FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Basset Fauve De Bretagne

Kvik og selvstændig - Måske forbinder du racebetegnelsen Basset med den sørgmodigt udseende Basset Hound. Men der findes faktisk også andre racer som lyder navnet Basset som en del af navet, her under Basset Artesian Normand, Basset Bleu de Gascogne, Grand Basset Griffon Vendéen, Petit Basset Griffon Vendéen, og så Basset Fauve De Bretagne. Bassets er traditionelt støvere, det vil sige en kombination af drivende jagthunde og sporhunde. Basset Fauve De Bretagne er ingen undtagelse fra denne regel, og er på mange måder indbegrebet af en støver. Basset Fauve De Bretagne blev oprindeligt fremavlet på baggrund af Griffon Fauve de Bretagne, som en mere lavbenet udgave af denne og tilpasset det kratbevoksede og særdeles kuperede terræn på den franske Atlanterhavskyst. Da Basset Fauve De Bretagne var tæt på at uddø i 1800-tallet, blev den reddet på målstregen gennem krydsavl med Basset Griffon Vendéen og ruhåret gravhund.

 

Den adrætte og kvikke hund tilhører FCIs gruppe 6: Drivende jagthunde og schweisshunde. Basset Fauve De Bretagne er både intelligent, modig og beslutsom, og har derfor gennem tiderne været en yndet jagthund som kan tilpasses flere forskellige former for vildt og terræn. Dens muntre og behagesyge temperament gør hunden til en populær selskabshund. Og så er en Basset Fauve De Bretagne et sikkert hit på en hver agility bane. I de følgende kapitler kan du blive klogere på Basset Fauve De Bretagne, og forhåbentlig finde svaret på om denne hund er den rette for dig og din familie.

Læs mere
Basset Fauve De Bretagne

Karaktertræk for en Basset Fauve De Bretagne

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Basset Fauve De Bretagne i korte træk

Basset Fauve de Bretagne, er kendt under navnet Fawn Coloured Brittany Basset. Den forholdsvis lille hund er kraftig og hårdfør – og overraskende hurtig, størrelsen taget i betragtning. En Basset Fauve De Bretagne er som nævnt traditionelt en jagthund, med alt hvad der følger med af kendetegn mentalt såvel som fysisk. Selv om hunden er lille, bør du endelig ikke tage fejl. Det klejne ydre gemmer på et utroligt energisk temperament!

 

Ydre racekendetegn

Race standarden for Basset Fauve De Bretagne foreskriver og harmonisk hoved med et smukt markeret ansigt og klassiske træk. Halsen er kort og muskuløs. Næsepartiet er forholdsvis kraftigt, med en stor og åben næse, hvilket er karakteristisk for støvere. Øjnene er mørkebrune, og må hverken være udstående eller dybt liggende. Ørerne er tynde ved basen, er beklædt med en kortere og finere pelse end resten af hundens krop, og er indaddrejede på en måde så de når næsten frem til næsen. Lige som det er tilfældet med Basset Hound, hjælper Basset Fauve De Bretagnes ører med at hvirvle dufte fra jorden op til den fintfølende næse.

 

Pelsen er ru og kort, og temmelig strid i strukturen uden at være krøllet. I ansigtet r pelsen dog kortere og knap så kraftig. Pelsens farve svinger i nuancer fra gylden hvedefarvet til murstensrød, af og til med en lille hvid ”stjerne” på brystet. En Basset Fauve De Bretagne holder en skulderhøjde på 32 til 38 centimeter – dette gælder for både hanhunde og tæver. Hundens vægt ligger på mellem 16 og 18 kilo. Generelt er en Basset Fauve De Bretagne muskuløs og slank af bygning. Benene er forholdsvis korte, men med rigtig god muskelkraft, hvorfor den lille hund er både hurtig og agil.

 

Basset Fauve De Bretagne – temperament og sind

Basset Fauve De Bretagne er kendetegnet ved et frygtløst og optimistisk sind. Hunden sætter pris på fart over feltet, og elsker at boltre sig i naturen. En Basset Fauve De Bretagne er loyal af sind – og har du først sat dig i respekt som ”overhund”, vil din Basset Fauve De Bretagne være din trofaste og kærlige følgesvend på livstid. Som jagthund er Basset Fauve De Bretagne vedholdende, opfindsom og passioneret. Som familiehund er hunden godmodig, venlig og på alle måder ganske omgængelig – i hvert fald så længe dens behov bliver imødekommet.

 

En Basset Fauve De Bretagne har på grund af sine veludviklede og velbevarede jagt instinkter et stort behov for at komme af med krudtet. Samtidig er det meget vigtigt at hunden allerede fra tidlig færd socialiseres, da den ellers kan blive både frygtsom og aggressiv i mødet med andre hunde og mennesker.

 

Pasning og pleje

Den grove pels er nærmest selvrensende og uden tendens til dannelse af filtknuder – så med mindre din Basset Fauve De Bretagne virkelig har griset sig til, behøver du hverken bade eller børste hunden. Du kan rede pelsen igennem med en stiv kam eller børste for at fjerne overskydende hår. Og er hunden ekstra langhåret, kan du trimme pelsen let. Hvis hunden ikke er ekstremt aktiv, og får afløb for sine naturlige grave instinkter gennem mange timers uden dørs leg hver eneste dag, bør du sørge for at dens negle bliver klippet cirka hver sjette uge. Dette kan du selv gøre – dyrlægen kan vise dig hvordan i forbindelse med det årlige sundhedstjek. Du bør desuden børste hundens tænder en gang om ugen. Herved forebygges tandsten og parodontose. Og de lange, hængende ører skal efterses regelmæssigt, at der ikke opstår svamp eller bakterie infektioner som følge af den begrænsede luft cirkulation.

 

Sygdom og sundhed

Basset Fauve De Bretagne er generelt en sund og rask race, som ikke viser generelle tegn på helbredsproblemer. Opdrættere bør ære opmærksomme på indikationer for nethindeløsning, hudallergier, og aldersrelaterede problemer med skjoldbruskkirtlen, hvilket tidligere har været de mest almindelige sundhedsmæssige skavanker hos Basset Fauve De Bretagne. Den dag i dag er det muligt at udføre gentest for arvelige sygdomme så som primær åbenvinklet glaukom (grøn stær), hvorfor opdrættere vil kunne udelukke bærere af sygdomsgenet fra avl. Du er med en Basset Fauve De Bretagne nærmest garanteret en sund og rask hund, som snildt vil kunne levere 16 år eller mere.

 

Kost, motion og træning

En Basset Fauve De Bretagne er allerede fra hvalpestadiet en særdeles aktiv hund, som har brug for megen næring i form af fedt og protein samt diverse mineraler der understøtter en sund knogle og muskel vækst. Du bør dog være opmærksom på brugen af godbidder i forbindelse med træning, at din hvalp ikke udvikler overvægt. Overvægt hos hunde er forbundet med lidelser så som diabetes, hjerte/kar sygdomme, hoftedysplasi og gigt. Og selv om en Basset Fauve De Bretagne generelt er en sund hund, gælder dette også for hunde af denne race.

 

Af samme grund – og for hundens mentale velværes skyld – bør du sørge for at din Basset Fauve De Bretagne får mindst en times hård og udfordrende motion på daglig basis. Du bør sætte tid af til at lege og træne med hunden, hvis du ønsker en glad, harmonisk og tilfreds hund i huset. Det er af yderste vigtighed at din Basset Fauve De Bretagne allerede fra et tidsligt tidspunkt socialiseres gennem hvalpe- og unghundetræning, fulgt op af løbende lydighedstræning. Hunde af denne race og type har brug for at kende deres plads i flokkens hierarki for at føle sig godt tilpas.

 

Samtidig vil træning i selskab med andre hunde og deres mennesker bidrage til hundens tryghed i det daglige, og kan forhindre frygtsom eller aggressiv adfærd under stressede forhold. Foruden standard lydighedstræning kan du med stor fordel tage din Basset Fauve De Bretagne med på agility banen. Hunden er næsten som skabt til denne sport, og vil uden problemer, sine forholdsvis korte ben til trods, kunne forcere de mange forhindringer med bravour. Du kan også stimulere hunden gennem sportræning. Her vil din Basset Fauve De Bretagne få glæde af sin formidable lugtesans, og tilmed blive belønnet herfor.

 

Basset Fauve De Bretagne som familiehund

Inden du kaster dig over det store udvalg af annoncer for Basset Fauve De Bretagne hvalpe til salg, bør du overveje om denne race er den mest velegnede til netop din familie. En Basset Fauve De Bretagne stiller som nævnt relativt høje krav til motion og aktivering, hvorfor du og familien skal være indstillet på at sætte tid af til træning og lufteture med indbygget leg hver eneste dag.

 

Bor d i lejlighed uden adgang til have, bør du tænke dig om en ekstra gang. Det er langt fra sikkert at du vil kunne honorere hundens krav om motion på daglig basis. Og hvis en Basset Fauve De Bretagne begynder at kede sig, kan det hurtigt komme til at gå ud over boligens indbo, dine sko og børnenes legetøj.