FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Australsk Cattle Dog

Den Australske Cattle Dog, på dansk australsk kvæghund, er i hyrdehunde familien. Racens primære funktion er at hyrde kvæg på de manges store landområder i blandt andet Australien. Den Australske Cattle dog er en såkaldt arbejder hund og finder sig godt tilpas med hårdt arbejde. Racen er fremavlet af en blanding af almindelige hyrdehunde og Dingoer, der var gjort tamme. Dette har skabt en helt unik arbejder hund, med et meget særligt udseende og sind.

Læs mere
Australsk Cattle Dog

Karaktertræk for en Australsk Cattle Dog

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber hos den Australske Cattle Dog

Denne race er blevet vurderet til at være en højt begavet race. Med dens høje aktivitetsniveau og skarpe sind, er det en oplagt arbejdshund. Den egner sig godt til lydigheds træning på trods af, at den er meget selvstændig. Når racen er på hjemmebane, vil du opleve en meget hengiven og legesyg hund. Du skal dog være opmærksom på, at den primært er avlet til at arbejde og beskytte, så den kan være meget forbeholdt overfor fremmede mennesker. Det samme gælder hvis den tages væk fra dens vante rammer. Med en tidlig indsats er det muligt at træne racen til at være mere social, men hvis man ønsker sig en vagthund vil det være et perfekt match fra start.

 

På grund af de mere vilde gener fra Dingoen kan man opleve at hunden snapper meget ud. Det kan eksempelvis ske hvis der løber børn rundt. Den er som udgangspunkt ikke aggresiv overfor mennesker den kender, men vær opmærksom på denne tendens i situationer med mange mennesker og meget aktivitet.Racens udseende

Dette er en mellemstor race der er robust bygget. Da dens primære formål er at arbejde, ser du en hund med god muskulatur. Ørene er spidse og sidder forholdsvis langt fra hinanden. På den måde har den en meget bred høre radius. Racen kan blive op til 50 cm. i højden og vejer som regel op til 25 kg. Som med mange andre racer vil tæven oftest være en smule mindre. De to accepterede farver på racen, ifølge officielle standarder, er rød og blå. Brun og creme er ikke anerkendte farver. Den røde og blå farve kan forekomme i forskellige nuancer. Alle hvalpe af denne race fødes hvis og udvikler senere sin farve enten i den blå, eller i den røde retning. Den endelige farver begynder at vise sig ved 4 ugers alderen.Historien om den arbejdende hunden

I 1800 tallet brugte mange kvægfarmere hyrdehunde til at hyrde deres kvæg. De velkendte racer krydsede Australske Thomas Hall, med vilde Dingoer, han havde gjort tamme. I midten af 1800 tallet, nærmere betegnet 1840, var han tilfreds med sit avlsprojekt og racen Australien Cattle Dog så dagens lys, dog under navnet Halls Heelers. Det var nemlig kun Halls farmene der brugte racen. Man mente at en af grundene til, at Halls farmene havde så stor succes med deres kvæg landbrug, netop var deres brug af denne helt unikke race. I 1870, døde Thomas Hall og hans gårde blev sat på auktion. Her blev det for første gang muligt for andre kvægfarmere at få fingrene i denne effektive race. Senere blev racen kendt som Australian Cattle Dog og brugt til både landbrug og hundesport i og udenfor Australien.

 

Pleje og pasning af racen

Her har du med en hund at gøre, som er nem at passe pelsen på. Dens tætte kort pels gør, at en gennem børstning med jævne mellemrum er nok. Den har en selvrensende effekt og er derfor også kendt for ikke at lugte af hund. Skulle det ske at den bliver beskidt, kan man i de fleste tilfælde blot vaske den af, med en fugtig klud. En gang om året vil du opleve at hunden fælder en del. I de perioder anbefales det at man børster den oftere og giver den et varmt bad nogle gange i periode. Det vil hjælpe hunden med, at få vasket de gamle hår væk.

 

I forhold til motion og træning er denne race lidt mere krævende. Da det er en arbejdshund vil den fungere bedst i et aktivt miljø, enten med arbejde eller i form af træning og hundesport som eksempelvis agility. På grund af racens høje intelligens, er det vigtigt at træne den gennem leg så hunden er underholdt og ikke føler sig truet eller presset til opgaverne.Helbred og sundhed for hunden

Racen er en sund og robust hund og undersøgelser har vist, at gennemsnitslevealderen for den Australske Cattledog er omkring 11 år. Dog har der været enkelte hunde der er blevet op til 17 år gamle. På trods af deres høje alder, i forhold til størrelsen, forbliver de fleste aktive hele livet. Det vil sige at du ikke mærker at have en gammel hund, på samme måde, som med andre racer.

 

På trods af det generelle gode helbred, har man dog fundet en tendens til både døv- og blindhed hos flere hunde i racen. Dette kan være koblet sammen med en form for albino tilstand, som også ses hos nogle af hundene.


3 Fun facts om racen

1. De har kælenavnet “velcro” på grund af deres tilknytning til sin ejer.

2. De er nemme at træne pga. deres intelligens

3. På trods af de er nemme at træne, vil de gerne dominere

 

Størrelse:
Han: 46-51 cm og Hun: 43-48 cm høj