FB
Tilbage til alle racer

Leksikon: Border Collie

Border collien er en glad, loyal og utroligt intelligent hyrdehund, der er et rigtigt godt valg til den meget aktive familie. Den kræver plads at bevæge sig på og daglig mulighed for at komme ud og løbe. Den har desuden brug for at få sin store intelligens stimuleret – og på en hensigtsmæssig måde! For den lærer meget, meget hurtigt, og før man har set sig om, kan den have tillært sig en dårlig vane, som man bestemt ikke have tænkt sig at den skulle have. Border collien elsker sine mennesker og vil gerne både træne og lege, og det er altså ret nemt at få en god, velopdragen hund ud af denne race. Hver hund kan se ret forskellige ud, og de kommer både i forskellige farvevariationer og pelslængder, og der er også forskel på, om ørerne bæres helt eller halvt opstående. Den kan godt blive stresset og opkørt i sin begejstring, og derfor er den ikke nødvendigvis god med mindre børn. Så snart de er store nok til at træne med hunden er den til gengæld en rigtig glad, sjov og livlig hund der skaber masser af glæde i familien. Border collien bliver mellem 13 og 16 år.

Læs mere
Border Collie

Karaktertræk for en Border Collie

Daglig motion
Daglig motion
Pelspleje
Pelspleje
Førstegangsejer
Førstegangsejer
Fælder
Fælder
Gøer hunden
Gøer hunden
Børnevenlig
Børnevenlig
Lydighed
Lydighed
Vagthund
Vagthund

Køb eller sælg denne race

Køb denne race Sæt denne race til salg

Egenskaber

Border collien er en meget livlig og aktiv hund der skal bruge masser af både motion og mental stimulering for at imødekomme dens ophav som top-tunet hyrdehund. Den er derfor kun et hensigtsmæssigt valg til den ejer, der er klar på at være ret aktiv hver dag og give mulighed for at hunden kan få lov til at løbe og brug sin hjerne. Border collien er meget glad, den er altid klar på sjov og så er den nærmest utrættelig. Dens meget begejstrede væsen kan også nogle gange være årsagen til at hunden stresses, så det er meget ejerens ansvar at sætte grænser. Border collien har ekstremt stærke hyrdeinstinkter, og vil gerne hyrde både biler, familiemedlemmer og blade i haven, hvilket betyder, at disse instinkter ikke kun være upraktiske, men også farlige, og hvis man ikke er interesseret i at bruge den som hyrdehund bør man helt fra hvalp gøre sig umage med at stoppe denne adfærd.

 

Udeende

Border collien bliver som regel mellem 45 og 55 cm og vejer mellem 14 og 22 kg. Tæven er ofte mindre og lettere end hanhunden. Den har et opvakt og strømlinet udseende, og er i høj grad bygget til at være hurtig og adræt. Ørerne er enten halvt eller helt oprejste og halen er pelset og bæres lavt. Den kan enten være moderat langhåret eller kortere, men den har altid underuld. Den må være nærmest alle farver, men ifølge racestandarden må hvid bare ikke være den dominerende farve. Der er altså virkelig mulighed for at få en ret unik udseende hund, der stadig overholder racestandarten for avl, hvis du vælger en border collie.

 

Historie

Border collien er en hyrdehund der, som navnet antyder, kommer fra grænselandet mellem England og Skotland. Vi ved meget lidt om denne races oprindelse, måske fordi det altid har været en arbejdshund/brugshund, og derfor har der nok ikke været ejere og avlere der har fundet det vigtigt at skrive oplysninger om racen ned. Vi skal faktisk også helt op til 1976 før racen blev anerkendt af den engelske kennelklub, på trods af at den første border collie blev sambogsført allerede omkring 1906. Der er nogen der mener, at border collien kan stamme fra en krydsning mellem de engelske hyrdehunde, og de hunde, som vikingerne bragte med sig til England i det 8. århundrede, men det er jo af gode grunde ikke noget, der kan bevises. Det er ikke helt sikkert hvornår den første border collie kom til Danmark, men man ved, at der i 1960’erne blev købt allerede trænede border collier til landet.

 

Pleje og pasning

Border collien fælder relativt meget og det kan være en god idé at børste den ca. en gang om ugen, men det er ikke noget, der er nødvendigt for hundens velbefindende. Border colliens pels er selvrensende, og det er altså ikke nødvendigt at bade den. I forhold til pelspleje er denne race altså meget nem at have med at gøre. Det afgørende for hundens velvære er at den bliver stimuleret både fysisk og mentalt hver dag.

 

Sundhed og helbred

Border collie er ligesom mange af de andre større hunde i øget risiko for at blive ramt af albue- og hofteledsdysplasi, som er meget smertefuldt for hunden. Det er en arvelig sygdom, men den kan nemt forstærkes ved uhensigtsmæssig fodring eller overanstrengelse og ærgerlige bevægelser (fx hyppig gåen på trapper). Border collien er også i risiko for at udvikle forskellige øjenproblemer som grøn stær. Det er en god idé at tjekke hundens stambog for at sikre at forældrene til hunden er testet for arvelige sygdomme.

 

·      Border collien bruger blikket til at hyrde med? Den har en helt bestemt måde at stirre på, der sammen med dens måde at bruge kroppen på påvirker får til at bevæge sig i den retning, som hunden ønsker.

 

·      Dronning Victoria elskede hunde og havde blandt andet også en border collie der hed Sharp? Hun elskede Sharp, der er portrætteret flere steder, og da han døde i 1879 fik hun ham begravet i Windsor Home Park under et monument forestillende en liggende Sharp.

 

·      Målt på hvor hurtigt den lærer nye kommandoer og hvor ofte den adlyder er border collien verdens klogeste hund. Nr. 2 er pudlen, og nr. 3 er schæferhunden.