FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Alaskan Husky

Alaskan husky er en slædehund, som er noget højere og mere robust af bygning end den beslægtede siberian husky og lettere end den store Alaskan Malamute, som de nedstammer fra. Alaskan husky er ikke anerkendt som race af nogen officielle kennelklubber, men er et resultat af avl, der udelukkende har haft henblik på at skabe den perfekte slædehund. I forbindelse med avl lægges der vægt på egenskaber så som intelligens, styrke, udholdenhed og vedholdenhed – i al slags vejr. Den smukke pels beskytter hunden mod fugt og kulde, og kan holde den arbejdende hund varm ved meget lave temperaturer. De brede poter, som sætter hunden i stand til at trave gennem dyb sne, er et andet særligt kendetegn for racen. Alaskan husky er en hund, der kræver ekstremt meget af dens ejer og er bestemt ikke en hund for alle. Den er decideret utrættelig og har brug for virkelig, virkelig meget motion. Den er selvstændig af natur og kan være meget stædig og så kan den også være ret opmærksomhedskrævende. På den anden side er det en også en meget villig og hårdarbejdende hund, som knytter stærke bånd til dens ejer og er ret intelligent. Den har et venligt og begejstret sind og så er den utroligt loyal. Det er dog vigtigt, især i Danmark, at overveje om fordelene opvejer ulemperne og om man bor et sted, der giver mulighed for at give huskyen et dejligt og superaktivt liv. En alaskan husky bliver i gerne mellem 12 og 15 år.

Læs mere
Alaskan Husky

Karaktertræk for en Alaskan Husky

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber

En alaskan husky er som slædehunde er flest: Egenrådig og selvstændig af natur, temmelig stædig og super intelligent. Racen er fremavlet til at trække tunge slæder over lange afstande, hvilket kræver samarbejde med både de andre hunde i forspandet og det menneske, der styrer slæden. Man kan altså sagtens træne sin alaskan husky, men det er vigtig fra en meget tidlig alder at etablere dig selv i rollen som flokleder. Hvis hunden er i tvivl om hvem der bestemmer, vil den have en tendens til bare at bestemme selv. Den er på ingen måde en hund for begyndere eller for mennesker som ikke har mulighed for at dedikere sig til den ret store opgave det er at aktivere og træne denne race. Men hvis du er forberedt på denne opgave, så får du også en loyal og arbejdsom hund som er dig evigt hengiven, og som nyder at løse opgaver for at få din anerkendelse. Alaskan husky hunde vil, hvis de er understimulerede eller ikke trives, have en tendens til at tude og galpe. Du kan således ikke regne med, at en alaskan husky passer ind i en lejlighed i en lydt ejendom. Ideelt har hunden adgang til en stor have hvor den kan løbe frit omkring. Du bør dog sørge for, at haven er hegnet forsvarligt ind, da disse hunde har et meget udtalt instinkt for at strejfe. Det er nemt at falde for den smukke og på mange måder imponerende hund. Men alaskan husky er ikke for alle typer ejere. Og derfor skal du tænke dig godt omm før du vælger en alaskan husky som familiens nye medlem.

 

Udseende

Alaskan husky er en hund i mellemstor hund der vejer mellem 15 og 25 kg afhængig af køn. Hunden er typisk mellem 50 og 60 cm høje i skuldermål. Der kan godt være temmelig store variationer i højde og drøjde de enkelte hunde imellem, da hunden er opdrættet med ydeevne for øje og ikke for at overholde en specifik racestandard. Pelsen er kort til medium i længde og kan variere meget i farverne. Der findes som nævnt ingen racestandarder for alaskan husky, som derfor fås i mange forskellige farver, med og uden aftegninger. Den har typisk opretstående ører som en schæfer, og en lignende hovedfacon. Øjnene kan have alle farver, og er som oftest meget intense. Halen er lang, flot og busket. Hundens kropsbygning er slank og muskuløs, og det er i særdeleshed den tykke pels, som kan få en alaskan husky til at fremstå kraftigere end den egentlig er. Der er dog som nævnt store forskelle de enkelte hunde mellem.

 

Historie

Alaskan husky finder sit ophav langt, langt tilbage i historien, hvor hunde boede og arbejdede sammen med de originale folkeslag i Nordamerika. De er meget sandsynligt kommet til denne del af verden ved at krydse Beringstrædet, da dette en gang i tidernes morgen var landfast. De originale stammer i området har, lige så langt tilbage som vi ved af, gjort brug af domesticerede hunde til mange forskellige formål, og da slæden for alvor vandt indpas i disse egne, brugte man hunde som trækdyr. Her omkring mener man, at stammerne til dels begyndte at avle på hundene med det formål at lave hurtigere og stærkere dyr. Under guldfeberen i slutningen af 1800-tallet kom horder af mennesker, og deres hunde, til Alaska, og her blev avlet på kryds og tværs, dog som udgangspunkt altid med formålet at lave en stærk og hurtig hund der kan slæbe tunge læs, hvilket har været med til at forme den moderne slædehund. Alaskan husky er utvivlsomt i familie med både alaskan malamute og siberian husky. Gennem tiden er også racer så som pointer, schæfer og saluki tilføjet blandingen for at forbedre hundens ydeevne og styrke de ovenfor nævnte kvaliteter i den enkelte hund. Alaskan husky er altså en lidt ubestemmelig størrelse, og idet den ikke endnu er anderkendt som selvstændig race, og derved heller ikke har én fastlagt, beskrevet racestandard så kan de se ret forskellige ud. Avlen er ofte fokuseret hovedsageligt på ydeevne. Traditionelt har alaskan husky jo været brugt som trækhund/slædehund, og den anvendes faktisk stadig i stor stil som slædehund i forbindelse med konkurrencer i den nordlige del af USA. Mange steder i Canada og Alaska, bruges hunden stadig i transport øjemed. Det delte slægtskab mellem alaskan husky, alaskan malamute og siberian husky viser dig visuelt i det karakteristiske udseende med den tykke pels, de utroligt smukke og udtryksfulde øjne, den kraftige bygning og de klassiske ulveagtige træk.

 

Pleje og pasning

Modsat hvad man måske skulle tro, kræver hunde af denne race ikke den store og omfattende pelspleje. Denne kan klares med en grundig gennembørstning en til to gange om ugen – og måske lidt oftere i fældeperioden, hvis du ikke vil have hjemmet oversået med hundehår. Derudover bør du sørge for at trimme hundens negle på regelmæssig basis. Selv om din hund får rigeligt med motion, kan den sikkert godt trænge til en pedicure i ny og næ. Hundens tænder bør ligeledes børstes en gang om ugen – og netop med en alaskan husky kan dette godt blive lidt af en udfordring. Hvis den ikke giver dig lov at komme til de bageste bisser, kan du supplere med tyggestave som er særligt fremstillet til at kunne fjerne plak fra hundens tænder. Og så kan du med stor fordel bede dyrlægen om at rense hundens tænder, når du alligevel er forbi klinikken i forbindelse med hundens årlige sundhedstjek.

 

Helbred og sundhed

Da Alaskan Husky er fremavlet med styrke, temperament og intelligens, og ikke udseendemæssige eller æstetiske standarder for øje, er racen generelt sund og uden særskilte genetiske dårligdomme. Du skal dog, som det er tilfældet med de fleste hunde fra de store og tunge racer, være på vagt over for hofteledsdysplasi – en smertefuld lidelse som forårsager gigt og halthed. Derudover bør du holde øje med hundens syn, da den kan risikere at udvikle grå stær med årene. Og endelig kan hunden have tendens til lavt stofskifte som følge af autoimmun hypothyreose. Under alle omstændigheder skal hunden forbi dyrlægen til vaccination og sundhedstjek mindst én gang om året. I den anledning bør du tage imod dyrlægens rådgivning når det handler om affodring og daglig motion. Viser hunden tegn på forstadier til eksempelvis hofteledsdysplasi er det meget vigtigt, at du følger rådgivningen nøje, da den rette mængde foder og motion kan være udslagsgivende for om hunden udvikler denne lidelse.

 

Vidste du, at…

·      Den store, buskede hale, som er et af racens særlige kendetegn, bruges til at lune luften for en alaskan husky mens den sover? Hunden ruller sig sammen og lægger halen over snuden, så indåndingsluften bliver varmet op.

 

·      Alaskan huskyer ikke bliver udmattede? Dette er en egenskab, som denne hund deler med alaskan malamute, siberian husky og andre slædehunde. Ved at regulere sin metabolisme undgår hunden at brænde alt for mange kalorier af under de lange og krævende løbeture, og går derfor ikke sukkerkold.

 

·      Hunde af denne race, som faktisk ikke engang er en anerkendt race, er temmelig dyre? Du kan nemt komme til at betale 30.000 kroner og opefter for en alaskan husky.

 

Alaskan Husky til salg

4295 Stenlille
en dejlig frisk husky/Malamute
Køn
Race
Alaskan Husky
Alder
Alder
2 år
Salgsklar
Salgsklar d.
15.02.2024
Pris: 10.000 kr.