mindst 4 måneder gammel, så man er sikker på, at den ikke har medfødte misdannelser. Pga. den høje dødelighed blandt racens killinger, er kuldene ofte ret små.


Pleje

Det er ikke en race, som kræver særligt meget pelspleje. En børstning et par gange om ugen er som regel nok. Derudover bør ører, tænder og tandkød jævnligt efterses.