Hvis du leder efter en kæmpe hund, er den Anatolske Hyrdehund lige noget for dig. Den er nemlig verdens største race. Det er ikke, som navnet ellers antyder, en hyrdehund, men derimod en vagthund, der bruges til at holde vagt for eksempelvis ulve, der nærmer sig en fåreflok.
Læs mereDen Anatolske hyrdehund er meget selvstændig og vedholdende i sit arbejde som hyrdehund. Det kommer hyrderne til gode, da de racen vil holde ulve væk ved først at gø højt, for at advare både ulve og hyrdehunde, men samtidig heller ikke bange for at angribe en ulv, der kommer for tæt på. I angrebet vil denne race ikke tøve og stopper først når den ved der ikke er fare for, at ulven angriber. Da dens formål er at beskytte og vogte, vil den knytte sig meget til sin familie og vil derfor være en meget hengiven familiehund. Racen er meget lærenem, men er avlet til selv at tage beslutninger for bedst at beskytte familien, derfor vil den ikke nødvendigvis adlyde sin ejer.
Hunden har en meget dyb og larmende gøen, da den skal bruge denne egenskab til at skræmme ulve og bjørne væk, samtidig med, at den skal advare sin flok. Den kan betegnes som en larmende hund, hvilket også er en god grund til, ikke at have den i et parcelhuskvarter.
Den Anatolske hyrdehund menes at være verdens største med en vægt mellem 45-68 kg og en højde på mellem 71-76 cm. Som med så mange andre hunderacer, er det hannerne der er størst. Denne store muskuløse hund har en tæt pels, som variere i farverne fløde, hvis og sesam. Hundene er som regel ensfarvet, men der kan være mørke aftegninger på snude og ører. Ørerne er spidse og let hængende.
Racen er en Tyrkisk hunderace som man mener har eksisteret i mange tusinde år. De tyrkiske opdrættere har en formodning om, at det kan være en blanding mellem to andre tyrkiske racer, nemlig Kangbal og Akbash, men det vides ikke med sikkerhed. i 70’erne begyndte vesten at interessere sig for denne race og den blev som et af de første lande, importeret til storbritannien. I Tyrkiet bliver racen nu omtalt som Kangal, da man i 2018 valgte at slå de to racer sammen til en betegnelse.
Efter der er spottet flere ulve i Danmark er der også kommet større interessen for racen i Danmark, da danske fåreavlere ser værdien i denne race. Allerede registrerede Anatolske hynde hunde i Danmark og andre vestlige lande, vil fortsat have betegnelsen Anatolsk hyrdehund. Det er kun nye registreringer efter 2018 der får race betegnelsen Kangal.
På grund af sit selvstændige og intelligente sind, skal man være opmærksom på opdragelsen fra start. På grund af hundens størrelse og krav om opdragelse er racen mest anbefalet til erfarne hundeejere, der har tid til at gøre en indsats. Samtidig skal man ikke få sig denne race, medmindre man har god plads. Den egner sig bedst til et liv på landet hvor den kan gå ude blandt husdyr. Dens beskyttertrang gør nemlig at den gerne vil tage sig af alle på grunden, både dyr og mennesker.
Pelsen på denne store hund, kræver ikke det store. Men et par gange om året vil den fælde en del og det kan kræve at den skal børstes igennem. Derudover kræver det blot det plejer man ellers giver hunde med tandrensning og klipning af negle.
Racen her er kendt for at være forholdsvis sund og stærk. Der er dog ikke lavet de store undersøgelser specifikt på denne race, men med det der er lavet indikere det de sygdomme der forekommer oftest er hudproblemer, led og muskelproblemer (sandsynligvis pga. størrelsen), samt det man kalder fedtknuder. Mange store hunderacer kan få hoftedysplasi og det er også set ved denne race, det er dog ikke vurderet at være et almindeligt problem. Det er dog altid en god idé at få sin hund tjekket for om de er i risiko for denne sygdom. Det samme gælder øjensygdomme, som kan testes for.
Denne race er på mange områder udskældt da det er en “dræber” under de rette omstændigheder. Derfor er det heller ikke racen man skal have, hvis man ønsker en hyggelig familiehund til at have på sofaen. Den kan være en god og tryg del af familien, men da den er avlet til arbejde, vil den trivedes bedst ude, med at vogte dyr. Den er før set anvendt i hundekampe, hvorfor nogle mener den burde hører under kategorien kamphunde.
1. Racen er IKKE en hyrdehund på trods af navnet
2. Hundene blev først “eksporteret” til vesten i 1950’erne, på trods af at de har eksisteret i flere tusinde år.
3. Racen er større end en Gran Danois, som mange ellers tror er verdens største race.
Størrelse: