FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Australsk Kelpie

Den Australske Kelpie er en hyrdehund, der især bruges til fåre hyrdning. Det er en selvstændig og arbejdsom hunderace, der bruges verden over til at hyrde får, geder og kvæg. På grund af hundens udholdenhed, bruges den også som redningshund i hele Australien.

Racen har et meget venligt temperament og er derfor også egnet som familiehund og kæledyr. Det har også gjort at racen er blevet anerkendt i hele verden herunder både europa, usa og selvfølgelig i Australien, som er dens oprindelsesland.

Læs mere
Australsk Kelpie

Karaktertræk for en Australsk Kelpie

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber hos denne race

Racen er en meget loyal hund, der følger sin ejers henvisninger. Samtidig er det en god familiehund, da en stor egenskab for den er, at holde styr på sin flok, som familien også er en del af. Den meget selvstændige Austaralske Kelpie kan have et egenrådigt temperament, og det er derfor vigtigt at den trænes og stimuleres. Hvis ikke det gøres, kan den blive rastløs. på trods af tendenser til rastløshed, har den et imødekommende sind og er god til både børn og andre dyr, herunder også andre hunde. Racen kan have en tendens til at gø.


Den Australske Kelpies udseende

Her får du en hund der har en smidig og stærk kropsbygning. Den er bygget til at være hurtig og adræt og derfor egner den sig også godt til sin primære opgave, som er at hyrde. Modsat andre hyrdehunde har denne race en mere tæt pels og dens spidse ansigt og ører giver den et mere ræveagtigt udtryk end andre hunde. Det er en mellemstor hund med en højde på op til 51 cm. for hanner og 48 cm for hunner. Deres vægt vil som voksen ligge på et sted mellem 14 og 21 kg alt efter køn og statur.

 

Racen fås i følgende farver, som alle er godkendte i forhold til racestandarden:

• Sort

• Black tan

• Rød

• Rød tan

• Fawn

• Chokoladebrun

• Blå

 

De ses ofte som helt ensfarvede, men findes også med aftegninger. Aftegningerne er ofte omkring munde og hals, på brystet og på poterne. Udover farverne har denne race et meget ensformigt udseende og det er tydeligt at se racen karakteristika.


Historien om den Australske Kelpie

I 1870 kom nogle skotske immigranter til Australien og de havde taget en flok Collier med i farverne black tan. Australierne var henrykte få colliens egenskaber som hyrdehund og de begyndte derfor at avle på dem sammen med deres egne hyrdehunde racer. På den måde blev en Kelpie skabt, som en hårdtarbejdende hyrdehund i Australien. Navnet Kelpie er gælisk og betyder vand-ånd. Først i 1907 blev racen registreret og officielt anerkendt som en separat race. Det skete efter den i mange år havde deltaget i konkurrencer og efterspørgslen på denne specifikke racen blev større.

 

Pleje og pasning af hunden

En Kelpie er ikke den mest krævende hund når det kommer til generel pleje. Dens pels er tæt og kraftig og den kræver derfor kun en gennem børstning engang imellem. ca. 2 gang om året vil hunden fælde en del og her kan det være en god idé at øge børstningen.

 

Da denne hund oftest bruges i landbrug og er meget ude, vil en forebyggende behandling mod orm, lopper osv. være at anbefale. Modsat den lette pelspleje, kræver racen til gengæld en del træning, for at trives. Det er en aktiv hund, der har det bedst med meget motion dagligt. Lange gåture og mulighed for frit at kunne løbe rundt ude, er essentielt for denne races generelle trivsel.

 

Samtidig er mentaltræning også vigtig for hundens helbred. Racen er meget intelligent og kræver derfor en vis grad af stimuli i form af mentaltræning. Selve træningen er forholdsvist nemt med en Australsk Kelpie, men på grund af hundens intelligens, skal træningen altid være til hundens fordel, ellers kan den være modvillig.


Helbred og sundhed hos Kelpien

Den Australske Kelpie er generelt en sund og rask hund. I avlsprogrammer lægges der vægt på en vis robusthed, da de oftest bruges som hyrdehunde. En god og sund Kelpie kan blive din i op til 16 år, hvilket er længe taget hundens størrelse i betragtning.

 

Selvom Kelpien er en sund og rask hund, er de gængse helbredstjek ikke uundgåelige. Regelmæssige sundhedstjek og vaccinationer.

Fun fact om den Australske Kelpie - det her vidste du garanteret ikke

 

Her er nogle ting, du med sikkerhed ikke vidste om denne skønne kloge og adrætte hund:

 

1. En Kelpie kan gå over 50 kilometer på en dag, uden at blive udkørt.

2. En Kelpie kan arbejde i selv det varmeste klima. Det er blandt andet på grund af dens tætte pels, der holder varmen væk fra kroppen.

3. En Kelpie har natulige olier i dens pels, som gør at pelsen er vind- o g vandafvisende.

4. Racen kommunikere ikke kun med gøen. Den kan også hyle, komme med klynken og
5. Denne adrætte hund kan løbe op mod 45 km. i timen.

 

Størrelse:
Han: 46–51 cm - Hun: 43–48 cm