Katten er et skønt kæledyr. Den er selvstændig, fuld af personlighed og vidunderligt selskab, og det er ikke underligt, at den er et af de mest populære kæledyr i Danmark På Dyreportal.dk finder du et kæmpe udvalg af katte og killinger der søger et nyt, kærligt hjem, og her er både plads til racekatte og huskatte, indekatte og udekatte. Så hvis du har besluttet at føje en kat til familien, så er Dyreportal.dk det helt rigtige for dig. Herunder kan du se alle aktuelle salgsannoncer for racen Tyrkisk Angora.
Læs mere i vores leksikon om racen Tyrkisk Angora.
Vi har fundet resultater til dig
Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.
En Tyrkisk Angora er en race inden for huskatte, som oprindeligt stammer fra det centrale Tyrkiet, nærmere bestemt Ankara-regionen. Racen er en af de helt gamle, naturlige racer af katte og er blevet dokumenteret helt tilbage til 1400-tallet.
Den tyrkiske angora er en af verdens ældste katteracer, som kan spores helt tilbage til 1400-tallet. Man ved ikke helt præcist, hvordan racen opstod, men den menes at være opstået som følge af en naturligt forekommende mutation, for mange hundrede år siden. Racen blev første gang set i Europa i slutningen af det 15. århundrede, hvor den blev importeret til England og Frankrig fra oprindelseslandet Tyrkiet. På det tidspunkt var perseren dog en enormt populær kat, så den tyrkiske angora havde det svært. På et tidspunkt, formentlig omkring 1900-tallet, var racen sågar ved at uddø, da andre og mere populære katteracer fortrængte den. Heldigvis startede en zoologisk have i Ankara i Tyrkiet dog et avlsprogram, med henblik på at bevare racen. Var det ikke sket, ville racen formentlig være uddød. I 1960’erne kom racen til USA, da et amerikansk par bragte nogle tyrkiske angora-katte med hjem fra en rejse i Tyrkiet. Senere begyndte racen at blive opdrættet aktivt i USA. Racen er i dag så småt ved at vinde indpas hos familier verden over, bl.a. også i Danmark, men det er dog stadig en race, som er relativt sjælden.
Et af racens mest markante kendetegn er dens silkeblød og smukke pels, som er mellemlang og nærmest blød som kashmir. Den har desuden ingen underuld, så pelsen filtrer ikke, og kræver derfor kun meget lidt pelspleje. Om vinteren bliver kattens pels typisk tykkere og mere pjusket, mens den om sommeren er kort og let. Det er derfor en kat, som fælder ret meget. En tyrkisk angora er en mellemstor kat, som er muskuløs og elegant at se på. Den er slank og fin, men uden at være udmagret eller tynd. Katten har et v-formet hoved med store mandelformede øjne, aflange ører og en lang, slank hals. Benene er lange og slanke og bagbenene er længere end forbenene. Halen er lang og busket. Øjenfarven kan enten være blå, kobber, grøn, gylden eller tofarvet. Oprindeligt var den tyrkiske angora hvid, men i dag er den godkendt i en lang række forskellige farvekombinationer. En fuldvoksen han vejer typisk omkring 5 kg eller en smule mere, mens hunnerne vejer 3 til 5 kg.
Den tyrkiske angora har et roligt og venligt sind, og er både trofast og hengiven overfor sin ejer. Det er også en meget livlig kat, som elsker at lege. Den klatrer gerne i træer eller løber rundt, hvis den har mulighed for det. Pga. kattens kærlige sind og store legelyst, er det en kat, som egner sig godt som familiekat til børnefamilien. Den kan dog også sagtens fungere godt, som en rolig og kærlig selskabsskat til seniorer. Katten har tendens til særligt at knytte sig til én person, som den stoler fuldt ud på.
Der har tidligere været en høj forekomst af døvhed blandt den tyrkiske angora, men det er ikke særligt udbredt længere. Det gen, som gav døvheden, har man efterhånden avlet sig væk fra. Derudover ses sjældne tilfælde af tyrkiske angoraer som fødes med en neurologisk sygdom, der giver koordinationsproblemer. De fleste killinger født med denne lidelse dør dog tidligt. Man ved ikke hvad der forsager sygdommen, blot at den er arvelig og kan forekomme blandt racen.
Da racen ikke har nogen underuld, er det ikke en kat, som har et særligt stort behov for pelspleje. En ugentlig børstning er typisk tilstrækkelig.